Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.

Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni

A meditáció olyan ősi gyakorlat, ami segít megismerni önmagunkat, és megteremteni életünkben a Távol-Keleten élők nyugalmát. Különböző pozitív dolgokat várunk tőle, például van, aki nyugalmat, elcsendesedést, más erőt, önkontrollt. Ezek mind fontosak, de közülük talán a legfontosabb a lelki béke megtapasztalása, és a stressz csökkentése. De miben segíthet még nekünk, tesz fel a kérdést a Bors.

Lassítja az öregedést

Az egészséges étkezés és a rendszeres testedzés mellett, a naponta végzett mindfulness gyakorlatok segítenek kiüríteni az elménket a mérgező gondolatoktól, és megbirkózni a stresszel. Ennek köszönhetően szervezetünkben aktivizálódik a telomeráz enzim, amely visszaállítja a megrövidült DNS eredeti hosszát a sejtekben – ezzel lassítva az öregedési folyamatot.

Elhozza a megkönnyebbülést

Az erős fájdalom – legyen szó fej-, hát-, ízületi fájdalomról – gyakran összefügg a lelkiállapotunkkal, ami stresszes helyzetekben emelkedhet. Vizsgálatok bebizonyították, hogy azoknak, akik rendszeresen jógáznak, meditálnak, enyhül a szorongásuk, és könnyebben megbirkóznak a fájdalommal. Ennek az az oka, hogy a meditáció jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet az agyban.

Jót tesz a szívnek a meditáció

A rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok enyhítik a fájdalomérzetet, hozzájárulnak a nyugodt alváshoz, csökkentik a szorongást, a vérnyomást és ezáltal az érelmeszesedés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint már napi 10 perc meditációval jelentős változásokat tapasztalhatunk életminőségünkön.

meditáció

Fotó: shutterstock

Fejleszti a koncentrációt

A meditációnak már rövid távon megmutatkoznak pszichés előnyei és fizikai hatásai az egészségünkre nézve. Száműzi a stressz káros következményeit az életünkből, kiegyensúlyozza a hormonháztartást, fejleszti az idegrendszert és javítja a koncentrációt. Már két hét meditáció után mérhetően csökken a munka közbeni elkalandozás mértéke és a zavaró gondolatok száma.

Pozitív hatással van a pszichés betegségekre

A folyamatos aggódás, az állandó megfelelési kényszer hatására stressz-szintünk könnyen megemelkedhet, ami hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. A jól megválasztott technikával azonban hatékonyan javítható a szorongás, a rossz hangulat és a depresszió. A meditáció ugyanis segít abban, hogy nyugodtabban tudjunk reagálni a hétköznapi életben felmerülő kihívásokra.

Első lépések kezdőknek:

  • tűzzünk ki egy célt (összpontosítsunk az elménkre)
  • keressünk egy csendes, zajmentes helyet (minden zavaró tényezőt iktassunk ki)
  • viseljünk laza, kényelmes ruházatot (irodában lazítsunk öltözékünkön)
  • tegyük félre a hétköznapi gondgondolatainkat, lazítsuk el a testünket
  • a helyes meditációs testtartás elengedhetetlen (üljünk le törökülésbe, kezeink lazán a combokon, a gerinc mindvégig egyenes marad)
  • a tudatos légzés technikájával lazítsuk el az elménket – ezzel csökkenthetjük a mentális feszültséget.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.