Sokan azt gondolják, hogy a tészta a fogyni vágyók egyik legfőbb ellensége, pedig a megfelelő fajtát választva és a helyes mennyiségben fogyasztva a tészta igenis belefér a testsúlycsökkentő étrendbe!

Tésztadiéta – Így kap helyet a tészta a fogyókúrában!

Tévhit, hogy aki meg szeretne szabadulni a súlyfeleslegtől, annak végleg le kell mondani a tésztaételekről. A tészta a fogyókúrában is helyet kaphat, csak nem mindegy, hogy milyen formában és mekkora mennyiségben. Remekül lehet trükközni a tészta és a zöldségek arányával, és az is hasznos, ha némi fehérjével kombináljuk. Az alábbiakban egy három napos mintaétrendet is mutatunk, de először jöjjön néhány hasznos tanács!

Tippek, trükkök, hogy a tészta a fogyókúrában is szerepelhessen

  • A tojásos helyett válassza a durumlisztből készült termékeket.
  • Ha fogyókúrázik, naponta max. 50-60 g tésztát fogyasszon, tehát a napi tésztaételbe legfeljebb ekkora mennyiségű száraztésztát főzzön.
  • Készítsen hozzá könnyű feltéteket, mártásokat. A tejszínes szószokról és a zsírosabb sajtokról mondjon le, ha fogyni szeretne! A sajtok közül vagy a kemény fajtákból használjon egy keveset (a parmezánnak amúgy is nagyon erőteljes az íze), vagy döntsön az alacsonyabb zsírtartalmú mozzarella, illetve ricotta mellett.
  • A tésztaételeket lehetőség szerint inkább ebédre fogyassza.
  • Minél több zöldséggel kombinálja a tésztaételt, az annál egészségesebb lesz. A jól bevált paradicsom mellett bátran használjon cukkinit, kínai kelt, kelbimbót, paprikát, bébirépát, hagymát, zöldbabot vagy bármelyik kedvenc zöldségféléjét.
  • A tészta „harapható” állagú (al dente) legyen, nagyon fontos, hogy ne főzze túl puhára!
  • A bolti töltött tésztákkal bánjon nagyon óvatosan, mert ezeknek igen magas lehet a kalóriatartalma. Ezeket legfeljebb levesbetétként, például paradicsomlevesbe főzve fogyassza, és akkor is csak minimális mennyiségben.

 

3 napos program

– Ebédre válasszon a receptjeink közül egyet. Reggelire natúr joghurtot egyen idénygyümölcsökkel, 1-2 ek zabpehellyel vagy zabkorpával, ebédre vagy vacsorára pedig készítsen tartalmas zöldséglevest vagy vegyes salátát grillezett csirkemellfalatokkal.

Igyon meg legalább 1,5 liter vizet naponta. A cukortartalmú italokat kerülje!

– Tízóraira vagy uzsonnára: zöldségcsíkok túróból és natúr joghurtól készített mártogatóssal vagy 150-200 ml zsírszegény tejből készült gyümölcsturmix pár szem mandulával.

Még több ötlet!

  • Világos szószok: A legtöbb bolti változat alapja a magas zsírtartalmú tejszín. Inkább készítse el ön, egy kevés joghurtot, kefirt vagy zsírszegény tejet használva.
  • Bolognai mártás: A klasszikus szósz darált húst tartalmaz. Ha otthon állítja össze, válasszon hozzá sovány darált húst!
  • Lasagne: Darált hús, besamelmártás és sok-sok sajt a tetején… Ha diétázik, a klasszikus lasagne bizony nem nyerő fogás! Paradicsomszósszal, zöldséggel és sovány hússal készítve, egy kevés light pizzamozzarellával a tetején viszont már néha fogyaszthatja – persze, akkor is csak a megengedett mennyiségben! Így lehet a része az étrendjében a tészta a fogyókúrában.

Receptek: könnyű tésztaételek ebédre vagy vacsorára

Tonhalas-rukkolás tészta

tészta a fogyókúrában tonhalas tészta

Tonhalas-rukkolás tészta
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (1 személyre): 200 g paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g rukkola, 50 g farfalle (csokornyakkendő alakú száraztészta), só, 1-2 csepp folyékony energiamentes édesítőszer 1-2 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 100 ml zöldségleves-alaplé, 1 tk csiliszósz, 80 g tonhal (konzerv, lecsepegtetve)

Elkészítése: A paradicsomot kockázza fel. A vörös- és a fokhagymát hámozza meg, előbbit karikázza fel. A rukkolát alaposan öblítse le. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzze ki sós vízben. Közben eflonserpenyőben hevítse fel az olívaolajat, és dinsztelje meg rajta a vöröshagymát. Adja hozzá a paradicsompürét, a paradicsomot, a fokhagymát, és kevergetve pirítsa 1-2 percig. Öntse fel az alaplével, ízesítse a csiliszósszal, sóval, ízlés szerint egy kevés édesítőszerrel. Lefedve, közepes lángon párolja 4-5 percig, majd adja hozzá a tonhalat. Melegítse össze, végül forgassa bele a tésztát.

DF-tipp:

Ha nem szereti a halat, készítse el a fogást csirkemellfiléből! Ízlés szerint pár szem kapribogyóval is megszórhatja.

 

Petrezselyempestós tészta

tészta a fogyókúrában pestós tészta

Petrezselyempestós tészta
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (1 személyre): 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek apróra vágott bazsalikom, 2-3 ek olívaolaj, 30 ml zöldségleves-alaplé, só, bors, 1 tk apróra vágott dióbél, 60 g rigatoni (rövid csőtészta) 1 tk mustár, ½ tk méz, 1 szál zöldhagyma, 1 csészésznyi cékla (üveges, lecsepegtetve), 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk reszelt parmezán

Elkészítése: A leöblített petrezselymet és a bazsalikomot turmixolja össze az olívaolajjal és az alaplével. Sózza, borsozza meg, forgassa bele a diót. A tésztát sós vízben főzze ki. A mustárt keverje el 1 ek vízzel, majd sózza, borsozza meg, keverje hozzá a mézet. A zöldhagymát karikázza fel. Csepegtesse a mustárt a céklára. A tésztát keverje össze a pestóval, szórja meg a megtisztított, felkarikázott vöröshagymával és a parmezánnal. Kínálja mellé a mustáros céklát.

 

Spenótos-paradicsomos cannelloni

cannelloni

Spenótos-paradicsomos cannelloni
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (1 személyre): 2 tk olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 doboz hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), 1 ág majoránna, só, bors, 4 db cannelloni (nagy csőtészta), 1 gerezd fokhagyma, 150 g spenót (lehet mirelit is), 3 ek ricotta

Elkészítése: Vágjon apróra, és dinszteljen meg 1 tk felforrósított olívaolajon 1/2 fej vöröshagymát. Adja hozzá a konzervparadicsomot, ízesítse a majoránnával, sóval, borssal és a cukorral. Lefedve hagyja párolódni. A cannellonit a csomagoláson leírtak szerint szükség szerint főzze elő. A maradék vöröshagymát és a fokhagymát vágja apróra, és dinsztelje meg a megmaradt, felforrósított olívaolajon. Adja hozzá a spenótot, sózza, borsozza meg, majd öntsön rá 1-2 ek vizet. Pár percig kevergesse, amíg össze nem esik a zöldség, aztán adjon hozzá 1 ek ricottát. Töltse meg a masszával a tésztahengereket, tegye azokat tűzálló tálba, és öntse le a paradicsommártással. Adagolja rá a maradék ricottát, és süsse 200 fokon kb. 20 percig.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink