A diéta alatt is lehet változatosan étkezni és laktató, finom fogásokat enni. Válogatásunkban olyan ételeket mutatunk, melyeket bűntudat nélkül fogyaszthatunk vacsorára is. Íme néhány remek diétás vacsora recept.
Olasz cukkini spagetti
Hozzávalók:
- 2 nagyobb cukkini
- 70 dkg csirkemell, csíkokra vágva
- 20 dkg olajban eltett szárított paradicsom, felaprítva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 ml tejszín vagy paradicsomszósz
- 10 dkg reszelt parmezán
- 1 ek.vaj
- bazsalikom
- chili pehely
- só, bors
Így készítsd:
1. Spirálozva a legjobb a cukkini, de ne ess kétségbe ha nincs hozzá géped. Reszeld le, ide süss!
2. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Süsd arany barnára a besózott hússzeletek mindkét oldalát.
3. Add hozzá az aszalt paradicsomot kb. 1 evőkanál olajjal, majd a fokhagymát és pirítsd így néhány percig.
4. Öntsd fel az alapot a ttejszínnel vagy a paradicsmszósszal, add hozzá a parmezánt és forrald össze. Ízesítsd sóval, friss bazsalikommal és kevés chili pehellyel.
5. Amikor már puha a hús, és a mártás harmóniája is tökéletes, forgasd bele a cukkinit. Várd meg míg újra felforr az alap, újra keverd át, de 2 perc után szigorúan húzd le a tűzről.
Töltött paprika
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 4 db paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 5 dkg zabpehely
- 1 ek. olaj
- fűszerpaprika
- só
- őrölt bors
Paradicsomszószhoz:
- 1 kg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g sűrített paradicsom
- 1 zellerszár
- 7 dl víz
- petrezselyem
- őrölt bors
- só
Így készítsd el:
- A felkockázott hagymát kevés olajon pirítsd le, majd a zúzott fokhagymával együtt keverd hozzá a darált húshoz.
- A zabpelyhet add a húshoz a tojással, sóval, borssal, és a kevés pirospaprikával. Jól keverd össze. Így a töltelék kész is van.
- A paradicsomok héját vagdosd be, majd forrázd le és hideg vízben hűtsd vissza. Húzd le a héját, vágd apró darabokra, nyomd hozzá a fokhagymát és főzd az alapot pépesre.
- Míg fő, töltsd meg a kicsumázott paprikákat. A maradék húsból készíts gombócokat. Óvatosan tedd ezeket az alapba, és add hozzá a paradicsompürét, a vizet és sózd meg. Mehet bele petrezselyem- és zellerlevél, a zöldfűszerektől parádésan friss lesz az íze. Közepes lángon 40-50 perc alatt elkészül.
Rakott padlizsán
HOZZÁVALÓK:
- 2 padlizsán, hosszában szeletelve (kb. 3-4 mm vastag)
- olasz fűszerek
- 1 tk + ½ ek olíva olaj
- 1 vöröshagyma, szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 45 dkg darált hús (de ez akár el is hagyható)
- 30 dkg paradicsom felkockázva
- besamel mártás
- 1 csésze reszelt sajt (pl. mozzarella)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Fektesd egy tál aljára a padlizsán szeleteket. Szórd meg mindkét felüket sóval, és tedd félre. Melegítsd fel a sütőt 200 Celsius fokra.
2. Forrósíts meg 1 tk olívaolajat egy nagy serpenyőben. Szórd bele a vöröshagymát és a fokhagymát, kavargatva dinszteld 1 percig.
3. Tedd rá a darált húst, időnként kevergetve pirítsd 10-12 percig, míg meg nem barnul, fűszerezd ízlésed szerint. Dobd hozzá a paradicsomot, és tedd félre.
4. Készítsd el a besamel mártást.
5. Forrósíts fel ½ ek olíva olajat egy teflon serpenyőben. Itasd le a nedvességet a padlizsán szeletekről. Tedd őket a megforrósított olajba, és süsd mindkét oldalukat világos barnára ( 1-2 perc)
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Egy 32×22 cm-es téglalap alakú (vagy egy 28 cm-es kerek) tűzálló tál aljában teríts szét 1 nagy merőkanállal a húsból. Helyezz rá kb. 6 szelet padlizsánt. Ismét hús következik, majd öntsd rá a besamel mártás 1/3-át. Ismételd még kétszer a rétegeket. A tetejére a besamel mártás kerüljön. Szórd meg a sajttal. Told a sütőbe 25-30 percre. Akkor kész, amikor elkezd gyöngyözni, és szép világos barna színt kap. Vedd ki a sütőből, hagyd állni 15 percig, mielőtt tálalod.
EZ IS ÉRDEKELHET
- 5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Tésztadiéta: Így kap helyet a fogyókúrában!