Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.

Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni

A meditáció olyan ősi gyakorlat, ami segít megismerni önmagunkat, és megteremteni életünkben a Távol-Keleten élők nyugalmát. Különböző pozitív dolgokat várunk tőle, például van, aki nyugalmat, elcsendesedést, más erőt, önkontrollt. Ezek mind fontosak, de közülük talán a legfontosabb a lelki béke megtapasztalása, és a stressz csökkentése. De miben segíthet még nekünk, tesz fel a kérdést a Bors.

Lassítja az öregedést

Az egészséges étkezés és a rendszeres testedzés mellett, a naponta végzett mindfulness gyakorlatok segítenek kiüríteni az elménket a mérgező gondolatoktól, és megbirkózni a stresszel. Ennek köszönhetően szervezetünkben aktivizálódik a telomeráz enzim, amely visszaállítja a megrövidült DNS eredeti hosszát a sejtekben – ezzel lassítva az öregedési folyamatot.

Elhozza a megkönnyebbülést

Az erős fájdalom – legyen szó fej-, hát-, ízületi fájdalomról – gyakran összefügg a lelkiállapotunkkal, ami stresszes helyzetekben emelkedhet. Vizsgálatok bebizonyították, hogy azoknak, akik rendszeresen jógáznak, meditálnak, enyhül a szorongásuk, és könnyebben megbirkóznak a fájdalommal. Ennek az az oka, hogy a meditáció jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet az agyban.

Jót tesz a szívnek a meditáció

A rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok enyhítik a fájdalomérzetet, hozzájárulnak a nyugodt alváshoz, csökkentik a szorongást, a vérnyomást és ezáltal az érelmeszesedés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint már napi 10 perc meditációval jelentős változásokat tapasztalhatunk életminőségünkön.

meditáció

Fotó: shutterstock

Fejleszti a koncentrációt

A meditációnak már rövid távon megmutatkoznak pszichés előnyei és fizikai hatásai az egészségünkre nézve. Száműzi a stressz káros következményeit az életünkből, kiegyensúlyozza a hormonháztartást, fejleszti az idegrendszert és javítja a koncentrációt. Már két hét meditáció után mérhetően csökken a munka közbeni elkalandozás mértéke és a zavaró gondolatok száma.

Pozitív hatással van a pszichés betegségekre

A folyamatos aggódás, az állandó megfelelési kényszer hatására stressz-szintünk könnyen megemelkedhet, ami hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. A jól megválasztott technikával azonban hatékonyan javítható a szorongás, a rossz hangulat és a depresszió. A meditáció ugyanis segít abban, hogy nyugodtabban tudjunk reagálni a hétköznapi életben felmerülő kihívásokra.

Első lépések kezdőknek:

  • tűzzünk ki egy célt (összpontosítsunk az elménkre)
  • keressünk egy csendes, zajmentes helyet (minden zavaró tényezőt iktassunk ki)
  • viseljünk laza, kényelmes ruházatot (irodában lazítsunk öltözékünkön)
  • tegyük félre a hétköznapi gondgondolatainkat, lazítsuk el a testünket
  • a helyes meditációs testtartás elengedhetetlen (üljünk le törökülésbe, kezeink lazán a combokon, a gerinc mindvégig egyenes marad)
  • a tudatos légzés technikájával lazítsuk el az elménket – ezzel csökkenthetjük a mentális feszültséget.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.