Ha már jó ideje sportolunk, ha rendszeresen izzadunk a futópályán, a spinningórán és az edzőteremben, az eredmények mégsem látványosak, ideje az étkezésben keresni a hibát. Összeállításunkban olyan ételedzés párosításokat ajánlunk, amelyek segítenek a gyorsabb regenerációban és a zsírégetésben, megfelelő mennyiségű energiával töltenek fel, hogy bírjuk a kemény, sporttal töltött órákat.

Párban az igazi

SPINNING

Edzés előtt: Fontos, hogy spinning előtt két-három órával megfelelő mennyiségű szénhidráttal, fehérjével, zsírban szegény ételekkel töltse fel a szervezetét. Ha ebédidőben rohan ki spinningórára, reggelire szuper választás a zabkása vagy egykét tojás pirítóssal. Ha estére időzítette az órát, ebédre válasszon teljes kiőrlésű tésztát hallal és zöldségekkel vagy rizst csirkével és brokkolival. Természetesen nem egyszerű mindig összeegyeztetni az edzést a főétkezésekkel, ha óra előtt
három-négy órával nem volt lehetősége enni, fél órával edzés előtt mindenképpen vegyen magához egy kis nasit, ami 25 g szénhidrátot tartalmaz. Egyen meg egy nagyobb banánt vagy egy mogyoróvajas pirítóst.

Edzés után: Magas intenzitású edzés után a szervezet glikogénraktárai kiürülnek, ezeket fontos újratölteni. Újfent azt javasoljuk, egyen szénhidrátot, a megfelelő mennyiség testkilogrammonként egy gramm. (Egy 60 kilós nő tehát 60 gramm szénhidrátot vigyen be a szervezetébe.) Nem feledkezhetünk meg a fehérje-utántöltésről sem, a javasolt mennyiség körülbelül 20 g. Egyen körülbelül 200 grammnyi natúr görög joghurtot banánnal vagy válasszon fehérjeturmixot.

És egy kis bónusz: Spinningórán nincs szükség étrend-kiegészítőre, de egy kis kávé sokat segíthet a teljesítményfokozásban. Az edzést könnyebbnek érezheti és tovább bírja a terhelést, ha óra előtt iszik egy csésze kávét. Természetesen itt is a mértékletesség a lényeg: a legjobb, ha testkilogrammonként 3 mg koffeint visz be a szervezetébe (60 kg esetén ez 180 mg – körülbelül egy dupla presszókávé). Érdemes edzés előtt körülbelül 45 perccel inni a kávét.

SÚLYZÓS EDZÉS

Edzés előtt: Fontos, hogy jó minőségű fehérjével töltse fel a szervezetét: tojással, tejjel, hússal és hallal. Ezek az ételek elágazó láncú aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet hasznosítani tud az edzés során. Ha vegán, egyen zabkását szójatejjel, rizst, quinoát, lencsét vagy babféléket egy kis pirítóssal. Amennyiben rendszeresen jár súlyzós edzésre, jól teszi, ha a hét minden napján jó minőségű fehérjét fogyaszt, de edzés előtt javasolt a 0,3-0,4 g/ kilogramm (60 kilogrammos testsúly esetén ez 18–24 g) bevitele a szervezetbe. Persze a súlyzós erősítéshez szükség van szénhidrátra is. Ha négy órával az edzés előtt nem evett, mindenképpen gondoskodjon valamilyen harapnivalóról óra előtt: igyon meg egy nagy pohár tejet, egyen egy kis sajtot vagy görög joghurtot és gyümölcsöt.

Edzés után: Ha hetente háromszor edz, nagyon fontos a regeneráció az izmok fejlődéséhez. Ezt legkönnyebben az ételekkel oldhatja meg: minden edzés után igyon meg egy fehérjeturmixot. Ha különösen kemény volt az edzés, még fontosabb a megfelelő étel kiválasztása, hiszen ha a glikogénraktárak üresek és nem tölti fel őket újra, a szervezet az izmokból próbál energiát nyerni – vagyis leépíti az izmokat. Egyen tehát fehérjét is és szénhidrátot is. Jöhetnek a jó minőségű, natúr tejtermékek, a szójából készült ételek.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink