Van, akinek csak hobbi, van, akinek sportolási lehetőség, és van, akinek mindez együtt, valamint közlekedési lehetőség is. Kerékpározni több szempontból is előnyös. Jót tesz az egészségnek, a környezetnek, sőt még az alaknak is. Ahhoz azonban, hogy biztonsággal pattanhassunk két kerékre, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Tekerni csak biztonságban!

Először is, gondoskodjunk róla, hogy kerékpárunk rendelkezzen a megfelelő felszereltséggel. Ehhez olvassa át az alábbi listát és ellenőrizze biciklijét. Fontos még, hogy amennyiben lakott területen kívül vagy éjszaka, esetleg rossz fény- és látási viszonyok mellett tekerünk, akkor viseljünk fényvisszaverő mellényt a balesetek elkerülése érdekében.

Kerékpározzunk  szabályosan!

Ha a kétkerekűnket gondosan felszereltük, fejünkön a sisak, rajtunk a láthatósági mellény – amennyiben szükséges –, útnak indulhatunk. Fontos, hogy a lámpánk legalább 150 méternyi távolságot világítson be. A lámpa folyamatosan világítson, mert a villogás, a szabálytalanul fénylő lámpa büntethető. Ha sötétben tekernénk, érdemes felerősíteni ruhára, táskára vagy akár a sisakra egy villogót a jobb láthatóság érdekében. Nem kell aggódni, ezekért nem jár büntetés, a villogók ugyanis nem közvetlenül a kerékpárra vannak felszerelve, és a fényük sem olyan erős, mint egy lámpáé. Kerékpározzanak biztonságosan és persze rendszeresen!

Hasznos tudnivalók

Ha nincs lakat – Gyakran kell úgy őrizetlenül hagynunk a kerékpárunkat, hogy az még látótávolságon belül van, de azért ha valaki felpattanna rá, akkor bottal üthetnénk a nyomát. Ilyenkor segíthet az első kerék fékjének a beszorítása, ami megakadályozza a tolvaj gyors menekülését. Mások pont az ellenkezőjét csinálják: mindkét féket kiakasztják – sőt a tolvajt még jól meg is kergetik, hogy az minél gyorsabban meneküljön. És aztán fék nélkül minél nagyobbat essen az első sarkon.

Olajfoltok – Minél hosszabban volt száraz idő, annál valószínűbb, hogy az első esőcseppek az addig biztos tapadást elősegítő aszfaltot csúszós, olajos jégpályává változtatják. Elsősorban a kereszteződések előtt, ahol az autók hosszabban várakoznak, és különösen a sávok közepén számítsunk esős időben a szivárványos olajfoltok jelenlétére.

Lánccal felfelé – Ha nincs minek támasztani a kerékpárt és mindenképp le kell fektetni, akkor mindig a bal oldalára döntsük. Így megkíméljük a hajtóművet és a sebességváltót attól, hogy szükségtelenül sok kosz kerüljön bele!

Védje a szemét – Aki látott már autószélvédőt egy nyári kora esti bogárinvázió után, annak nem kell különösebben bizonygatni egy jó profilú sportszemüveg fontosságát. Válasszunk mindig a fényviszonyoknak megfelelő árnyalatú napszemüveget, ha lehet, akkor polarizált lencsével, ami kiemeli a kontrasztokat.

Oszlop mellé tömegben – Ha egy oszlopnak támasztja a kerékpárt, akkor nagy a veszélye annak, hogy más bringások óhatatlanul fellökik, amikor a saját bicajukkal foglalatoskodnak. Legjobb, ha a nyereg első részét támasztja az oszlopnak, az oszlop felé eső pedált pedig addig forgassa hátrafelé, amíg az szintén az oszlopnak nem feszül. Így a nyereg kiszélesedő része megakadályozza, hogy a bringa hátraguruljon, a pedál pedig azt, hogy előre.

Leesett a lánc – Láncváltós kerékpárnál, ha jól vannak beállítva a váltók, akkor extrém körülményeknek kell bekövetkezniük ahhoz, hogy a lánc leessen. Ha ez mégis megtörténik, elég az első váltóval a nagyobb hajtókerekek felé váltani, és a lánc magától visszaemelődik a fogaskerékre. Ha mégsem, akkor a lakáskulccsal alányúlva a láncnak, anélkül tudja visszarakni a láncot, hogy nagyon összekenné magát.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink