Ha erősebbek, gyorsabbak, hajlékonyabbak szeretnénk lenni, nincs más dolgunk, mint sokat edzeni, gyakorolni, nemde? Nos, részben igen, ez igaz, de emellett fontos a mentális edzés is. Ha fejben „nem vagyunk ott”, hiába várjuk a jobb eredményeket.

Fejben erősen – kell a mentális edzés is!

Kell a lelkierő

Sokat ismételt közhely, hogy a testmozgás, a rendszeres sport milyen pozitív hatással bír a hangulatunkra, mentális egészségünkre. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a negatív gondolatok, érzések hogyan befolyásolják a fizikai teljesítményünket. Bizony, ahhoz, hogy a legjobb formánkat nyújthassuk edzés során, hogy még jobbak legyünk, nem csak az izmainkat, de a lelkünket is erősíteni kell.

Az az utolsó kilométer, az utolsó 10 perc, az utolsó ismétléssor az edzés legnehezebb része lehet. Eddigre már fáradtak az izmaink, kapkodjuk a levegőt (gyakorlatilag bőrön át lélegzünk), és semmi erőnk tovább csinálni. Ilyenkor nem elég az erős fizikum – kell a mentális, lelki erő is, hogy kitartsunk. A hosszú heteken, hónapokon át tartó edzések után pedig nem is fizikailag, sokkal inkább mentálisan érezhetjük fáradtnak, kiégettnek magunkat, akár versenyre készülünk, akár csak egy komolyabb kihívást, célt teljesítünk.

 

Amikor lehúz az élet

Nehéz pozitívnak maradni minden élethelyzetben, és egyáltalán nem meglepő, hogy a szorongósabb időszakban az edzés sem megy annyira jól. Ha a magánéletünkben, munkánkban rosszul állnak a dolgok, az sajnos kihat az életünk egyéb részeire, így a mozgásra is. Ez teljesen normális.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük mindezt? Tréningezni kell – a lelket is. A mentális edzés során próbáljuk erősíteni az önbizalmunkat pozitív gondolatokkal, legyünk büszkék az eddig elért eredményeinkre. Nem megy jól az edzés? Ne hagyjuk, hogy a negatív gondolatok letörjék a lelkesedésünket: lehet, hogy ma épp nem vagyunk kirobbanó formában, de biztosan ügyesebbek, gyorsabbak, erősebbek vagyunk, mint egy hónappal ezelőtt. És akárhogy is sikerült az éppen aktuális edzés, már a tény, hogy felálltunk a kanapéról, megsüvegelendő.

 

Büszkeség és hála

Mentális egészségünk érdekében érdemes erősítenünk magunkat ezen a hét területen: koncentráció, önbizalom, pozitivitás, motiváció, stressz menedzsment, empátia, emberi kapcsolatok fejlesztése.

Mindezt hogyan tehetjük meg?

  • Fordítsunk például időt a hálára: hetente kétszer-háromszor gondoljuk végig, miért vagyunk hálásak. Emberek vagyunk, könnyebb a rossz dolgokra figyelni, de igyekezzünk időnként a jókat is listázni.
  • Írjuk össze fejben ne csak azt, hogy miért vagyunk hálásak, de a sikereinket is. Mint fentebb már említettük, legyünk büszkék az élért eredményekre.
  • Tegyünk valami kedveset másokkal: már heti egy-két apró jó cselekedet segít helyrebillenteni a lelki egyensúlyunkat. Mindezekkel együtt nem csak jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de sportteljesítményünk is javulni fog.

 

Meditációval erősítünk

A mentális edzés egyik kiváló módszere a rendszeres meditáció, ami a sportolás során is segíthet. A nehezebb pillanatokban figyeljük a légzésünket: számoljuk a ki- és belégzést. Ha eljutottunk tízig, kezdjük elölről. Ha a légzés számolása mellett ugyanúgy szenvedünk, próbáljunk mást, például számoljuk a postaládákat, lámpaoszlopokat. A lényeg, hogy eltereljük a figyelmünket, kössük le az agyunkat: a feladás és a fájdalomra való koncentrálás helyett figyeljünk valami másra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Mit lehet tenni, ha a változókorban felszaladnak a kilók?
Olvasónk levelére Czanik Krisztián szakértő válaszolt.
Tényleg olyan fontos, hogy jól mutass bikiniben?
A tavasz beköszöntével sokan hetente négyszer megrohamozzák a hozzájuk legközelebb eső konditermet és beindul a szigorú diétagépezet is. Miért? Mert jön a bikiniszezon! Csak bikiniben?
Jön a nyár: íme az otthoni lábápolás titka
Az állandó rohanásban gyakran mostohán bánunk lábfejünkkel. Sarkunk kiszárad, berepedezik, körmeink elhanyagoltak. Itt az ideje, hogy rendbe szedjük magunk, lassan kezdődik a szandál szezon!
Liszt és cukor nélkül készül ez a szuper csokis muffin
A csoki és a banán remek párost alkot a muffinban is! Ráadásul ezt a finomságot gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Nem akarsz öregedni? Mutatjuk, mit érdemes enni!
Mindenki sokáig akar élni – ez nem újdonság. Na de nem mindegy, hogy milyen testben öregszik meg az ember!
Végre itt a friss spenót: így egyél többet belőle
Itt a spenótszezon, de szerencsére ebből a zöldségből nem csak főzeléket készíthetünk.
Megérkezett a legújabb Mamma mia edzés! Ezt imádni fogod
Az Abba zenéjére mozogni egyszerűen magával ragadó, biztos, hogy edzés közben végig fülig ér majd a szád. Vedd fel a sportcipőd és mehet!
Így készítsd fel a testedet a nyárra
Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj és pigment foltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.