Sokan futnak, jól azonban kevesen. A rossz technika hosszú távon sérülésekhez vezethet, azaz többet árt, mint használ. Ezért legjobb, ha már eleve a helyes kivitelezést tanuljuk meg, de javítani sosem késő. A javítás egyrészt a futótechnika korrigálásával, másrészt az erőnlét, az állóképesség erősítésével történhet. Egy CrossCore-óra mindkettőre kiváló megoldás.

Ideális keresztedzés: CrossCore

Jól futni

– Tökéletesen kevesen tudnak futni, a profi k mozgásában persze kevesebb hiba lelhető fel, nekik viszont minden század- vagy ezredmásodperc döntő jelentőségű lehet – emeli ki Zsirai Milán. – A sok futástól a technika rögzül, és bár a szervezet sokat kibír, ha nem jó a technika, hosszú távon problémát okozhat, különösen, ha betonon, rossz cipőben futunk. Ha nagyon merev a csípő, gyenge a stabilizációért felelős combfeszítő- és -hajlító izom, a talajra érkezésnél terhelődik a passzív rendszer, a csont, az ízület, de az erős láb, törzs és hát tompítja az ütközést.

A technikajavító gyakorlatok; a gátazás, a futóiskolázás, a gimnasztika, a szökdelések, az egylábas guggolás fejleszti az izom és az idegek kapcsolatát, ami a mozgásszervezés fejlődését eredményezi. A technika javulása késlelteti vagy akár meg is előzi a fájdalmak kialakulását. A futással ismerkedőknek már az elején célszerű tudatosan kezdeni: felépíteni az edzéseket, az erőnléthez választani a távot. De egy maratonfutónál sem késő javítani, hogy a szervezetet ne vegye annyira igénybe a hosszú táv.

Futásra nem csak futással lehet és kell edzeni. A CrossCore ideális kiegészítő, futónyelven keresztedzés, mert erősít és az állóképességet is fejleszti. Ha valaki két-háromszor fut egy héten, egy-két erősítő edzést javasolt beiktatni, de ez függ attól, mi a cél, milyen az állapot és az előképzettség. A fokozatosság, mint minden mozgásformánál, itt is fontos.

Miért a CrossCore?

A CrossCore olyan eszköz, mint a TRX, de a szabadon futó kötélen több gyakorlatot lehet végezni és több dimenzióban alakítja a testet. 180 fokos törzskifordításokat tesz lehetővé, így az oldalsó izmokat is fejleszti. A saját súlyunkat használva, a testünk dőlésszögével tudjuk szabályozni az ellenállás mértékét. A központi csiga instabilizáló funkciót tölt be gyakorlat közben, így hatékonyabbá válik a zsírégetés, és erősíti a haránthasizmot. A kötélszárak egyensúlyban tartása koncentrált erőkifejtést követel. Betámaszkodással, kapaszkodással különböző gyakorlatokat tudunk végezni, olyanokat, amiket a testnevelésóráról is ismerünk: kitörés, guggolás, karhajlítás és nyújtás.

Az instabilitás miatt váltott kezes behúzást, ollózást is csinálhatunk. Ennek eredményeként tényleg ott is izomlázunk lesz, ahol nem is tudtuk, hogy lehet, hiszen viszonylag ritkán vagyunk fekvőtámaszhelyzetben beakasztott lábbal egy kötélen lógva – érzékelteti Zsirai Milán. Egy kezdőnek a kötél segítség, mert kapaszkodhat, később aztán az eszköz nehezíthet is, a profi knak is megfelelő edzés a szabadon futó kötél. A CrossCore-os edzés igazi eredménye, hogy könnyebb felmenni a lépcsőn, jobban érezzük magunkat. Komplex általános erőfejlesztést tesz lehetővé, izomcsoportokat dolgoztat; összekapcsoljuk a láb munkáját a törzsével és a karéval.

A CrossCore megerősíti az ülőmunkánál igénybe vett hát- és vállizmot és tehermentesít is. Időseknek is jó módszer, mert ha nem is tudnak leguggolni, hajolni, a kötél segítségével akár fekvőtámaszt is csinálhatnak, a dőlésszög megfelelő megválasztásával a testsúlyuknak akár csak 50 százalékával dolgoznak. Ennek köszönhetően ez az edzésforma kortól és nemtől független, minden kötélnél más és más intenzitást lehet elérni. A haladó kisebb dőlésszögben, a kezdő kijjebb áll. Mindenki magához képest dolgozik és fejlődik.

Ezért bármikor bárki csatlakozhat. Némi mozgáskoordináció nem árt a kezdésnél, de olyan ez, mint az autóvezetés, van, aki hamarabb ráérez, másnak több gyakorlás kell, de mindenki juthat magasabb szintre. Nem feltétlenül az edzés egy órája jó, hanem az, amit elérünk vele – hangsúlyozza Zsirai Milán.
 

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink