Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!

Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt

A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle, igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezeted természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben. Ez a spenótos étel is igazi életmentő! Készíts belőle többszörös mennyiséget. A golyókat sütés előtt tedd fagyasztó zacskóba. Váratlan vendégek érkezésekor helyezd fagyottan a bélelt tepsire, told a sütőbe, és kicsit tovább bent hagyva, süsd készre.

Előkészítés: 15 perc, sütési idő: 15-20 perc.

Hozzávalók 30 golyóhoz:

  • 6 csésze (220g) friss spenót, megmosva, durván összevágva
  • 3 csésze forró víz
  • 3 tojás
  • ½ csésze (60g) reszelt sajt (pl.cheddar)
  • ¼ csésze friss fűszernövény (pl. korianderzöld) finomra vágva
  • 1 csésze (75g) zsemlemorzsa (lehetőleg gluténmentes)
  • ½ tk. fokhagyma só

Elkészítés:

Melegítsd be a sütőt 180 Celsius-fokra. Mosd meg és vágd össze a spenótleveleket. Tedd egy tálba, és öntsd le forró vízzel. Takard le, és hagyd puhulni 3 percig. Öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le. Kézzel nyomd ki belőle a maradék nedvességet. Kb. 2/3 csészényi (160 g) levelet kapsz. Ha mirelitet használsz, olvaszd fel a fagyasztott spenótot, és lecsepegtetés után mérj ki belőle 160 grammot. Vágódeszkán aprítsd finomra. Tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a tojásokat, a sajtot, a finomra vágott zöldfűszert, és a zsemlemorzsát. Ha nem elég sós a sajt, ízesítheted kevés sóval, borssal. Jól keverd össze, és a tésztából formálj golyókat. (Ha túl lágy, adj még hozzá zsemlemorzsát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Sorakoztasd rá a spenótgolyókat. Süsd 15-20 percig, míg a tetejük aranybarnára nem sül. Forrón a legfinomabb, de hűlés után akár későbbre is tartalékolhatod egy légmentesen záródó dobozban.

spenót

Fotó: unsplash.com

A spenót hatásai:

– csökkenti a vér cukortartalmát

– lúgosít

– folsavtartalma segíti a vörösvértestek képződését

– antioxidáns: csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

– B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését

– javítja a memóriát

– K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését

– A-vitamin tartalma visszaszorítja a gyulladásokat

– antibakteriális és gombaellenes

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink