Nem voltak puccos edzőtermek, ahogyan a legkényelmesebb futócipő sem állt az őseink rendelkezésére, mégis népszerű volt sportolni az 1900-as évek elején. Valóságos időutazásra hívunk ezekkel a fotókkal!

Tenisz rakott szoknyában – Így sportoltak őseink az 1900-as évek elején

Utazzunk vissza az időben az 1800-as évek végéhez, amikor a polgárok számára is elérhetőek lettek olyan sportok, mint a birkózás, a kerékpározás, a labdarúgás. Ezek, és megannyi más sport is az újkori olimpiai játékok megrendezésével kapott lendületet hazánkban. Az 1900-as évek elejére a legnépszerűbb sportágak a birkózás, kajak-kenu, kézilabda, labdarúgás, vívás és a vízilabda voltak.

1860-tól folyamatosan alakult a hajós, a yacht és a korcsolyázó egyesületek, majd 1875-ben létrejött a Magyar Atlétikai Club, 1897-ben pedig a Budapesti Torna Club. A legelső futball mérkőzést is ennek a két csapatnak a játékosai játszották. A századforduló után felgyorsultak az események, hiszen 1902-ben rendezték meg itthon az első labdarúgó-bajnokságot, a következő évben pedig a birkózó-bajnokság is indult. Az első világháború után újabb sportok kezdtek hódítani, először a fővárosban, majd további nagyvárosokban. Beköszöntött az asztalitenisz, a jégkorongozás, a kézi- és a kosárlabdázás.

Így sportoltunk régen!

sport, 1896, budapest

Budapest Orczy-kert, a Ludovika Akadémia ünnepsége a millennium alkalmával Ferenc József tiszteletére. A hallgatók sportbemutatót tartottak. A felvétel 1896. június 12-én készült.
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

 

sport, 1900-as évek, Millenáris

1905 Budapest. A XIV. kerületi Szabó József utca, Millenáris sporttelepen járunk. Itt rendezték meg az Országos ifjúsági tornaverseny.

Fotó: Fortepan/Széman György

 

tenisz, 1900-as évek, budapest

Teniszben megpihent fővárosiak 1905-ben a Széll Kálmán téren.
Fotó: Fortepan/Saly Noémi

 

Városliget, jégpálya

1907-ben is népszerű volt a Városligetben található jégpálya.
Fotó: Fortepan/SCHOCH FRIGYES

 

torna, 1900-as évek

A Békési Torna Egylet tagjai 1909-ben. A hölgyek kalapjait pedig imádjuk!

Fotó: Fortepan/TORJAY VALTER

 

evezés, sport, 1910

Szegedi Evezősegylet tagjai 1910-ben.
Fotó: Fortepan/GGAABBOO

 

Magyar Athletikai Club

Magyar Athletikai Club „Old Boys” csapat tagjai mosolyognak a kamerában 1904-ben.

Fotó: Fortepan/Magyar Bálint

 

Hozzászólások

Segítünk, hogy elkerüld a sportsérüléseket
Az edzések alatt szerzett sérülések nagyon fájdalmasak tudnak lenni és általában sok időbe telik, míg teljesen felépülsz.
Néhány diétás szabály, amit minden nőnek ismerni kell
28 naponta a legtöbb nő életében beköszöntenek azok bizonyos nehéz napok. Ilyenkor tombolnak a hormonok, és a pokolba kívánnánk az egészet.
Őrültség vagy zseniális? Kik azok a húsevő vegetáriánusok?
A gondosan összeválogatott vegetáriánus étrend nagyon egészséges. Akadnak is jó néhányan, akik szeretnék ezt követni, de mégsem tudnak lemondani a hús ízéről. Pedig erre is van megoldás!
Kövér vagyok? Vagy mégsem? Íme a jel, hogy diétáznod kell
Létezik néhány egyszerű módszer, amivel könnyedén megállapíthatjuk, tényleg érdemes-e belekezdenünk egy fogyókúrába.
5+1 recept, hogy ne egészségtelen felvágottat egyél
Nálad is gyakran kerül az asztalra egy-egy szelet kenyér sajttal, májassal, párizsival, dobozos túrókrémmel. De belegondoltál-e már, mennyi tartósítószert eszel meg így? Mutatjuk, mit készíts el ezek helyett gyorsan.
Egészség, fogyás, finom ételek- a keto mind tudja ezt
Mai rohanó világunkban az egészséges étkezés egy olyan hívó szó, amire legtöbbünk pozitívan reagál. Ki ne szeretne úgy megszabadulni a felesleges testzsírtól, hogy közben finom és tápláló, de egészséges ételeket ehet?
Zseniális ötletek, hogy könnyedén menjen a diéta
Ugye egyetértünk abban, hogy néha a legapróbb ötletekkel érjük el a legnagyobb sikereket. Nincs ez másképp a diétában sem. Ha a következő trükköket kipróbálod, biztos, hogy könnyebben peregnek le rólad a kilók.
A kerékpározás egészségmegőrző hatásai
A kerékpározás és annak jótékony az egészségügyi hatásainak kapcsolatával napjainkra már egyre többen vannak tisztában. Szerencsére egyre inkább népszerűbbé válik ez a sportág, akár „csak” hobbistaként akár profiként műveljék is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.