Az új tanév kezdetével nemcsak az iskola kapui nyílnak meg, hanem az meghűléses időszak és az influenzaszezon is egyre közelít. Várjuk felkészülve a bacikat és vírusokat!

Kezdjük immunerősítéssel a szeptembert! Vágj velünk bele!

A gyerekeknek szükségük van bizonyos tápanyagokra és vitaminokra, amelyek támogatják az immunrendszerüket, hogy védekezhessenek a baktériumok, vírusok ellen, amelyekkel halmozottan találkozhatnak, amint újra közösségbe kerülnek. Ezért fontos, hogy iskola kezdés előtt alaposan és tudatosan állítsuk össze az étrendjüket- írja a Fanny magazin.

Halfélék a D-vitaminért

Nyáron a napfürdőzéssel feltöltekezik a szervezet D-vitaminnal. De ahogy az ősz beköszönt, erre egyre kevésbé van lehetőség. Ezért hasznos becsempészni a kicsik étrendjébe a gombát és a zsírosabb halakat, mint például pisztrángot, lazacot vagy a szardíniát. Az olyan dúsított élelmiszerek, mint a tej, a joghurt, a narancslé és a tej növényi alapú alternatívái – mint a szója vagy mandulatej – szintén segíthetnek a D-vitamin pótlásában.

Vörös húsok a cinkért

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely erősítheti a gyerekek immunrendszerét. Ez jellemzően a fehérjealapú élelmiszerekben található. Tehát a vörös húsok és a baromfi az egyik legjobb forrás. A bab és a diófélék szintén jó cinkforrások.

Valódi aduász a probiotikum

Mivel az immunrendszer nagy része az emésztőrendszerben található, az egyik legfontosabb lépés a bélflóra helyreállítása, megerősítése. Ehhez pedig jó nagy adag probiotikumra van szükség. Nemcsak az élőflórás joghurtokat érdemes beépíteni a napi étrendbe, hanem az erjesztett ételeket is, például a savanyú káposztát vagy az almaecetet.

immunrendszer, immunerősítés, ételek

Fotó: Shutterstock

Rostok a prebiotikumért

A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek serkentik a jó baktériumok szaporodását. Kiváló prebiotikumforrások az olyan zöldségek, mint például a spárga, csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó vagy articsóka.

Magvak az Omega-3 zsírsavakért

Az alfa-linolénsav (ALA), amely az omega-3 zsírsavak növényi formája, bizonyítottan fontos fegyver a vírusok és a baktériumok elleni harcban. Kiváló forrása a dió, tökmag, chia mag vagy a lenmag.

Zöldségek a vitaminokért

A zöld színű leveles zöldségekből mint a spenót, a kelkáposzta, saláta vagy kelkáposzta készült smoothie-k a legkiválóbb energiaitalok a gyerekek számára. Olyan vitaminokkal és tápanyagokkal turbózzák fel a szervezetet, mint A-, C-, E-, B2-, B6-, K-vitamin, kálium, folsav, magnézium, kálium és cink. És mint tudjuk, a C-vitamin kulcsfontosságú az immunitás erősítésében. Ez fellelhető még a különböző citrusfélékben, például narancsban, citromban, lime-ban és grapefruitban, de az eper is nagyszerű C-vitamin-forrás.

Mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel?

Bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a kicsik számára, például ha nagyon válogatósak, vagy ha bizonyos ételcsoportokat nem hajlandóak elfogyasztani. Általánosságban azonban tényleg az élelmiszerekre érdemes a hangsúlyt fektetni, nem a táplálékkiegészítőkre, hiszen ahogy a nevében is benne van, azok csak kiegészítésre alkalmasak, nem pedig helyettesítésre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.