Kezdő amatőr sportolók egyik legnagyobb dilemmája: vizet vagy izotóniás italt kellene inni edzés közben? Segítünk eligazodni az információtengerben!

Víz vagy izotóniás ital – Melyiket fogyaszd edzéshez?

 

edzés izotóniás ital frissítés

Az izotóniás ital fogyasztása általánosságban a 60-90 percet meghaladó edzések során ajánlott
Fotó: Shutterstock

Mozgásformától függ

Alapvetően a víz a legjobb szomjoltó, az elsődleges folyadékpótló ital a víz legyen. Átlagosan napi 1,5-2 liter folyadékbevitelre van szükség, de ez egyénenként eltérhet – függ a fizikai aktivitástól, az egészségi állapottól, az időjárástól stb.. Amennyiben egy óránál kevesebbet sportol, nem lesz szüksége semmilyen extra kiegészítésre vízivás tekintetében. Egy laza séta, egy aerobik- vagy spinningóra esetén bőven elég sima vizet tölteni a kulacsba. Azonban ha versenyen veszel részt (ez lehet rövidebb, mint 60 perc) vagy másfél óránál hosszabb állóképességi edzést végez, akkor a megfelelő teljesítmény fenntartásához nem lesz elég a csap- vagy az ásványvíz, ilyenkor az izotóniás ital fogyasztása is ajánlott.

 

Az energiaital NEM izotóniás ital!

Az energiaital edzés közbeni folyadékpótlásra teljesen alkalmatlan! Energiaitalt legfeljebb edzés előtt érdemes innod, ha nagyon fáradt vagy, és szeretnél kicsit felpörögni. De ezek az üdítők szénsavasak, ami sportolás során, lássuk be, nem túl praktikus. Energiaitalból kapható alakbarát, cukormentes verzió, ezzel szemben az izotóniás italok kicsit sem diétásak. Sőt kifejezetten magas a cukortartalmuk, de ennek fontos funkciója van!

 

 

Mit jelent az izotónia?

Az izotónia szó a szervezetben található folyadékok koncentrációját jelöli, hiszen nem csak a mennyiség számít. Sportolás során a vér besűrűsödik, ezért romlik a keringés és az izmok vér- és oxigénellátottsága is. Például a tejsav lebontása és elszállítása is lassul, ez a gyors teljesítményromlás oka.

A frissítés szempontjából nemcsak az ital megfelelő koncentráció fontos, hanem az összetétele is! Sima vízzel nem tudod pótolni hosszú edzés alatti izzadás során elveszített sókat, ionokat, elektrolitokat, magnéziumot, kalciumot és így tovább. Ám ezek nélkülözhetetlenek az izmok működési zavarainak – például görcsök – elkerüléséhez, ezért (is) hasznos a sportital fogyasztása a 60-90 percet meghaladó sporttevékenység során.

 

Miért kell cukor az izotóniás italba?

Sportolás során elkezd jelentősen csökkenni a vércukorszint, ez pedig rosszulléthez vezet. Először csak gyengülés lép fel, majd romlik a mozgáskoordinációd, a koncentrációd. Hosszú távon komoly tünetek is felléphetnek, mint a szédülés és az ájulás. Ennek elkerülése érdekében hosszabb vagy maximális teljesítmény közeli edzésmunka során stabilizálni kell a vércukorszintet. Az izotóniás italok tartalmaznak egyszerű cukrokat, például szőlőcukrot, amik gyorsan, akár 1-2 perc alatt megemelik a vércukorszintet. A fruktóz, vagyis gyümölcscukor egyszerű cukor, de kicsit lassúbb a hatása, hiszen először a máj átalakítja szőlőcukorrá, és úgy kerül a vérbe. Ez nagyjából 6-8 perc. Az ideális vércukorszint megtartásának érdekében az izotóniás italokban vannak összetett cukrok is, amik még később kerülnek be a vérbe.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!

Ajánlataink