Nincs időd edzeni? De a közösségi oldalon mindennap eltöltesz azért egy órácskát? Plusz a kedvenc sorozatodat is megnézed esténként? Lássuk be, máris megtaláltuk az edzésre szánt időt. Innen lecsípsz negyedórát, onnan meg húsz percet, és máris egy erős fél órával jutalmazhatod meg a testet.

Nincs időd edzedni? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Nem feltétlenül kell órákat edzeni, ezt a családos anyukák nemigen tudják megszervezni. De fél órája mindenkinek van, kellő kitartással ennyi idő alatt is csodákat érhetünk el. Az egyik ontariói egyetem kutatása szerint ugyanolyan fittek lesznek azok, akik heti 90 perc intenzív, ám rövid edzést tartanak, mint akik alacsony intenzitással edzenek heti 4,5 órát. Egy okosan összeállított, szuperhatékony, ám rövid edzéssel is karbantarthatjuk a kondíciónkat és formálhatjuk a testünket.

1. Ugorj neki!

Ahelyett, hogy hosszas és unalmas bemelegítést végeznél, húzz bele, és kezdj 20 négyütemű fekvőtámasszal. Ezek a régi típusú, robbanékonyságot igénylő gyakorlatok kevesebb, mint egy perc alatt átmozgatják a felsőtest és az altest izmait, gyorsan emelik a pulzusszámot és a testhőmérsékletet.

2. Több séta, kevesebb futás

Egy gyors séta vagy egy szabályosan végzett gyaloglás (igen, az a vicces pingvinmozgás) során az izmok nagyon keményen dolgoznak. Ha lehetőséged van olyan helyen sétálni, ahol változatosak a terepviszonyok, még hatékonyabban formálhatja a testét. Ha pedig megtanulod a nordic walking-botok használatát, 25 százalékkal több kalóriát égethetsz el.

3. Erős kezdés, még erősebb folytatás

Ha keményen odateszed magad az edzés elejétől, akkor 23 százalékkal több zsírt égetsz el, mintha lassan, fokozatosan növelnéd a teljesítményt. Ha kerékpározást vagy kocogást választasz, akkor is kezdj neki teljes erőbedobással.

4. Egyensúlyozva még hatékonyabb

A fitneszlabdán vagy a bosun végzett edzések nem csak erősítésre használhatók. Az instabil testhelyzet újabb és újabb izomcsoportokat mozgat meg. Ezeknek az edzésmódszereknek a hatékonyságát az instabilitás segíti, mely folyamatos koncentrációra és tudatos testmozgásra késztet. Nagyon fontos szerepet játszik a gerincoszlop stabilizációjában részt vevő izmok erősítésében, ezért is nevezik a bosus edzést integrált tréningnek.

5. Mozogj a legjobb zenékre!

Egy jó zene segíti a kalóriaégetést, a ritmus arra ösztönöz, hogy tartsd a tempót. Ha növelni akarod az edzés intenzitását, olyan dalokat hallgass, amelyek 125–140 bpm-en futnak.

6. Győzd le a gravitációt!

A saját súllyal és súlyzókkal végzett guggolások, kitörések során villámgyorsan feszesedik és épül az izomzat a lábon és a fenéken. A kutatások azt mutatják, hogy majdnem kétszer annyi kalóriát égetünk el súlyzós edzés után két órával, mint ha csak kardioedzést folytatnánk. Nagyon sok jó guggolásgyakorlatot találsz a neten, „squats” szóval keress. Ha haladó vagy „core” vagy „insanity” edzéseket is kipróbálhatsz, két hónap gyilkos edzésmunkával szoborszerű testet faraghatsz magadnak.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink