A rendszeres testmozgás legfontosabb elősegítője a szabadban is a motiváció: jól jön tehát, ha kitűzünk magunk elé egy nagyobb léptékű célt. Márpedig keresve sem találhatnánk vonzóbb célkitűzést, mint az Országos Kéktúra teljesítését!

Országos Kéktúra – kötetlen kirándulóprogram akár több évre

Valahányszor kimozdulunk a természetbe egy-egy kirándulás erejéig, szinte mindig feltöltődve térünk haza – ám sokszor mégis nehéz rávenni magunkat, vagy legalábbis összeszervezni a társaságot egy jó hangulatú kiruccanáshoz.

Kéktúra

Az 1168 km hosszú Kéktúra hazánk északi részének festői tájain vezet keresztül
Fotó: Facebook/@orszagos.kektura

Ahogy a négy fal között, úgy a szabadban is a rendszeres testmozgás legfontosabb elősegítője a motiváció: jól jön tehát, ha kitűzünk magunk elé egy nagyobb léptékű célt, amelynek elérése érdekében újra meg újra fel kell húznunk a túrabakancsot. Márpedig keresve sem találhatnánk vonzóbb célkitűzést, mint az Országos Kéktúra teljesítését!

A Kéktúra története

A II. világháború előtti évtized során jelölték ki az országot átszelő kék útvonalat, de a ma ismert jelvényszerző mozgalom 1952-től indult el. Ismertségének és népszerűségének nagy lökést adott a legendás 1979-es televíziós sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon. Napjainkra minden eddiginél kedveltebbé vált, amiről ékesen árulkodik, hogy az eddigi teljesítők által megszerzett közel hétezer kéktúra-jelvény felét már a XXI. században adták ki.

A Kéktúra folyamatos fejlődését tükrözi a bélyegzőfüzet, valamint az útvonalon elhelyezett nagyjából 150 bélyegző korszerűsödése az elmúlt időszakban. A füzet egyre igényesebb kivitelben és mind profibb térképekkel segíti a túrázót; a láncon függő bélyegzők általános designváltását követően pedig nagyon mutatós pecsétekkel igazolhatjuk az egyes bélyegzőhelyek felkeresését.

Mennyi időbe telik?

Ennek az 1100 kilométernél hosszabb, Magyarország északi részének festői tájain keresztülvezető túraútvonalnak a bejárása az elszántabbak számára megvalósítható akár egy néhány hónapos kaland keretében – többségünknek viszont évekre, sőt akár évtizeden túlnyúló időtávra is remek programot nyújthat.

A teljesítés ugyanis maximálisan kötetlen: nincs időkorlát, az egyes szakaszok pedig tetszés szerinti tagolásban, sorrendben és irányban teljesíthetőek. Télen-nyáron betervezhetünk hát egy-két túrázással töltött napot vagy hosszú hétvégét; és mire elérkezik a különleges megjelenésű kéktúra-jelvény átvételének örömteli pillanata, már számolatlanul sok túraélménnyel gazdagodhattunk.

Kéktúra

A Kéktúra útvonala

Az országos vándorút két végpontja közül az egyik a nyugati határszélen, a Kőszeghez közeli Írott-kőnél, míg a másik észak-keleten, a porcelánjáról ismert Hollóházán van.

A köztük húzódó, 27 szakaszra bontott túraútvonal elvisz bennünket a Kemenesháttól a Balaton-felvidékig, a Bakonytól a Vértesen és a Gerecsén át a Pilisbe és a Budai-hegységbe, Budapestet Hűvösvölgynél és a Hármashatár-hegynél érintve tova a Dunakanyarba, majd a Börzsönybe, a Cserháton át a Mátrába, keresztül a Bükkön és az Aggteleki-hegységen, majd a Cserehát és végül a Zempléni-hegység jelenti a hosszas kalandozás végét.

Utunk során rengeteg más település mellett érintjük Kőszeget és Sárvárt, Sümeget és Keszthelyt, Nagyvázsonyt és Zircet, Visegrádot és Hollókőt – megannyi vár és várrom, hegytetők és zarándokhelyek, szurdokok és vízesések várnak ránk.

Szervezési szempontok

Az ország bármely pontján is éljünk, óhatatlanul lesznek a lakhelyünkről könnyebben és nehézkesebben felkereshető Kéktúra szakaszok. Utóbbiak esetén előnyös lehet többnapos túraprogramot tervezni, hogy minél több kilométert tudhassunk le egy-egy nagyobb utazás eredményeképpen. Továbbá (csomagok ide vagy oda) a vándortúra-jellegből fakadóan gyakran a buszos-vonatos megközelítés praktikusabbnak bizonyulhat, mint az autó.

A kéktúrázás fokozódó népszerűségével párhuzamosan az útvonalon elhelyezkedő infrastruktúra (esőbeállók, pihenőhelyek, kilátók stb.) mellett az érintett településeken elérhető szálláshelyek kínálata is folyamatosan javul. Nem fog tehát gondot okozni, hogy esténként hol térjünk nyugovóra, persze az előzetes szállásfoglalás nélkülözhetetlen. Viszonylagos kényelmetlensége ellenére az élmény teljességéhez hozzátehet az, ha legalább néhányszor (vad)kempingezésre adjuk a fejünket.

túrázás, túrafelszerelés, Kéktúra

Fotó: unsplash.com

Mit vigyünk magunkkal?

A hegyen-völgyön barangolásnak természetesen a megfelelő előkészületekkel érdemes nekivágni. Ebbe a kényelmes, praktikus és jó minőségű túrafelszerelésen túl a szükséges étel-ital ellátmány beszerzése is beletartozik – az izotóniás italtól a szendvics-hozzávalókig, energiapótló szeletektől a zöldségig-gyümölcsig. A Lidl akciós újság lapjain nem csupán e tekintetben találhatunk kedvező ajánlatokat, de szezonális jelleggel akár nagyszerű ár-érték arányú sportruházatot is kifoghatunk a boltjaikban.

Ügyeljünk rá, hogy az igazolófüzetet ne hagyjuk otthon, valamint legyen nálunk bélyegzőpárna, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy mindenhol gond nélkül tudunk pecsételni. Ugyanakkor az utánunk jövő, esetleg feledékenyebb túrázók kedvéért hagyjuk betintázva a bélyegzőt…

Érdemes megvenni a Kéktúra teljes útvonalát térképszelvényekre bontva és szövegesen egyaránt bemutató kétrészes turistakalauzt. Ugyanakkor mobiltelefonunkra számos, a túratervezést és a túraútvonalak végigjárását segítő hasznos segédeszközt tölthetünk le: ilyen például az MTSZ Természetjáró applikációja, de figyelemre méltó az összes hazai turistajelzést tartalmazó térkép, illetve az a Kéktúra-alkalmazás is, amely a bélyegzőhelyek teljes adatbázisát tartalmazza.

Ha pedig végeztünk a teljesítéssel, vár ránk az Országos Kékkör másik két útvonala: a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra!

(x)

Hozzászólások

Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Laktató főétel fogyni vágyóknak: kölessel rakott kelkáposzta (videó)
Hosszú ideig eltelít, egészséges, nagyon finom, belefér a testsúlycsökkentő étrendbe is, és alig több mint 440 kalóriát tartalmaz. Érdemes kipróbálni!
Hogy működik? Energiafelhasználás sport közben
Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk válaszol.
Szénhidrát a fogyókúrában: eláruljuk, hogy miből mennyit egyél
Mutatunk 10 nagyszerű szénhidrátforrást, amit a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetsz a megfelelő mennyiségben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.