Ha nem szeretnéd leterhelni a gyomrodat és a szervezetedet sem nehéz, zsíros fogásokkal. Választ a húsvéti diétás falatokhoz ezt a könnyű mandulás harcsát zöldborsópürével.
Hozzávalók (4 személyre):
A halhoz:
- 800 g afrikaiharcsa-filé
- só
- 80 g zsemlemorzsa
- 40 g szeletelt mandula
- 70 g finomliszt
- 2 db tojás
- 20 ml olívaolaj
A körethez:
- 250 g barna rizs
- só
- 600 g zöldborsó (fagyasztott)
- 30 g vaj
- ½ db biocitrom
- 1-2 ág petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A körethez a barna rizst sós vízben főzd puhára. A harcsafilét mosd meg, vágd szeletekre, majd konyhai papírtörlővel alaposan itasd le róluk a nedvességet. Sózd meg finoman mindkét oldalukat. A zsemlemorzsát keverd össze a kissé összetört mandulával. A halszeleteket forgasd először a lisztbe, majd a felvert, enyhén megsózott tojásba, végül pedig a mandulás morzsába. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, a papírt kend be vékonyan olívaolajjal. Fektesd bele a harcsaszeleteket, a tetejükre spriccelj egy kevés olajat. Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig. Ekkor óvatosan, lapáttal alányúlva fordítsd meg a szeleteket, és süsd készre további kb. 7 perc alatt. Közben a borsót egy kevés sós vízben párold puhára. Szűrd le, hagyd kicsit hűlni, majd ha már langyos, szórd késes aprítóba. Add hozzá a puha vajat, egy kevés sót és 1-2 csipet reszelt citromhéjat, majd törd krémesre. Tálald a sült halszeleteket a borsópürével és a felaprított petrezselyemmel megszórt barna rizzsel.
A mandula különösen gazdag E-vitaminban és a testünk egészséges működéséhez szükséges aminosavakban. Ez a csonthéjas szinten tartja a vércukrot, és megelőzi a cukorbetegség komplikációit. Kordában tartja a 2-es típusú cukorbetegséget. Megvédhet a veszélyes hirtelen vércukorszint-emelkedéstől nagyobb étkezések után – ez pedig csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ráadásul remek prebiotikumforrás. Prebiotikumnak azokat az élelmiszer-összetevőket nevezzük, amelyek csak a kedvező hatású baktériumok szaporodását segítik, azaz a bélflórát jó irányba „terelik”, így jó hatással vannak a szervezetre. A mandula tehát ilyen, jó bacikat támogató prebiotikumot tartalmaz, segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
Ez is érdekelhet: