Szülés után vagy a rosszul és nagy súllyal végzett hasizomgyakorlatok hatására az egyenes hasizmok eltávolodhatnak egymástól, ami az esztétikai problémán túl derékfájást, de akár köldöksérvet is okozhat. Jó hír, hogy a folyamat visszafordítható, sőt az RTM-mel egészséges, erős, kockás hasizom építhető.

Kockás hasizom

Ismerős? – Rectus diastasis

– Az egyenes hasizom két oldalát középen, a köldök vonalában függőlegesen egy erős kötőszöveti rost fogja össze. Ez a várandósság alatt együtt tágul a növekvő hassal. Szülés után 8-10 héttel az eltávolodásnak már össze kell(ene) záródnia. Ha nem történik meg – például sok köhögéssel járó betegség hatására –, akár tovább is nőhet az eltávolodás. A berövidült izmok miatt helytelenné válik a testtartás, a terhesség által megviselt gátizmok tovább gyengülnek, akár köldöksérv is kialakulhat, a visszamaradt pocak pedig komoly lelki problémát okozhat. A helytelen hasizomedzés, amellett, hogy hatástalan, szintén eltávolíthatja a hasizmokat. Testépítőknél jól látszik, hogy akár 2-4 ujjnyi távolság is lehet a két hasizom között. Ez nem feltétlenül esztétikai okok miatt baj, hanem mert felborul az izomegyensúly, derékfájdalmat, gátizomgyengeséget okozhat – mondja az RTM egyik kifejlesztője.

A kockás has titka

– A Rectus Tréning Módszer olyan rehabilitációs program, amely fel- vagy újraépíti a gyenge törzstartó izmokat – mondja Tőkés Renáta. – Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket ismerhetünk, és olyanok is, amelyek Magyarországon nem igazán elterjedtek. Pilates- és kangatréning-alapúak, kimondottan a törzstartó izmokra: a has-, hát-, mélyhát- és gátizomra koncentrálnak. A legfontosabb, hogy a feszítésnél be kell húzni a hasat, nem szabad, hogy kifelé álljon, mert akkor távolodik el egymástól a két egyenes hasizom. A rectus diastasisszal együtt kell élni: bizonyos gyakorlatokat kerülni kell, és muszáj figyelni a helyes testtartásra is. Ha abbahagyjuk a szinten tartó gyakorlatokat vagy helytelenül hasizmozunk, kiújulhat. Fontos, hogy a módszert fokozatosan, lépésről lépésre tanuljuk meg – hangsúlyozza az egyetlen magyarországi pre- és posztnatális edző. Az első feladatok a helyes kivitelezést tanítják meg: a medencebillentést, a köldökbehúzást, és az ilyenkor megváltozó légzést is. A többi gyakorlat a szinten tartást és az erősítést szolgálja, a nyolcadik a legerősebb, az kőkemény, haladó „hasizmozás”. A kezdő gyakorlatsorok nem jelentenek nagy megterhelést, ezért akit az orvos nem tilt el teljesen a mozgástól, végezheti ezeket. A haladó gyakorlatokat azonban nem csinálhatja mindenki.

Legyen ez a kezdőpont!

– Hetente egyszer találkozunk az órákon, kezdő vagy haladó csoportban, de mindig van házi feladat, amit a fejlődésnek megfelelően aktualizálok – mondja Tőkés Renáta. A hasizmok eltávolodását egy-két hét alatt be tudjuk zárni. Eddig a legjobb eredményünk egy 7 centi széles eltávolodás egy hónap alatti zárása volt. A napi gyakorlatsor csak tíz-tizenöt perces, ha hetente háromszor bármit sportolunk, és ezzel fejezzük be, folyamatosan zárva tarthatjuk az egyenes hasizmokat, és akár előcsalogathatjuk a kockákat is. Nem biztos, hogy mind a nyolc látszani fog, de a középvonalak szépen definiálódnak majd. Már az első hét után érezhető, hogy laposodik a kiemelkedő, nagyon púpos has, csökken a haskörfogat is, és a testtartás azonnal javul, a derékfájás pedig elmúlik. Programanyák – Én két gyerekkel és „a” problémával, dr. Kerekes Tímea egy babával és szülész-nőgyógyász doktori címmel és tudással rendelkezett, amikor 2011-ben találkoztunk és elkezdtünk együtt dolgozni. 2016 szeptemberére állt össze az RTM rendszere – mondja Tőkés Renáta.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink