Oldal kiválasztása
Legtöbbször a túlsúly okozta problémákról és azok leküzdéséről lehet olvasni magazinunkban és az edzőtermek is inkább az ilyen jellegű feladatokra vannak felkészülve. De mi a helyzet akkor, ha egy olyan embernek van szüksége segítségre, aki sovány és komoly betegséggel – anorexiával – küzd?

Lassú gyógyulás – anorexiával az edzőteremben

Amit először tisztáznunk kell

Az anorexia lelki eredetű betegség, amit kezdetben egy szakorvos és pszichológus tud orvosolni. Ha saját környezetünkben találkozunk olyan valakivel, akinél fennáll az anorexia gyanúja, soha ne kezdjük rátukmálni az ételt és ne hívjuk el magunkkal edzeni, mert ezekkel komoly károkat okozhatunk. Fontos, hogy amíg az illető nincs tisztában a betegségével, vagy még nem akar segítséget kérni, addig nem tudunk közbeavatkozni mi sem. Ha viszont szembesült a problémájával, és megkapta az orvosi és lelki segítséget, a gyógyulás fázisában már felbukkanhat egy személyi edző, aki segíthet neki elérni a mihamarabbi gyógyulást.

Hogyan vágjunk bele?

„Bár legtöbbször túlsúlyos embereknek segítek megszabadulni a felesleges kilóktól, egyszer egy anorexiás nő sétált be a termembe és kért tőlem segítséget” – emlékszik vissza Kiss Gergely személyi edző. „Fontos tudnunk, hogy ezek az emberek valóságtorzulást élnek át: úgy vélik, hogy az az élet, amit ők teremtettek maguknak, az a normális és egészséges, és amit mi élünk, az egy beteges világ. Muszáj egy kicsit az ő szemükkel szemlélnünk a dolgokat ahhoz, hogy megérthessük őket, és könnyebben tudjunk együtt dolgozni.”

Kevesebb gyakorlat, több odafigyelés

Mivel egy anorexiás nagyon kevés táplálékot vesz magához, így energiája sem nagyon van, könnyen kifullad és elfárad. Éppen ezért az elején csak rövid, 20-30 perces edzéseken vehet részt, nem szabad kemény vagy kihívást jelentő feladatok elé állítani, nehogy kudarc érje a kezdet kezdetén. „Emlékszem, hogy eleinte csak gépeken dolgoztunk 1-2 ismétléssel, éppen csak stimuláltuk az izmokat. Viszont ilyen kevés edzés is elegendő ahhoz, hogy nagy változást érjünk el” – vallja a szakember.

Megjelenik az élet utáni vágy

Az első komoly siker, hogyha megjelenik az élet utáni vágy. „Az én kliensem ezt úgy érte el, hogy az Instagramon különböző, nem túl izmos, de szálkás lányokat kezdett el követni. Számára az izom egyenlő volt az élettel, a boldogsággal; úgy gondolta, hogyha ő is izmosabb lesz, olyan boldog lehet, mint a többi lány az Instán. Persze nem biztos, hogy a social media mindenki számára jó eszköz, de érdemes megtalálni azt a módszert, amivel visszatérhet az illető életkedve.”

Bizalmi kapcsolatban az edzővel

„A közös edzéseink alatt egy nagyon fontos dolgot megtanultam: mégpedig azt, hogy ne edzőként viselkedjek vele, hanem inkább mint egy barát vagy családtag – persze bizonyos szabályok és határok betartásával! Erre azért volt szükség, mert a nőnek éreznie kellett, hogy van valaki a világban, akinek fontos az ő egészsége, és az, hogy kigyógyuljon a betegségből. Sokszor a család vagy a barátok nem adják meg a kellő támogatást, ami nagyon megnehezíti, hogy ebből a lelki eredetű betegségből kilábaljon az illető.”

Lassú a gyógyulás

Ha egy anorexiás tudatában van a betegségének, túl van a szakorvosi és lelki segítségen, és ezek után elkezd lassan és tudatosan edzeni, óriási változáson mehet keresztül. „Megkértem a kliensemet, hogy fotózza le otthon magát, nem kell megmutatnia a képet senkinek, csak saját magának készítsen egyet. Majd minden hónapban ismételje meg, és hasonlítsa össze őket. Ugyanis az edzés hatására az izom elkezd gyarapodni, ami ezeken a képeken nagyon szépen nyomon követhető és dokumentálható. Ezzel egyidőben az arckifejezését is érdemes megnézni a fotókon – ugyanis az edzés hatására boldogsághormon termelődik a szervezetében, ami nagyban segíti, hogy egy ilyen beteg egyén motiváltabb legyen.

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.