A rendszeres testmozgás legfontosabb elősegítője a szabadban is a motiváció: jól jön tehát, ha kitűzünk magunk elé egy nagyobb léptékű célt. Márpedig keresve sem találhatnánk vonzóbb célkitűzést, mint az Országos Kéktúra teljesítését!

Országos Kéktúra – kötetlen kirándulóprogram akár több évre

Valahányszor kimozdulunk a természetbe egy-egy kirándulás erejéig, szinte mindig feltöltődve térünk haza – ám sokszor mégis nehéz rávenni magunkat, vagy legalábbis összeszervezni a társaságot egy jó hangulatú kiruccanáshoz.

Kéktúra

Az 1168 km hosszú Országos Kéktúra hazánk északi részének festői tájain vezet keresztül
Fotó: Facebook/@orszagos.kektura

Ahogy a négy fal között, úgy a szabadban is a rendszeres testmozgás legfontosabb elősegítője a motiváció: jól jön tehát, ha kitűzünk magunk elé egy nagyobb léptékű célt, amelynek elérése érdekében újra meg újra fel kell húznunk a túrabakancsot. Márpedig keresve sem találhatnánk vonzóbb célkitűzést, mint az Országos Kéktúra teljesítését!

A Kéktúra története

A II. világháború előtti évtized során jelölték ki az országot átszelő kék útvonalat, de a ma ismert jelvényszerző mozgalom 1952-től indult el. Ismertségének és népszerűségének nagy lökést adott a legendás 1979-es televíziós sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon. Napjainkra minden eddiginél kedveltebbé vált, amiről ékesen árulkodik, hogy az eddigi teljesítők által megszerzett közel hétezer kéktúra-jelvény felét már a XXI. században adták ki.

A Kéktúra folyamatos fejlődését tükrözi a bélyegzőfüzet, valamint az útvonalon elhelyezett nagyjából 150 bélyegző korszerűsödése az elmúlt időszakban. A füzet egyre igényesebb kivitelben és mind profibb térképekkel segíti a túrázót; a láncon függő bélyegzők általános designváltását követően pedig nagyon mutatós pecsétekkel igazolhatjuk az egyes bélyegzőhelyek felkeresését.

Mennyi időbe telik?

Ennek az 1100 kilométernél hosszabb, Magyarország északi részének festői tájain keresztülvezető túraútvonalnak a bejárása az elszántabbak számára megvalósítható akár egy néhány hónapos kaland keretében – többségünknek viszont évekre, sőt akár évtizeden túlnyúló időtávra is remek programot nyújthat.

A teljesítés ugyanis maximálisan kötetlen: nincs időkorlát, az egyes szakaszok pedig tetszés szerinti tagolásban, sorrendben és irányban teljesíthetőek. Télen-nyáron betervezhetünk hát egy-két túrázással töltött napot vagy hosszú hétvégét; és mire elérkezik a különleges megjelenésű kéktúra-jelvény átvételének örömteli pillanata, már számolatlanul sok túraélménnyel gazdagodhattunk.

Kéktúra

A Kéktúra útvonala

Az országos vándorút két végpontja közül az egyik a nyugati határszélen, a Kőszeghez közeli Írott-kőnél, míg a másik észak-keleten, a porcelánjáról ismert Hollóházán van.

A köztük húzódó, 27 szakaszra bontott túraútvonal elvisz bennünket a Kemenesháttól a Balaton-felvidékig, a Bakonytól a Vértesen és a Gerecsén át a Pilisbe és a Budai-hegységbe, Budapestet Hűvösvölgynél és a Hármashatár-hegynél érintve tova a Dunakanyarba, majd a Börzsönybe, a Cserháton át a Mátrába, keresztül a Bükkön és az Aggteleki-hegységen, majd a Cserehát és végül a Zempléni-hegység jelenti a hosszas kalandozás végét.

Utunk során rengeteg más település mellett érintjük Kőszeget és Sárvárt, Sümeget és Keszthelyt, Nagyvázsonyt és Zircet, Visegrádot és Hollókőt – megannyi vár és várrom, hegytetők és zarándokhelyek, szurdokok és vízesések várnak ránk.

Szervezési szempontok

Az ország bármely pontján is éljünk, óhatatlanul lesznek a lakhelyünkről könnyebben és nehézkesebben felkereshető Kéktúra szakaszok. Utóbbiak esetén előnyös lehet többnapos túraprogramot tervezni, hogy minél több kilométert tudhassunk le egy-egy nagyobb utazás eredményeképpen. Továbbá (csomagok ide vagy oda) a vándortúra-jellegből fakadóan gyakran a buszos-vonatos megközelítés praktikusabbnak bizonyulhat, mint az autó.

A kéktúrázás fokozódó népszerűségével párhuzamosan az útvonalon elhelyezkedő infrastruktúra (esőbeállók, pihenőhelyek, kilátók stb.) mellett az érintett településeken elérhető szálláshelyek kínálata is folyamatosan javul. Nem fog tehát gondot okozni, hogy esténként hol térjünk nyugovóra, persze az előzetes szállásfoglalás nélkülözhetetlen. Viszonylagos kényelmetlensége ellenére az élmény teljességéhez hozzátehet az, ha legalább néhányszor (vad)kempingezésre adjuk a fejünket.

túrázás, túrafelszerelés, Kéktúra

Fotó: unsplash.com

Mit vigyünk magunkkal?

A hegyen-völgyön barangolásnak természetesen a megfelelő előkészületekkel érdemes nekivágni. Ebbe a kényelmes, praktikus és jó minőségű túrafelszerelésen túl a szükséges étel-ital ellátmány beszerzése is beletartozik – az izotóniás italtól a szendvics-hozzávalókig, energiapótló szeletektől a zöldségig-gyümölcsig. A Lidl akciós újság lapjain nem csupán e tekintetben találhatunk kedvező ajánlatokat, de szezonális jelleggel akár nagyszerű ár-érték arányú sportruházatot is kifoghatunk a boltjaikban.

Ügyeljünk rá, hogy az igazolófüzetet ne hagyjuk otthon, valamint legyen nálunk bélyegzőpárna, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy mindenhol gond nélkül tudunk pecsételni. Ugyanakkor az utánunk jövő, esetleg feledékenyebb túrázók kedvéért hagyjuk betintázva a bélyegzőt…

Érdemes megvenni a Kéktúra teljes útvonalát térképszelvényekre bontva és szövegesen egyaránt bemutató kétrészes turistakalauzt. Ugyanakkor mobiltelefonunkra számos, a túratervezést és a túraútvonalak végigjárását segítő hasznos segédeszközt tölthetünk le: ilyen például az MTSZ Természetjáró applikációja, de figyelemre méltó az összes hazai turistajelzést tartalmazó térkép, illetve az a Kéktúra-alkalmazás is, amely a bélyegzőhelyek teljes adatbázisát tartalmazza.

Ha pedig végeztünk a teljesítéssel, vár ránk az Országos Kékkör másik két útvonala: a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra!

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink