Kétféle embert ismerek, az egyik rajong a jógáért, a másik rém unalmas dolognak tartja. Én is az utóbbiak közé tartozom, bevallom. Arról keveset hallani, hogy a jóga a testsúlycsökkentésben is segíthet. Így már sokkal érdekesebb a téma, igaz?

Jógával fogyni?

Sok sztárról olvashatjuk, hogy rendszeresen jógázik. Többek között Jennifer Aniston, Liv Tyler, Halle Berry, Madonna, David Duchovny és a szupermodell Christy Turlington jár jógaórára. Jól is néznek ki, lássuk be. De a sztárok mellett a profi sportolók is azt mondják, hogy érdemes ezt a mozgásformát beépíteni az edzéstervbe, mert sok előnyös hatása van egyéb sportokra is. A fogyasztó hatása nehezen elképzelhető, hiszen tudjuk, hogy az aerob mozgások képesek leépíteni a feleslegesen tárolt zsírraktárakat. A legtöbb jógafajtának nyilvánvalóan nincs semmi köze a kalóriagyilkos aerob testmozgásokhoz.

 

Hogyan segíthet a jóga a testsúlycsökkentésben?

Egy 70 kilós ember kb. 150 kalóriát éget el egy óra jógázással, míg egy óra intenzív sétával 311 kalóriát. De a jóga is egyfajta testmozgás, és sok szakember úgy véli, valóban segít, hogy formálódjon a test, lemenjen a felesleg. A kulcsszó az éberség – az a képesség, amely segít abban, hogy megfigyeljük, mi történik a testünkben. Ez az, ami segít megváltoztatni a kapcsolatot az elme és a test, majd végső soron az ételek és az evés között. Állítólag a szülése után Katalin hercegnőnek is a jógával sikerült ilyen hamar visszanyernie karcsúságát. A jóga jótékonyan befolyásolja a súlyvesztésre irányuló folyamatokat. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan jógaórák, melyek 90 percesek vagy hosszabbak, tehát hosszasan munkába van állítva az izomzat. Így, ha mostanság éppen azon gondolkodik, hogy megváltoztassa az életmódját, elhagyja a romboló étkezési szokásokat és változtatni akar az ételekhez fűződő viszonyán, a jóga segít abban, hogy megtalálja a spirituális kapcsolatot a testével.

Egy másik elképzelés szerint a jóga hozzájárul az erős elme-test kapcsolat kialakításához, amely végső soron abban segít, hogy tudatosan kontrollálja az étkezését, és helyesen érzékelje a teltségérzetet. Lényegében a jógaórán megtanulhatjuk, hogy a testünk nem az ellenségünk.

 

A titok: power jóga

Míg egyesek szerint a jóga túl szelíd módszer a kilók csökkentéséhez, a power jóga gyakorlói épp az ellenkezőjét állítják. Ez a jógatípus nem annyira statikus, itt gyorsabban követik egymást az ászanák. A ritmus felgyorsítása emeli a pulzust, a power jóga a szívet és a keringési rendszert is megedzi, így a fogyást is elősegíti. A feszes forma elérését segíti az is, hogy a mozgásforma a jóga legintenzívebb izommunkát megkívánó pozícióit válogatja össze. Az aktív jógázás meg változtatja az életed, még a kezdőkét is, ezt ígérik a jógamesterek. Érdemes jógázással indítani azoknak, akik nem rögtön a zumbaórával akarják kezdeni. Egy dologban minden szakértő egyetért: a jóga fantasztikus bevezetés a fitnesz világába.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink