Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!

Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt

A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle, igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezeted természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben. Ez a spenótos étel is igazi életmentő! Készíts belőle többszörös mennyiséget. A golyókat sütés előtt tedd fagyasztó zacskóba. Váratlan vendégek érkezésekor helyezd fagyottan a bélelt tepsire, told a sütőbe, és kicsit tovább bent hagyva, süsd készre.

Előkészítés: 15 perc, sütési idő: 15-20 perc.

Hozzávalók 30 golyóhoz:

  • 6 csésze (220g) friss spenót, megmosva, durván összevágva
  • 3 csésze forró víz
  • 3 tojás
  • ½ csésze (60g) reszelt sajt (pl.cheddar)
  • ¼ csésze friss fűszernövény (pl. korianderzöld) finomra vágva
  • 1 csésze (75g) zsemlemorzsa (lehetőleg gluténmentes)
  • ½ tk. fokhagyma só

Elkészítés:

Melegítsd be a sütőt 180 Celsius-fokra. Mosd meg és vágd össze a spenótleveleket. Tedd egy tálba, és öntsd le forró vízzel. Takard le, és hagyd puhulni 3 percig. Öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le. Kézzel nyomd ki belőle a maradék nedvességet. Kb. 2/3 csészényi (160 g) levelet kapsz. Ha mirelitet használsz, olvaszd fel a fagyasztott spenótot, és lecsepegtetés után mérj ki belőle 160 grammot. Vágódeszkán aprítsd finomra. Tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a tojásokat, a sajtot, a finomra vágott zöldfűszert, és a zsemlemorzsát. Ha nem elég sós a sajt, ízesítheted kevés sóval, borssal. Jól keverd össze, és a tésztából formálj golyókat. (Ha túl lágy, adj még hozzá zsemlemorzsát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Sorakoztasd rá a spenótgolyókat. Süsd 15-20 percig, míg a tetejük aranybarnára nem sül. Forrón a legfinomabb, de hűlés után akár későbbre is tartalékolhatod egy légmentesen záródó dobozban.

spenót

Fotó: unsplash.com

A spenót hatásai:

– csökkenti a vér cukortartalmát

– lúgosít

– folsavtartalma segíti a vörösvértestek képződését

– antioxidáns: csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

– B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését

– javítja a memóriát

– K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését

– A-vitamin tartalma visszaszorítja a gyulladásokat

– antibakteriális és gombaellenes

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink