Hogyan válasszunk magunknak edzőt? Ha valaki úgy néz ki, ahogyan mi szeretnénk, vagy kiemelkedő sportteljesítményt nyújt versenyeken, automatikusan edzőnek is fogadhatjuk? Kiss Gergely személyi edző szerint a sikernél és jó formánál többet kell ma már keresnünk abban, akit megbízunk a testünk formálásával.

Jó sportoló = jó edző?

KI AZ EDZŐ?

Ha ránézünk egy jó sportolóra, aki sikert sikerre halmoz és eléri a céljait, automatikusan jó edzőként tekintünk erre az emberre. Sokszor elfelejtjük, hogy ezek mögött a sportolók mögött is egy-egy edző dolgozik, az ő utasításait hajtja végre a példaképünk. És az edzőnek ma már sokoldalúnak kell lennie, nem elég, ha jó a sportágában. Rendszerint dietetikus, sportorvos, masszőr és lelki támasz is egyszemélyben.

MIÉRT NEM ELÉG AZ EREDMÉNY?

Egy jó sportoló – legyen az akár úszó, focista, testépítő vagy bikini-fitneszmodell – elsősorban csak magát fejlesztette, csak saját magáról vannak tapasztalatai, amit át tudna adni egy másik félnek. Viszont nem biztos, hogy ezek a tapasztalati úton szerzett ismeretek egy másik embernél éppúgy érvényesek majd, mint a versenyzőnél. Hiszen minden embernek más a személyisége, a teste, nem biztos, hogy ami az egyiknél egyszer bevált, beválik majd a másiknál is.

GYAKORLAT MELLÉ ELMÉLET

A jó megjelenés és a kidolgozott fizikum csak fél siker. Biztos sokan tapasztalták azt, hogy egy darabig egyedül is képesek szép eredményeket elérni az edzéssel – legyen a céljuk fogyás, izomtömegnövelés vagy hosszútávfutás –, de egy bizonyos szint után megrekednek, mert nincs meg az elméleti tudásuk ahhoz, hogy továbblendülhessenek. Ekkor lép a képbe az edző, aki olyan pluszfejlődést tud adni, amivel magasabb teljesítményt tudunk produkálni.

AMIKOR AZ EDZŐ IRÁNYÍT

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, rendszerint teljesen át kell adnia magát az edzőjének, teljes bizalmat kell szavaznia neki. Sokan úgy vélik, hogy az edzőnek szinte atomjaira kell szétszednie edzettjét, majd összerakni újra, ezzel kitágítva a sportoló határait. Mert sokszor nem azért nem vagyunk képesek elérni valamit – mondjuk nagyobb izomtömeget, kockás hasat vagy egy extrém gyakorlat kivitelezését –, mert nem vagyunk rá képesek, hanem mert nem hisszük el, hogy képesek vagyunk rá. Ha az edző „be tud mászni a fejünkbe” és átkapcsolja ezt a kis kapcsolót az agyunkban, akkor sokkal többre lehetünk képesek, mint egyedül.

KÜLÖNBÖZŐ EMBEREK, SOKRÉTŰ FELADAT

Más emberekkel foglalkozni nagyon más feladat, mint saját magunk alakulásáért és sikeréért felelni. Magunkat egyébként sokkal nehezebben ítéljük meg reálisan, nem tudunk külső szemlélőkké válni, túlságosan elfogultak vagyunk – ami a legtöbb esetben azt jelenti, hogy sokkal nagyobbak az elvárásaink önmagunkkal szemben, mint másokkal. Viszont egy edző nem a saját céljai szerint hajt végre egy edzéstervet, hanem személyre szabva, hiszen nem csak egy utat ismer a sikerhez.

Így a jó edző példásan néz ki, rendelkezik minden elméleti ismerettel, ami mások edzéséhez szükséges – és nem sajnálja az idejét továbbképzésekre sem –, valamint rendelkezik empátiával, ami ahhoz kell, hogy átsegítse edzettjeit nem csak a sikereken, de a kudarcokon is. Tulajdonképpen egy jó edző ma már nem csupán egy jó sportoló, hanem afféle coach is.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink