Gyakori tévhit, hogy a tésztát ki kell iktatni a súlycsökkentő étrendből. De jó párosítással, az arányok ügyes kialakításával igenis lehet enni tésztát!

A tészta nem tabu! – Egészséges receptek tésztára

A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is. Általánosságban elmondható, hogy 1 személyre kb. 80 g-nyi száraztésztával érdemes számolni, a fogyni vágyók esetében pedig kb. 50-60 g-mal.

Mit adjunk a tésztához? Sok zöldséget, sovány fehérjéket, egészséges zsírokat, és együnk hozzá mindig egy adag friss salátát, akkor garantáltan jól fogunk lakni.

Lasagne ricottával

tészta recept lasagne

Lasagne ricottával és paradicsommal
Fotó: Shutterstock

 

  • személyenként 2 lasagnelap
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom
  • só és frissen őrölt bors
  • friss bazsalikom
  • 30 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
  • 1 ek parmezán sajt

 

Elkészítése:

A koktélparadicsomokat felkarikázzuk, felhevítjük az olajat, és rátesszük pár percre a paradicsomot (nem kell szétfőzni). Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal. Vizet forralunk és kifőzzük a tésztát. Ha kész, tányérra teszünk egy lapot, megkenjük ujjnyi vastagon ricottával, befedjük paradicsommal, majd mehet rá a következő lap, a ricotta és a paradicsom, tetejét meghintjük kevéske parmezánnal.

 

Töltött kagylótészta

A legtöbb szupermarketben kapható óriás, kb. 5-6 cm-es kagylótészta, amit remekül meg lehet tölteni.

  • személyenként 3 óriás kagylótészta
  • tonhaldarabok (konzerv)
  • 1 szál újhagyma
  • petrezselyem

Elkészítése:

Főzzük ki a tésztát az előírás szerint. Karikázzuk fel a hagymát, metéljük apróra a petrezselymet, majd keverjük össze a hallal. Töltsük bele a kifőtt kagylókba, kínáljunk hozzá görög salátát.

 

Egy másik variáció:

A kagylótésztával igazán kreatívak lehetünk, tölthetjük túróval, darált hússal is. A sovány darált húst kevés hagymával pároljuk puhára, öntsünk rá némi passzírozott paradicsomot, fűszerezzük bazsalikommal, és töltsük bele a kagylókba.

 

Tésztasaláta fetával, paradicsommal

tészta egészséges recept

Fotó: Shutterstock

  • személyenként 6 dkg masnitészta (kifőzve)
  • 10 dkg morzsolt feta sajt
  • 1 doboz koktélparadicsom, a szemek félbevágva
  • rukkola, madársaláta
  • személyenként 5 db olívabogyó

Elkészítése:

Főzzük ki a tésztát, majd forgassuk össze a többi előkészített hozzávalóval.

 

Széles metélt garnélával és borsóval

  • személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
  • 1 ek olívaolaj
  • 20 dkg kis garnéla
  • 10 dkg apróra vágott paradicsom
  • 1 teáskanál darált fokhagyma
  • ½ teáskanál szárított rozmaring, zúzott
  • 3 evőkanál mirelit zöldborsó
  • reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

Főzzük ki a tésztát. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a rákot, a paradicsomot, a fokhagymát és a rozmaringot. Pároljuk 5 percig, alkalmanként megkeverve. Majd tegyük bele a zöldborsót, főzzük tovább, gyakran kevergetve, 2 percig.Keverjük össze a zöldborsós garnélát a kifőtt, lecsepegtetett tésztával, a tetejére reszeljünk egy evőkanálnyi parmezánt.

Brokkolis csirke tésztával

tészta recept brokkoli csirke

Brokkolis-csirkés tészta
Fotó: Shutterstock

 

  • személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
  • 1 fej brokkoli (vagy kb. 300 g mirelit)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fejenként 1 szelet csirkemellfilé, felcsíkozva
  • 3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 1 dl húsleves alaplé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • ½ db kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 10 db kimagozott olajbogyó

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben, a felhevített olajon, közepes lángon süssük meg a sóval, borssal fűszerezett csirkét, a fokhagymával: addig kevergessük, míg a csirke meg nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a húslevest, a bort és a szárított oregánót. Forraljuk fel, majd vegyük kis lángra, és lefedve pároljuk 10 percig. Közben sós vízben pároljuk meg a rózsáira szedett, megmosott brokkolit. Amikor a csirke elkészült, keverjük hozzá a brokkolit, a paprikát és az olajbogyót.

 

Grillezett zöldségek tésztával

  • személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
  • 1 kis fej karfiol, apróra vágott
  • 2 közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 közepes sárgarépa felkarikázva
  • 2 kisebb édesburgonya felkarikázva vagy egy szelet sütőtök kockákra vágva
  • 2 paradicsom vastag karikákra vágva
  • ½ csésze száraz fehérbor
  • ½ csésze extraszűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál aprított pirospaprika
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem
  • durva tengeri só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors
  • parmezán sajt a díszítéshez

Elkészítés:

Kevés vízben pároljuk 10 percig a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, az édesburgonyát, majd szűrjük le. Rakjuk bele egy tepsibe, majd adjuk hozzá a bort, az olajat, a fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Süssük 15 percig 200 fokon. Főzzük ki a tésztát, tegyük egy tálba és hintsük rá a zöldségeket, kevés parmezán sajttal ízesítsük.

 

Gombás tészta

  • személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
  • 15 dkg vegyes gomba
  • 1 ek olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

A gombákat feldaraboljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a fokhagymát, és mielőtt túlhevülne, rádobjuk a gombát. Amikor kezd levet engedni és puhul, akkor ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor elkészült, összeforgatjuk a kifőzött tésztával.

 

Ez is érdekelhet!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink