Nem voltak puccos edzőtermek, ahogyan a legkényelmesebb futócipő sem állt az őseink rendelkezésére, mégis népszerű volt sportolni az 1900-as évek elején. Valóságos időutazásra hívunk ezekkel a fotókkal!

Tenisz rakott szoknyában – Így sportoltak őseink az 1900-as évek elején

Utazzunk vissza az időben az 1800-as évek végéhez, amikor a polgárok számára is elérhetőek lettek olyan sportok, mint a birkózás, a kerékpározás, a labdarúgás. Ezek, és megannyi más sport is az újkori olimpiai játékok megrendezésével kapott lendületet hazánkban. Az 1900-as évek elejére a legnépszerűbb sportágak a birkózás, kajak-kenu, kézilabda, labdarúgás, vívás és a vízilabda voltak.

1860-tól folyamatosan alakult a hajós, a yacht és a korcsolyázó egyesületek, majd 1875-ben létrejött a Magyar Atlétikai Club, 1897-ben pedig a Budapesti Torna Club. A legelső futball mérkőzést is ennek a két csapatnak a játékosai játszották. A századforduló után felgyorsultak az események, hiszen 1902-ben rendezték meg itthon az első labdarúgó-bajnokságot, a következő évben pedig a birkózó-bajnokság is indult. Az első világháború után újabb sportok kezdtek hódítani, először a fővárosban, majd további nagyvárosokban. Beköszöntött az asztalitenisz, a jégkorongozás, a kézi- és a kosárlabdázás.

Így sportoltunk régen!

sport, 1896, budapest

Budapest Orczy-kert, a Ludovika Akadémia ünnepsége a millennium alkalmával Ferenc József tiszteletére. A hallgatók sportbemutatót tartottak. A felvétel 1896. június 12-én készült.
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

 

sport, 1900-as évek, Millenáris

1905 Budapest. A XIV. kerületi Szabó József utca, Millenáris sporttelepen járunk. Itt rendezték meg az Országos ifjúsági tornaverseny.

Fotó: Fortepan/Széman György

 

tenisz, 1900-as évek, budapest

Teniszben megpihent fővárosiak 1905-ben a Széll Kálmán téren.
Fotó: Fortepan/Saly Noémi

 

Városliget, jégpálya

1907-ben is népszerű volt a Városligetben található jégpálya.
Fotó: Fortepan/SCHOCH FRIGYES

 

torna, 1900-as évek

A Békési Torna Egylet tagjai 1909-ben. A hölgyek kalapjait pedig imádjuk!

Fotó: Fortepan/TORJAY VALTER

 

evezés, sport, 1910

Szegedi Evezősegylet tagjai 1910-ben.
Fotó: Fortepan/GGAABBOO

 

Magyar Athletikai Club

Magyar Athletikai Club „Old Boys” csapat tagjai mosolyognak a kamerában 1904-ben.

Fotó: Fortepan/Magyar Bálint

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink