Szerencsére remek trükkök léteznek arra is, hogy a levesed finom, sűrű, és mégis diétás legyen. Mutatjuk a legjobb ötleteket.

Nem akarod, hogy hizlaljon a rántás? Így sűrítsd a levest

A leves sűrítése két dologgal is boríthatja a fogyókúrádat. A hagyományos rántáshoz egyrészt zsiradék kell, ami már önmagában is meglehetősen hizlaló dolog. Ezt pedig fokozza a finomliszt használata, ami az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét növeli az étrendedben. Mondhatnád persze, hogy egy kanál rántás nem mennyiség, a napi kalóriák szempontjából szinte nem is számít. Ám a diétára különösen érvényes a „sok kicsi sokra megy” elve. Ha rendszeresen eszel rántással sűrített leveseket, akkor bizony hosszú távon akár kilókban is mérhető lesz az eredmény. De akkor hogyan csináld, hogy sem a finom ízekről, sem pedig a karcsú derékról ne kelljen lemondanod? Máris mutatjuk a legegyszerűbb konyhai trükköket!

Leves sűrítése lisztszórással

A leves sűrítése úgy is történhet, hogy az étel tetejét finoman megszórod liszttel, és azt óvatosan belekevered a forró ételbe. Itt egyrészt kiesik a rántás zsírtartalma, hiszen a leves sűrítése csakis a lisztnek köszönhető. Érdemes ilyenkor eleve kevesebb vízzel feltenni a levest, hiszen a lisztszórás nem sűrít olyan erőteljesen, mint a hagyományos rántás.

Ha a klasszikus habarást választanád, magas zsírtartalmú tejföl vagy tejszín helyett joghurttal, kefirrel vagy egy kevés tejjel keverd el a lisztet, és használj belőle kevesebbet, mint máskor. A fehér lisztet lecserélheted egészségesebb, rostban gazdagabb teljes kiőrlésű változatra. A teljes kiőrlésű liszttel készült leves a magasabb rosttartalom miatt hosszabb időre eltelít majd. Ha liszt helyett étkezési keményítővel sűríted az ételt, jóval kevesebb is elég lesz belőle, mint a sima lisztből. A burgonyakeményítő íze semlegesebb, míg a kukoricakeményítőé kicsit édeskésebb. A bioboltokban kapható útifűmaghéj is erőteljes sűrítő anyag, ebből csak egy egészen picit használj a szóráshoz vagy a habaráshoz, és máris kész a finom, sűrű leves.

Segít a krumpli és a zöldség

A leves sűrítése a levesben főtt krumplival vagy zöldséggel is történhet. Ilyenkor gyakorlatilag a saját alapanyagaival sűríted az ételt, így különlegesen finom lesz, hiszen semmi sem módosít a természetes ízén. Amikor felteszed a levest, tegyél bele egy szem krumplit is, amikor pedig megfőtt, vedd ki egy kis lével együtt, turmixold simára, és így tedd vissza a levesbe.

A krumpli persze növeli az étel szénhidrát-tartalmát. Még diétásabb lehet a leves sűrítése, ha eredetileg is az ételben főtt zöldségeket használod hozzá. Ugyanúgy érdemes eljárnod, mint a krumplival: vedd ki a zöldségek egy részét egy kevés főzőlével, botmixerrel turmixold őket simára, majd tedd vissza a pürét az ételbe. Az is jó megoldás, ha nem feded le a leveses fazekat, hanem egyszerűen elforralod a víz egy részét. Ezt a módszert a többi kiegészítésére is alkalmazhatod, hogy még sűrűbb legyen a leves.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink