Edzéseink alatt nem csak az izmainkat terheljük: a kitartó munka kemény mentális megpróbáltatást is jelent, amivel edzés előtt, alatt és után is újra és újra meg kell küzdeni. Éppen ezért számos előnye lehet annak, ha olyan személyi edzőt választunk, aki pszichológus végzettséggel is rendelkezik. Egy szakember helyett így mindjárt kettőt kapunk. De mint mindennek, ennek is lehetnek hátrányai, amelyekre Tuza Ritter Bálint személyi edző és pszichológus hívja fel a figyelmünket.

Pszichológus az edzőm - Előny vagy hátrány?

A pszichológus-edző nem sportpszichológus Ahhoz, hogy megértsük, mivel nyújthat többet egy pszichológus végzettségű személyi edző, el kell különíteni a munkáját a sportpszichológusétól. Az utóbbi ugyanis élsportolók teljesítményének a fokozásával foglalkozik mentális szinten, illetve a verseny adta stressz, szorongás és drukk leküzdésében segíti a profikat, hogy ne roppanjanak össze a nagy nyomás alatt.

Hobbisportolóként erre nincs szükségünk, hiszen aligha találjuk magunkat hirtelen extrém versenyhelyzetben. Viszont bármikor lehet rossz napunk: válás, szakítás, családi konfliktus vagy betegség okozhat gondokat. ezek mind olyan tényezők, amelyek tudat alatt komolyan befolyásolják a teljesítményünket. Ekkor lép színre az edző, aki pszichológus.

Több akadályt tudunk leküzdeni, mint hinnénk

Az edzés nem csak arról szól, hogy ma tíz kilóval, két hónap múlva már negyvennel tudunk guggolni, közben pedig szépen formásodunk. ezt az átalakulást lelkileg is követni kell. Például könnyen előfordulhat, hogy három hónap alatt látványos átalakuláson megy át a testünk, de a tükörbe nézve mégsem látjuk ezt, mert rossz testképpel rendelkezünk önmagunkról. Nem elég tehát fizikailag megváltozni, lelkileg is tudnunk kell viszonyulni az új külsőhöz.

Ha ez nincs meg, elveszíthetjük a motivációnkat, sikertelennek érezhetjük az addigi edzés- programot, és egész egyszerűen feladhatjuk az egészet. Ugyanezt a hatást válthatja ki egy nagy gond vagy tragédia az életünkben: egy szerettünk elvesztése, szakítás, válás, betegség. Ha azonban az edzőnk nemcsak a trénerünk, nemcsak a barátunk, hanem egyben egy pszichológiai szemléletmóddal rendelkező külső szemlélő is, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy a segítségével visszabillenhessünk normális lelki állapotunkba.

Akkor most ő a pszichológusunk is?

A válasz: Nem. Nem szabad összekeverni a kettőt, ugyanis ezek egyszerre nem férnek meg egymás mellett. „Vagy edzünk, vagy lelki tanácsadást tartunk, de a kettő együtt nem túl hatékony” – mondja Tuza Ritter Bálint pszichológus végzettségű személyi edző. „Szerencsére ritkán fordul elő, hogy ezt el kell magyarázni a vendégemnek, de jó, ha a munkakapcsolat elején rögtön beszélünk erről. A vendégeim leginkább abban látják az előnyét pszichológus végzettségemnek, hogy egy kicsit több empátiával, megértéssel edzem őket.

Észreveszem, ha rossz napjuk van, és ennek megfelelően alakítom az edzést. Így gördülékenyebb és még sikeresebb lehet a közös munka.” Könnyű összekeverni „Terápiát nem tartok” – plakátolhatná ki az óráin szakértőnk, aki azért egy bizonyos szintig meghallgatja kliensei problémáit. „Egy nő a válása után döntött úgy, hogy kifejezetten olyan személyi edzőt keres, aki egyben pszichológus is. De nem azért, mert a problémáiról szeretett volna beszélni, hanem mert racionálisan látta, hogy az újrakezdéshez egy kis plusztámogatásra, bátorításra van szüksége. Persze ettől függetlenül is lenyomja nálam a tíz fekvőtámaszt.” Van, hogy az emberből kitörnek az érzelmek „Soha nem tudhatjuk, hogy kiből mikor mi fog kitörni. Lehet egy aktuális sérelem vagy egy nyomasztó gondolat, ami már hónapok óta nyugtalanítja. Az ugyan ritka, hogy a vendég pont az órán rukkoljon ezzel elő, és mondjuk két felülés között elsírja magát, de ha ez bekövetkezik, könnyebben lehet reagálni rá, ha tudjuk, mit kell ilyenkor tennünk.”

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.