A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle, igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezeted természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben. Ez a spenótos étel is igazi életmentő! Készíts belőle többszörös mennyiséget. A golyókat sütés előtt tedd fagyasztó zacskóba. Váratlan vendégek érkezésekor helyezd fagyottan a bélelt tepsire, told a sütőbe, és kicsit tovább bent hagyva, süsd készre.
Előkészítés: 15 perc, sütési idő: 15-20 perc.
Hozzávalók 30 golyóhoz:
- 6 csésze (220g) friss spenót, megmosva, durván összevágva
- 3 csésze forró víz
- 3 tojás
- ½ csésze (60g) reszelt sajt (pl.cheddar)
- ¼ csésze friss fűszernövény (pl. korianderzöld) finomra vágva
- 1 csésze (75g) zsemlemorzsa (lehetőleg gluténmentes)
- ½ tk. fokhagyma só
Elkészítés:
Melegítsd be a sütőt 180 Celsius-fokra. Mosd meg és vágd össze a spenótleveleket. Tedd egy tálba, és öntsd le forró vízzel. Takard le, és hagyd puhulni 3 percig. Öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le. Kézzel nyomd ki belőle a maradék nedvességet. Kb. 2/3 csészényi (160 g) levelet kapsz. Ha mirelitet használsz, olvaszd fel a fagyasztott spenótot, és lecsepegtetés után mérj ki belőle 160 grammot. Vágódeszkán aprítsd finomra. Tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a tojásokat, a sajtot, a finomra vágott zöldfűszert, és a zsemlemorzsát. Ha nem elég sós a sajt, ízesítheted kevés sóval, borssal. Jól keverd össze, és a tésztából formálj golyókat. (Ha túl lágy, adj még hozzá zsemlemorzsát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Sorakoztasd rá a spenótgolyókat. Süsd 15-20 percig, míg a tetejük aranybarnára nem sül. Forrón a legfinomabb, de hűlés után akár későbbre is tartalékolhatod egy légmentesen záródó dobozban.
– csökkenti a vér cukortartalmát
– lúgosít
– folsavtartalma segíti a vörösvértestek képződését
– antioxidáns: csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
– B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését
– javítja a memóriát
– K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését
– A-vitamin tartalma visszaszorítja a gyulladásokat
– antibakteriális és gombaellenes
– magnézium tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket
EZ IS ÉRDEKELHET:
5+1 recept, hogy ne egészségtelen felvágottat egyél