A játszótér a gyerekeké. De mi a helyzet korán reggel vagy késő este? Minden adott, amire szüksége lehet: pad, hinta, mászóka, csúszda – és jó levegő. A szokásos felszerelés mellett – kényelmes edzőcipő, megfelelő öltözet, sportital – már csak egy kis kalandvágy szükséges, és indulhat a játszótéri edzés.

Irány a játszótér!

Bemelegítés

Kezdje az edzést 5-10 perc gyaloglással, majd végezzen néhány dinamikusabb mozgást: lábhintát, kitöréseket, térdfelhúzásokat. Álljon terpeszállásba, végezzen kar- és vállkörzéseket, mozgassa át a csípőjét. Ha felkészítette izmait és az ízületeket az edzésre, jöhet a kemény munka.

Alsótest

1. Létramászás

Álljon a csúszda létrájához, két kezével kapaszkodjon a sínekbe. A jobb lábát helyezze arra a fokra, amelyre még kényelmesen fel tud lépni, majd húzza fel a bal lábát is. Rugózzon, majd lassan lépjen vissza a földre először a jobb, majd a bal lábával. Ez a gyakorlat javítja a stabilitást és az egyensúlyt. Ismételje a gyakorlatot 15-ször.

 2. Padugrás

Keressen egy támla nélküli padot. Álljon fölé terpeszállásba, térdeit enyhén hajlítsa be, karjait tartsa egyenesen a törzse mellett. Ugorjon fel mindkét lábbal a padra, majd gyorsan ugorjon vissza. Ismételje a gyakorlatot 5-ször. Ügyeljen arra, hogy az egyes ugrások között kevesebb, mint egy perc teljen el.

3. Kitörés

Álljon a pad végéhez. A bal lábfejét tegye a padra, két kezét helyezze a csípőjére. Hajlítsa be a jobb térdét addig, hogy a combja párhuzamos legyen a talajjal (a jobb sarkát emelje fel), majd lassan újra egyenesedjen fel. Ismételje  10-szer, majd végezze el a gyakorlatsort a másik lábbal is.

Felsőtest

4. Fekvőtámasz – állva

Ehhez a gyakorlathoz olyan padra lesz szüksége, amelynek van támlája. Álljon csípőszéles terpeszbe, támaszkodjon két kézzel a pad támlájába. Lépjen hátra egy lépést, ügyeljen, hogy a fenekét ne tolja ki, a hasát pedig feszítse meg. Dőljön előre addig, amíg a könyöke derékszögbe áll, tartsa meg magát pár pillanatig, majd térjen vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételje meg a gyakorlatot 10-szer.

5. Majomlógás

Menjen át a mászókához. Bár nehéz megtalálni a tökéletes magasságot, biztosan talál olyan pontot, ahol kinyújtva a kezét, eléri a mászóka egyik rúdját. Kapaszkodjon meg, majd húzza fel magát úgy, hogy az álla egy vonalba kerüljön a rúddal. Ismételje meg a gyakorlatot 5-ször, 30 másodperces intervallumokban.

6. Karerősítő

Hintázás természetesen nem hintázás következik. Álljon a hintamögé, fogja meg a láncokat a mell vonalában. Dőljön hátra kb. 45 fokos szögben, majd húzza vissza magát. Ismételje a gyakorlatot 20-szor.

Kardio

7. Sprintfutás lépcsőn

A legjobb, ha olyan helyszínt keres a parkban, ahol van egy meredekebb rész, esetleg a közelben lépcsők. Sprinteljen fel 10-szer, majd kocogjon a sík terepen pár percet. Ha nincs domb  és lépcső sem, végezzen 3 × 30 másodperc maximális intenzitású sprintet, 4 perces pihenők beiktatásával.

Törzs

8. Hasizomerősítés

Vissza a hintához! Helyezkedjen fekvőtámasz pozícióba, a lábfejét tegye a hinta ülésére. Lassan hajlítsa be a térdét, húzza a mellkas felé, miközben a hasizmot megfeszíti és a törzset erősen tartja. Egyenesítse ki a lábait a kiinduló helyzetbe. Ismételje a gyakorlatot 15-ször.

9. Ollózás

Üljön a hintára, tartsa erősen a karjaival magát. Dőljön hátra kb. 45 fokos szögbe és emelje fel a lábait a hassal egy vonalba. Lassan emelje át a bal lábát a jobb fölött, majd cseréljen. Ollózzon 20-szor, miközben a hasizmot feszíti és a törzset tartja.

10. Felülés

A csúszda nem más, mint egy remek haspad. Feküdjön a csúszdára úgy, hogy a lábát beakasztja a kapaszkodóba. A karját tegye keresztbe a mellkasán. Üljön fel, érintse meg a könyökével a térdét. Végezzen 15 felülést.

Levezetés

A levezetés célja a test regenerációjának felgyorsítása. Az intenzív edzés alatt számos stressz éri a szervezetet: megsérülhetnek az izomrostok, az inak és az izomszalagok, valamint káros melléktermékek képződnek a testben. Végezzen 5-10 perces nyújtó gyakorlatsort, sétáljon, közben lélegezzen mélyeket.
 

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink