Szerencsére remek trükkök léteznek arra is, hogy a levesed finom, sűrű, és mégis diétás legyen. Mutatjuk a legjobb ötleteket.

Nem akarod, hogy hizlaljon a rántás? Így sűrítsd a levest

A leves sűrítése két dologgal is boríthatja a fogyókúrádat. A hagyományos rántáshoz egyrészt zsiradék kell, ami már önmagában is meglehetősen hizlaló dolog. Ezt pedig fokozza a finomliszt használata, ami az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét növeli az étrendedben. Mondhatnád persze, hogy egy kanál rántás nem mennyiség, a napi kalóriák szempontjából szinte nem is számít. Ám a diétára különösen érvényes a „sok kicsi sokra megy” elve. Ha rendszeresen eszel rántással sűrített leveseket, akkor bizony hosszú távon akár kilókban is mérhető lesz az eredmény. De akkor hogyan csináld, hogy sem a finom ízekről, sem pedig a karcsú derékról ne kelljen lemondanod? Máris mutatjuk a legegyszerűbb konyhai trükköket!

Leves sűrítése lisztszórással

A leves sűrítése úgy is történhet, hogy az étel tetejét finoman megszórod liszttel, és azt óvatosan belekevered a forró ételbe. Itt egyrészt kiesik a rántás zsírtartalma, hiszen a leves sűrítése csakis a lisztnek köszönhető. Érdemes ilyenkor eleve kevesebb vízzel feltenni a levest, hiszen a lisztszórás nem sűrít olyan erőteljesen, mint a hagyományos rántás.

Ha a klasszikus habarást választanád, magas zsírtartalmú tejföl vagy tejszín helyett joghurttal, kefirrel vagy egy kevés tejjel keverd el a lisztet, és használj belőle kevesebbet, mint máskor. A fehér lisztet lecserélheted egészségesebb, rostban gazdagabb teljes kiőrlésű változatra. A teljes kiőrlésű liszttel készült leves a magasabb rosttartalom miatt hosszabb időre eltelít majd. Ha liszt helyett étkezési keményítővel sűríted az ételt, jóval kevesebb is elég lesz belőle, mint a sima lisztből. A burgonyakeményítő íze semlegesebb, míg a kukoricakeményítőé kicsit édeskésebb. A bioboltokban kapható útifűmaghéj is erőteljes sűrítő anyag, ebből csak egy egészen picit használj a szóráshoz vagy a habaráshoz, és máris kész a finom, sűrű leves.

Segít a krumpli és a zöldség

A leves sűrítése a levesben főtt krumplival vagy zöldséggel is történhet. Ilyenkor gyakorlatilag a saját alapanyagaival sűríted az ételt, így különlegesen finom lesz, hiszen semmi sem módosít a természetes ízén. Amikor felteszed a levest, tegyél bele egy szem krumplit is, amikor pedig megfőtt, vedd ki egy kis lével együtt, turmixold simára, és így tedd vissza a levesbe.

A krumpli persze növeli az étel szénhidrát-tartalmát. Még diétásabb lehet a leves sűrítése, ha eredetileg is az ételben főtt zöldségeket használod hozzá. Ugyanúgy érdemes eljárnod, mint a krumplival: vedd ki a zöldségek egy részét egy kevés főzőlével, botmixerrel turmixold őket simára, majd tedd vissza a pürét az ételbe. Az is jó megoldás, ha nem feded le a leveses fazekat, hanem egyszerűen elforralod a víz egy részét. Ezt a módszert a többi kiegészítésére is alkalmazhatod, hogy még sűrűbb legyen a leves.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink