A nyár rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy vízi sportokat ismerjen meg a család, és esetleg kedvet kapjanak a gyerekek ahhoz, hogy ősztől komolyabban belefogjanak valamelyikbe. Persze nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, ha együtt élvezzük a természetet és a vizet, az már nagy élmény kicsinek és nagynak egyaránt.

Vízre száll a család

Úszni tanul a gyerek

Ha még nem tanult meg úszni a 6 évesnél idősebb gyermekünk, itt az ideje, hogy megszerezze ezt a tudást. Úszni tudni kell, szinte kötelező, hogy később nyugodtan élvezhessük a vízparti nyaralást. Másrészt minden vízi sporthoz előfeltétel az úszni tudás. Az úszótáborok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy szakembertől tanulja meg a gyerek a helyes mozdulatokat. Itt derülhet ki az is, ha különleges tehetséget mutat a sport iránt. A gyakorlat az, hogy a táborban napi 2 óra oktatás folyik, a többi játék, egyéb programok, sok esetben egyéb mozgásfejlesztést is biztosítanak.

Vannak oktatók, akik már 4 éves kortól is fogadnak gyerekeket, így ovisok is mehetnek a nagyobb testvérrel. Az egyhetes úszótáborok ára 25–40 ezer forint körül van. Ha mindenki szeret úszni, és a kondíciónk is megfelelő, benevezhetünk úszóversenyekre vagy megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi Balaton-átúszásra. Mindig biztonságos körülmények között, fürdőzésre kijelölt helyen ússzunk, erre nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

Hajóra fel!

A nyári szünet alatt sokféle sporttábort szerveznek a hazai vizeken, ha szeretnénk, hogy a gyermekünk belekóstoljon ezekbe, nem lesz nehéz válogatni. Vitorlás- és evezőstáborok a Balatonon, a Velencei-tónál folyamatosan indulnak. Több korosztályban fogadják a gyerekeket, alapvetően 5 éves kortól. A kisebbek és a nagyobbak többnyire külön tanulnak, hiszen teljesen más ütemben lehet haladni egy alsóssal és egy felsőssel. Átlagban 5-6 órát töltenek a vízen, a többi időben más sportokkal, játékkal foglalkoznak. Egyhetes vitorlástábor ára 60–80 ezer forint között mozog. Akinek ez már nem elég, annyira rutinos, az elutazhat az Adriára tengeri vitorlázást tanulni, és megszerezni a jogosítványt.

Sárkányhajózás, evezés

Egyre népszerűbb nálunk is a sárkányhajózás. A sárkányhajó egy olyan speciális, 12,5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A hajóban 18-20 lapátos evez dobszóra. A dobos menetiránynak háttal ül, és megadja az evezés ritmusát. Az evezős táborokban a gyerekek megismerkedhetnek a kajakkal és a kenuval is. Az evezős táborok az olcsóbb kategóriába tartoznak, 20 ezer forint/hét áron is találhatunk ilyen tábort. Nagy élmény lehet az egész családnak egy rövidebb-hosszabb Tisza-túra, ahol az evezés elsajátítása után pazar természeti környezetben fedezhetjük fel a Tisza élővilágát. Ezek klasszikus vándortáborok, sátorozással, nomád körülményekkel, tábortűzzel.

Rafting a hegyekben

Kánikula idején sokan indulnak az osztrák vagy a szlovén Alpokba. Az időjárás ilyenkor ideális a vadvízi evezéshez, és esetleg hegymászáshoz és túrázáshoz is. rövid oktatás után mindenki alkalmas lesz arra, hogy elevickéljen egy nagyobb létszámú hajóban. A vezetőkkel hajózva a rafting nem igényel különösebb evezéstudást, bár jobb, ha nem itt fogunk először lapátot. Egy hétvégi raftingtúra 25 ezer forint körül van, ehhez jön az utazás és az étkezés költsége. Vannak cégek, amelyek kifejezetten gyerekeknek való raftingprogramokat is szerveznek.

Szállni a széllel

Méghozzá a vízen, és komoly szélben. Ez a kite. A kitesurf összetett sportág, a kite irányítása mellett a kitedeszka, valamint a szél is figyelmet igényel. Kell hozzá sok elmélet és sok gyakorlás, hogy élvezetes legyen ez az adrenalinnövelő sport. A felszerelés komolyabb ráfordítást igényel, de aki ezt választja, általában szerelemből dönt emellett a sport mellett.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink