Az új tanév kezdetével nemcsak az iskola kapui nyílnak meg, hanem az meghűléses időszak és az influenzaszezon is egyre közelít. Várjuk felkészülve a bacikat és vírusokat!

Kezdjük immunerősítéssel a szeptembert! Vágj velünk bele!

A gyerekeknek szükségük van bizonyos tápanyagokra és vitaminokra, amelyek támogatják az immunrendszerüket, hogy védekezhessenek a baktériumok, vírusok ellen, amelyekkel halmozottan találkozhatnak, amint újra közösségbe kerülnek. Ezért fontos, hogy iskola kezdés előtt alaposan és tudatosan állítsuk össze az étrendjüket- írja a Fanny magazin.

Halfélék a D-vitaminért

Nyáron a napfürdőzéssel feltöltekezik a szervezet D-vitaminnal. De ahogy az ősz beköszönt, erre egyre kevésbé van lehetőség. Ezért hasznos becsempészni a kicsik étrendjébe a gombát és a zsírosabb halakat, mint például pisztrángot, lazacot vagy a szardíniát. Az olyan dúsított élelmiszerek, mint a tej, a joghurt, a narancslé és a tej növényi alapú alternatívái – mint a szója vagy mandulatej – szintén segíthetnek a D-vitamin pótlásában.

Vörös húsok a cinkért

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely erősítheti a gyerekek immunrendszerét. Ez jellemzően a fehérjealapú élelmiszerekben található. Tehát a vörös húsok és a baromfi az egyik legjobb forrás. A bab és a diófélék szintén jó cinkforrások.

Valódi aduász a probiotikum

Mivel az immunrendszer nagy része az emésztőrendszerben található, az egyik legfontosabb lépés a bélflóra helyreállítása, megerősítése. Ehhez pedig jó nagy adag probiotikumra van szükség. Nemcsak az élőflórás joghurtokat érdemes beépíteni a napi étrendbe, hanem az erjesztett ételeket is, például a savanyú káposztát vagy az almaecetet.

immunrendszer, immunerősítés, ételek

Fotó: Shutterstock

Rostok a prebiotikumért

A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek serkentik a jó baktériumok szaporodását. Kiváló prebiotikumforrások az olyan zöldségek, mint például a spárga, csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó vagy articsóka.

Magvak az Omega-3 zsírsavakért

Az alfa-linolénsav (ALA), amely az omega-3 zsírsavak növényi formája, bizonyítottan fontos fegyver a vírusok és a baktériumok elleni harcban. Kiváló forrása a dió, tökmag, chia mag vagy a lenmag.

Zöldségek a vitaminokért

A zöld színű leveles zöldségekből mint a spenót, a kelkáposzta, saláta vagy kelkáposzta készült smoothie-k a legkiválóbb energiaitalok a gyerekek számára. Olyan vitaminokkal és tápanyagokkal turbózzák fel a szervezetet, mint A-, C-, E-, B2-, B6-, K-vitamin, kálium, folsav, magnézium, kálium és cink. És mint tudjuk, a C-vitamin kulcsfontosságú az immunitás erősítésében. Ez fellelhető még a különböző citrusfélékben, például narancsban, citromban, lime-ban és grapefruitban, de az eper is nagyszerű C-vitamin-forrás.

Mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel?

Bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a kicsik számára, például ha nagyon válogatósak, vagy ha bizonyos ételcsoportokat nem hajlandóak elfogyasztani. Általánosságban azonban tényleg az élelmiszerekre érdemes a hangsúlyt fektetni, nem a táplálékkiegészítőkre, hiszen ahogy a nevében is benne van, azok csak kiegészítésre alkalmasak, nem pedig helyettesítésre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink