Nem voltak puccos edzőtermek, ahogyan a legkényelmesebb futócipő sem állt az őseink rendelkezésére, mégis népszerű volt sportolni az 1900-as évek elején. Valóságos időutazásra hívunk ezekkel a fotókkal!

Tenisz rakott szoknyában – Így sportoltak őseink az 1900-as évek elején

Utazzunk vissza az időben az 1800-as évek végéhez, amikor a polgárok számára is elérhetőek lettek olyan sportok, mint a birkózás, a kerékpározás, a labdarúgás. Ezek, és megannyi más sport is az újkori olimpiai játékok megrendezésével kapott lendületet hazánkban. Az 1900-as évek elejére a legnépszerűbb sportágak a birkózás, kajak-kenu, kézilabda, labdarúgás, vívás és a vízilabda voltak.

1860-tól folyamatosan alakult a hajós, a yacht és a korcsolyázó egyesületek, majd 1875-ben létrejött a Magyar Atlétikai Club, 1897-ben pedig a Budapesti Torna Club. A legelső futball mérkőzést is ennek a két csapatnak a játékosai játszották. A századforduló után felgyorsultak az események, hiszen 1902-ben rendezték meg itthon az első labdarúgó-bajnokságot, a következő évben pedig a birkózó-bajnokság is indult. Az első világháború után újabb sportok kezdtek hódítani, először a fővárosban, majd további nagyvárosokban. Beköszöntött az asztalitenisz, a jégkorongozás, a kézi- és a kosárlabdázás.

Így sportoltunk régen!

sport, 1896, budapest

Budapest Orczy-kert, a Ludovika Akadémia ünnepsége a millennium alkalmával Ferenc József tiszteletére. A hallgatók sportbemutatót tartottak. A felvétel 1896. június 12-én készült.
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

 

sport, 1900-as évek, Millenáris

1905 Budapest. A XIV. kerületi Szabó József utca, Millenáris sporttelepen járunk. Itt rendezték meg az Országos ifjúsági tornaverseny.

Fotó: Fortepan/Széman György

 

tenisz, 1900-as évek, budapest

Teniszben megpihent fővárosiak 1905-ben a Széll Kálmán téren.
Fotó: Fortepan/Saly Noémi

 

Városliget, jégpálya

1907-ben is népszerű volt a Városligetben található jégpálya.
Fotó: Fortepan/SCHOCH FRIGYES

 

torna, 1900-as évek

A Békési Torna Egylet tagjai 1909-ben. A hölgyek kalapjait pedig imádjuk!

Fotó: Fortepan/TORJAY VALTER

 

evezés, sport, 1910

Szegedi Evezősegylet tagjai 1910-ben.
Fotó: Fortepan/GGAABBOO

 

Magyar Athletikai Club

Magyar Athletikai Club „Old Boys” csapat tagjai mosolyognak a kamerában 1904-ben.

Fotó: Fortepan/Magyar Bálint

 

Hozzászólások

Egyszerű módszerek, hogy elkerüld a túlevést
Az ünnepi időszakban bizony nehéz mértéket tartani. De ha napokig, hetekig kontroll nélkül sokat eszünk, rövid időn belül jelentős súlytöbbletre tehet szert. Íme, néhány bevált jótanács a túlevés kiküszöbölésére.
„Az én sikersztorim” felhívás nyertesei
Köszönjük, hogy jelentkeztetek felhívásunkra, melyet „Az én sikersztorim” címmel hirdettünk meg, Béres Alexandrával együttműködésben.
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.