A reggeli ébredés után mindenki szereti egy kicsit átmozgatni az éjszak elgémberedett izmait. Mindez ösztönös, hiszen szüksége van a testünknek rá. Egészségünk megőrzéséhez, nyújtózkodjunk hát minél többet!

Steching az egészségért: nyújtózkodj egy nagyot!

Az idő múlásával izmaink egyre kötöttebbé válnak, az ízületek egyre nehezebben mozdulnak. Olyan egyszerű tevékenységek is, – amit korábban gond nélkül elvégeztünk- gondot okozhatnak, mint egy cipő befűzése, vagy egy ruha hátsó cipzárjának felhúzás. Erre mind-mind megoldást jelenthet egy rendszeres nyújtó, vagyis stretching program, ami az izmokat újra rugalmassá teszi és ismét könnyebbé válik a mozgást. Ráadásul nem csak testünkre, de lelkünkre is kitűnő hatással lehetnek a gyakorlatoknak. Óriási előnye, hogy szinte bárhol elvégezhetjük, és időnkből is csak néhány percet vesz igénybe.

Milyen kedvező hatásai vannak a stretcing gyakorlatoknak?

Relaxáció:

Naponta kerülünk olyan stresszhelyzetbe, ami az izmok feszültségét okozza.

A gyakorlatok segítségével a izmokat ellazítjuk, ezáltal a stresszt is levezetjük. Hallgassunk mozgás közben relaxációs zenét!

Jobb közérzet:

Az idegrendszerre is kedvező hatással van, hiszen a gyakorlatok közben a figyelmet a légzésre, a nyújtás-ellazulás fázisokra fordítjuk. Ezáltal csökken a belső feszültség, feloldódunk és kikapcsolódunk.

Kiegészít bármilyen sportot

Ezekkel a gyakorlatokkal megelőzhetjük az izomláz kialakulását. Segíti a tejsav és más salakanyagok kiürítését az izomból, ami így gyorsabban regenerálódik, hamarabb képes kipihenni egy-egy fárasztó igénybevételt.

Ráadásul izmaink szebb formálódását is segíti, hiszen az izomrostot körülvevő hártya nyújtása biztosítja az izom megvastagodását, megerősödését.

Vérkeringés:

Nyújtás során megváltozik az izom hossza, tónusa, minek következtében jobb lesz a vérellátás. A szövetek anyagcseréje fokozódik.

Szebb testtartás:

Ülőmunkát végzőknek különösen fontos, hiszen az állandóan feszes izmok helytelen ronda testtartást eredményeznek, ez befolyásolhatja szerveink működését. A hát- és mellizmok nyújtásával szebb, egyenesebb tartást érhetünk el.

Megelőzhetjük és csökkenthetjük a hátfájást:

A comb és a csípőhajlító izmok nagyobb mozgásterjedelme, hajlékonysága, mozgékonysága csökkenti a terhelést a gerincről, ami a hátfájást okozza.

Jó tudni!

Hideg izmot ne nyújtsunk, a stretching gyakorlatokat mindig előzze meg egy 8-10 perces bemelegítés. Kocogjunk, biciklizzünk, vagy végezzünk gimnasztikai gyakorlatok, mint: fejkörzés, karkörzés, törzskörzés, törzshajlítás, térd-, csípőkörzés, guggolás.

Hasznos tippek!

– Kerüljük a hirtelen mozdulatokat,

– A gyakorlatokat lassú tempóban, hajtsuk végre.

– Ne rugózzunk. Tartsuk 15 másodpercig egy helyben, azután nyújtsuk még egy kicsit jobban.

– Ismételjük meg 3-4-szer, de sose nyújtsuk a fájdalomhatáron túl.

– Mindig „belülről kifele” és a nagyobbtól a kisebb fele haladjunk. Vagyis kezdjük a gerinc menti, törzs izmok lazításával. Aztán következzen az alsó, majd a felső végtagok nyújtása.

– Fontos, hogy a nyújtás és a légzés összhangban legyen. A legtöbb esetben gyakorlat aktív szakaszában fújjuk ki a levegőt.

Fotó: shutterstock
Nagyon fontos naponta nyújtani

Nyak:

1. Állj vállszéles terpeszállásba. Tedd a kezed tarkóra összekulcsolt ujjakkal. Hajtsd előre a fejed, gömbölyítsd a hátad felső részét, fújd ki a levegőt.

Belélegezve egyenesedj fel,, majd ismételd meg a gyakorlatot 3-4x.

2. Maradj vállszéles terpeszben, tartsd egyenesen a törzsed. Jobb kar törzs mellett, tenyered fordítsd szembe a talajjal.

Bal kezeddel óvatosan húzd a fejed oldalirányba.

Tartsd 10 másodpercig, majd ismételd meg az ellenkező irányba is.

Ismételjük 3-4x a gyakorlatot.

Törzs:

1. Párhuzamos lábfejekkel állj, enyhén hajlítsd a térded, kulcsold az ujjakat a térdhajlatban. Óvatosan gömbölyítsd a hátad, és húzd púposan fel, a kezeddel pedig tarts ellen, közben lélegezz ki. Felegyenesedve végy nagy levegőt, majd ismételd a gyakorlatot 3-4x.

2. Ülj török ülésbe, jobb oldalon támaszkodj az alkarodra, bal karod emeld magas tartásba és hajolj el jobb oldalra anélkül, hogy előre vagy hátra dőlnél. Fújd ki lassan a levegőt 10 mp-en keresztül, majd ellenkező oldalra is végezd el a gyakorlatot. Ismételd 3-4x.

3. Feküdj hanyatt a talajon, nyomd előre a sarkad, lábfejed feszítsd vissza, karok magas tartásban. Nyújtózz meg mintha kötéllel húznának két irányba, és közben lélegezz be. Ismételd meg 3-4x.

4. Fordulj át a hasadra, mell vonalában tenyerelj a talajra, lassan told a törzsed fel. Medencét végig szorítsd a talajhoz. Végy nagy levegőt, tartsd bent, tekinteted irányítsd a mennyezetre. Tartsd 10 másodpercig, engedd visza a törzset a talajra, közben fújd ki a levegőt. Ismételd a gyakorlatot 3-4x.

Láb:

Combfeszítő:

Párhuzamos lábfejekkel állj egyenesen, hajlítsd a jobb térded, közelítsd a sarkad a fenekedhez. Jobb kézzel fogd meg a jobb lábfejed és húzd fel. Térdeid zárd össze, farizmot feszítsd meg, told előre a medencét. Tartsd 10 másodpecig, majd óvatosan engedd vissza, és végezd el a gyakorlatot az ellenkező oldalra is.

Combhajlító:

Ülj a talajra. Tartsd egyenesen a törzsed, nyújtsd ki a jobb lábad, bal talpad érintsd oldalt a jobb térdedhez. Hajolj előre, érintsd meg a bal lábfejed. Lélegezz ki lassan 10 másodpercen keresztül, majd egyenesedj fel, végy nagy levegőt. Ismételd meg 4x, majd hajtsd végre a gyakorlatot az ellenkező irányba is.

Belső comb:

Ülj a talajra, tapaszd össze a két talpad, húzd közel a sarkad a fenekedhez amennyire tudod.

Könyököddel és alkaroddal told a lábszárad lefele, törzsed tartsd egyenesen, és dönts előre.

Külső comb + derék:

ülj a talajra, nyújtsd a jobb lábad, a bal lábad tedd rajta keresztül a talajra.

Jobb karral told a bal combod jobbra, fordítsd a törzsed balra.

Popsi:

Ülj a talajra, hátu kéztámasz, húzd fel a két térded, tedd keresztbe a jobb bokát a bal combon.

Ülj olyan közel a sarkadhoz, amennyire tudsz, és közelítsd a vállakat a lábszárhoz. Told a törzsed a jobb lábszár irányába.

Vádli:

Állj szembe a fallal kb. fél méterre. Lépj hátra hosszan jobb lábbal.

Tenyerelj a falra a vállad magasságában. ( mint a sportszelet reklámban.)

Told el a falat” úgy, hogy a hátul lévő lábad sarkát leszotítod a talajra.

Kar

Bicepsz:

Állj vállszéles terpeszben, tartsd egyenesen a hátad.

Kulcsold aj ujjakat a hátad mögött, tartsd egyenesen a hátad, és húzd fel hátul a karokat amennyire tudod.

Tipp: Ha nem elég laza a karod ehhez a gyakorlathoz és nem ér össze hátul, fogj egy gumiszalagot vagy egy törölközőt amilyen szüken sikerül, és így hajtsd végre..

Tricepsz:

Állj vállszéles terpeszállásban, emeld a jobb karod magastartásba, innen süllyeszd a kezed a két lapocka közé. Bal kezeddel húzd a könyököd lefelé.

Tipp: Ugyanezzel a kéztartássak nyújtott ülésben is elvégezhetjük a gyakorlatot, hátunk mögött egy székre efltéve a kezeket.

Váll:

Állj vállszéles terpeszbe, bal karod tartsd vízszintesen a tözs előtt keresztben, jobb alkarral húzd közel a mellkashoz.

Tipp:

Egy gumiszalag vagy törölközősegítségedre lehet a bicepsz, combhajlító vagy a mélyhátizom nyújtásánál, ha nem éred el az előírt pontokat.

Ha módodban áll nyújts a szabadban. A friss levegőn fokozottabb oxigénmennyiség mellett a gyakorlatok egészségértéke is jelentősebb.Ha otthon nyújtassz, előtte alaposan szellőztess ki, és tégy be egy relaxációs cd-t!

 

Hozzászólások

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.