A szilva gazdag vitamin-, rost-, folyadék- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon egészséges, segíti a méregtelenítést, így aztán elengedhetetlen része lehet egy őszi fogyókúrának. Relatív, de magas, 12-15%-os szénhidrát-tartalmú, ezért óvatosan kell bánni vele. Egy étkezésre ne egyél többet 20-25 dkg-nál. Ezt érdemes a sportolás előtti órára időzítened, főleg ha nem ettél előtte sok szénhidrátot. Így a zsír lerakódásának a veszélyét is kiküszöbölöd, ráadásul késlelteti az elfáradást, így javítja a teljesítményed is.
Mi van benne pontosan?
A gyümölcsök között a szilva a relatív magas energiatartalmúak közé tartozik: 100 g-ja 60 kcal-t, 0,8 g fehérjét, 13 g szénhidrátot és 0,6 g rostot tartalmaz, zsiradékot ugyanakkor semennyit! Számottevő a káliumtartalma, magas a benne található magnézium, kalcium és foszfor mennyisége. A B-vitamin-csoport egyes tagjai is tartalmazza. Jelentős cukor- és rosttartalma segíti a bélrendszer működését, ráadásul az egészséges bélflóra számára is remek tápanyag!
1. nap
Reggeli: Sajtos szilva (5 db kimagozott, félbevágott szilva 50 g light sajtkrémmel), 2 db korpás keksz
Tízórai: 3 db aszalt szilva
Ebéd: Sült csirkecomb párolt szilvás vörös káposztával
Uzsonna: Mogyorókrémes szilva (3 db kimagozott, félbevágott szilva 1 tk mogyorókrémmel megkenve)
Vacsora: Cukkinis-hagymás tojásrántotta, 2 szelet Graham-toastkenyér
2. nap
Hozzávalók 1 főre, 1 napra, tisztított mennyiségre számolva: 1 kg friss, kimagozott, felkockázott szilva, 1 liter sovány natúr joghurt, 6 ek natúr pehelykeverék
A hozzávalókat turmixoljuk össze, osszuk el 6 adagra, és fogyasszuk el napközben.
3. nap
Reggeli: Sajtos padlizsánkrém 2 szelet rozskenyérrel
Tízórai: Szilvás-barackos gyümölcssaláta
Ebéd: Szilvás csirkemellfalatok petrezselymes sárgarépával
Uzsonna: 200 ml tej, 1 szelet gofri
Vacsora: Citrommal, borssal sült halfilé szilvás almapürével
Aszalt szilva, a téli csemege
A szilvát télre befőttnek, cukormentes lekvárnak is eltehetjük, de akár le is fagyaszthatjuk! Finom csemege az asztalt változata is (a kalóriatartalom ilyenkor természetesen megnő: 100 g aszalt szilva 270 kcal-t tartalmaz!). Ha nincs otthon aszalógéped, így készítsd el: az alaposan megmosott gyümölcsöt ízlés szerint vágd egyforma méretű darabokra, főzd 1-2 percig forró vízben, majd itasd le róla a vizet, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és aszald készre a sütőben 45-50 fokon. (A sütő ajtaját érdemes kitámasztani!)
Edd úgy, ahogy van!
Gyümölcsöt mindig nyersen, ha lehet, hámozás nélkül egyél. A hőkezelés során elveszti a vitaminokat és ásványi anyagokat, de ha gyümölcslevet készítesz belőle, akkor is rengeteg fontos összetevőt dobsz ki. Elég csak azokat a betegségekkel szemben értékes polifenolt említeni, ami közvetlenül a héj alatt van.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Melengető finomság: fűszeres almás-sütőtökös krémleves
- Kókuszos sajttorta, az alacsony szénhidráttartalmú desszert
- Sütőtökös pite dietetikusunktól
- Zabpelyhes szilvalepény