Ha edzőterembe járunk, bizony előfordul, hogy nem értünk valamit. Vannak, akik ülve edzenek, miközben mások állva végzik ugyanazokat a gyakorlatokat. Sokan pedig csak úgy „elhajítják” a súlyokat a levegőbe. És ugyan minek magyarázza a levegővétel fontosságát minden edző, amikor mindenki tudja, hogy beszívni és kifújni kell?! Eláruljuk, hogy minden ilyen furcsaságnak megvan az oka.

Mit miért teszünk a konditeremben?

1. Nem mindegy, hogy ülve vagy állva

A legtöbb ember derék- és hátfájós, ami a már sokat emlegetett ülőmunka miatt alakulhatott ki. Akinél fennállnak ezek a tünetek, annak érdemes háttámlás ülőpadon végeznie a gyakorlatokat, ahelyett, hogy állva tenné ugyanazt. Például, egykezes kézi súlyzós bicepszedzésnél meg tudja támasztani a hátát a padnál, így nem csak abban lehet biztos, hogy nem terheli feleslegesen a gerincét, de jobban tud koncentrálni is az adott izom munkájára.

2. Befolyásolnak az izomtapadási pontok

Minden izomnak van egy eredési és legalább egy tapadási pontja, amivel a csontra rögzül (egy ínon keresztül). Ezek a pontok genetikailag vannak kódolva bennünk, ami azt jelenti, hogy mindenkinél máshol vannak, és ezen edzéssel nem lehet változtatni. Akinek genetikailag jobbak a tapadási pontjai, az nagyobb súlyokat képes megemelni, és könnyebben tud formásabb alakra szert tenni. Akivel viszont kicsit kibabrált a genetika, annak több erőfeszítésébe kerül elérni a kívánt formát. Férfiaknál, például, a jó tapadási izmok látványosabb bicepszet eredményeznek nyugalmi állapotban.

3. Nem bunkóság

Bosszantó, amikor egyesek nagy súlyokat csak úgy eldobnak egy gyakorlat közben, és hagyják, hogy hangosan a földre puffanjanak. Vajon mi ennek az oka? Nem bírják el a súlyt? Akkor minek edzenek olyannal? Vagy feltűnést akarnak kelteni? Ez sem túl valószínű, nem igaz? Az ok sokkal egyszerűbb. Amikor valaki súlyokkal dolgozik, akár izombukásig is végezheti a gyakorlatot, ami annyit jelent, hogy addig dolgozik, amíg szinte már a karját sem tudja felemelni. Ekkor jól jön egy segítő társ, aki leemeli a terhet, ha viszont nincs, akkor el kell dobni a súlyokat, hogy kímélje az ízületeket.

4. A helyes levegővétel előnyei

Bár sokszor figyelmeztetnek csoportos vagy személyi edzés alkalmával az edzők, a legtöbben mégis nehezen tudunk figyelni a helyes levegővételre. Munka közben az oxigénre nem csak azért van szükségünk, mert jó dolog, ha folyamatosan lélegzünk, hanem mert a helyes technikával nagyobb erőkifejtésre van lehetőség. A helyes levegővétellel nem csak a tüdő kapacitását növelhetjük, és megfelelő véroxigénszinttel láthatjuk el a szervezetünket, hanem további stabilizálást adhatunk a törzsünknek, erőkifejtés közben. Fontos, hogy a mellkasi helyett hasi légzésünk legyen, ezt akár tükör előtt is gyakorolhatjuk.

5. Kispadra a mérleggel

Egyre többen tudják már, hogy a szép alak nem csupán a kilók függvénye. Mégis még mindig sokan vannak, akik olyan célt tűznek ki maguk elé, hogy mondjuk 5 kilótól megszabaduljanak, vagy azt akarják, hogy 62 kilót mutasson a mérleg. Vannak, akik annyira belesüppednek a mérlegelésbe, hogy már egy hetet sem bírnak ki nélküle, és kétségbe esnek, ha nem mozdul a mérleg nyelve. Pedig ideje lenne búcsút mondani ennek, és elővenni a centit. Az egészséges alak nem csupán a leadott kilókon múlik – mert a súlyveszteség lehet víz is, vagy ami még rosszabb, izom! –, hanem a testösszetétel átalakulásán, valamint a leadott centiken. Kérjünk segítséget az edzőteremben, hogy nézzék meg a testzsír- és izomtömeg-százalékunkat, majd 2-3 hónap múlva ismételjük meg a mérést: garantáltan boldogabbak leszünk az eredménytől, mint az állandó mérlegeléstől.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink