A boldogságot nem tálcán nyújtják felénk. Nekünk kell utánamenni és magunkhoz ragadni. És időnként komoly erőfeszítéseket kell tennünk érte. A pillanatnyi örömhullámokat nehéz megragadni, nem maradnak mindig velünk. Tudatos munkával azonban elérhetjük, hogy a boldogság vagy a mindennapos elégedettség érzése ne csak múló luxus legyen számunkra.

11 lépés a boldogság felé

1. A szabadidő elengedhetetlen

Mindenkinek szüksége van egy kis szabadidőre, amikor azt csinálja, amit igazán élvez. Ez lehet olvasás, tévénézés, akár ostoba sorozatok bámulása. De éppúgy lehet valamilyen aktív tevékenység is, például sport, kirándulás, sütés-főzés. Sajnos, a mai rohanó világban teljesen félrekódoltak bennünket. Dolgozunk, dolgozunk és dolgozunk, jó esetben gyereket nevelünk, háztartást vezetünk. Amikor pedig lenne egy lélegzetvételnyi szabadidőnk és leülnénk, vagy edzőcipőt húznánk, egyből kattan az agyunk, és azt üzeni: foglaljuk el inkább valami „igazán hasznossal” magunkat. Tény és való, mindig lehet hasznos tevékenységet találni, akár a háztartásban, akár a gyerek körül, akár a munkában. De nem elég hasznos, ha egy kis szabadidővel az ember nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi magát? Felmérések is igazolják, hogy azok, akik rendszeresen hódolnak számukra kedves tevékenységeknek, sokkal ritkábban betegednek meg, sőt a mentális problémák is nagyobb eséllyel kerülik el őket.

2. Ne féljen a társaságtól

Rendben van, hogy szeret egyedül olvasgatni, magányosan kocogni vagy úszni, de szánjon időt a társasági programokra is. Az igazi varázslat az interaktív élményekben rejlik, amikor láthatja, hogy ugyanazok a dolgok mennyire másképp hatnak különböző emberekre. Ha például szereti a főzős műsorokat, bátran menjen el egy főzőtanfolyamra és keverjen, habarjon, süssön, kóstoljon együtt másokkal. Vagy beiratkozhat tánc-, illetve nyelviskolába is, de az is elegendő, ha a magányos sportolás helyett lemegy egy sportpályára futni, vagy beiratkozik egy edzőterembe. A társaság nyitottabbá, felszabadultabbá tesz, megtanít mosolyogni, kommunikálni, barátokat szerezni, ami pedig feltétlenül szükséges a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

3. Ne pocsékolja az időt bűntudatra

Felelőtlen volt és vett magának egy új cipőt, pedig az árára szükség lenne a családi költségvetésben? Elment szórakozni, vacsorázni a barátaival, miközben párja otthon volt a gyerekkel? Elvállalt egy olyan megbízást a munkahelyén, amely időt vesz el a kedvesétől? És mindezért bűntudata van? Ha önnek örömet szerzett a cipő – és nem hetente vásárol magának új lábbelit – ,ha jól érezte magát a barátaival, és ezáltal vidámabb volt otthon, kedvesebb, türelmesebb a szeretteivel, ha a munka önbizalmat, erőt ad önnek, akkor felejtse el a bűntudatot. Ha szorong, azzal senkinek sem okoz örömet. Fogadja el az élettől kapott jót és kamatoztassa. Hiszen ha ön kiegyensúlyozott és elégedett, ezt az érzést tudja közvetíteni a családja felé is.

4. Lépjen túl a bánatos perceken

Igen, van az úgy, hogy semmi nem jön össze. Már a reggeli kávé is felborul, a munkahelyen sem sikerülnek a dolgok, az egészet tetézi egy családi veszekedés, és a gyerek is épp most hoz haza egyest az iskolából. Ilyenkor valóban eltörhet a mécses. Hagyni kell. Adjon magának pár percet az önsajnálatra, esetleg a sírásra vagy egy ordítós őrjöngésre. Azonban szabjon határt. Legyen, mondjuk, két-három perc. És ha az idő letelt, rázza meg magát és keressen tudatosan valami olyasmit, ami jókedvre hangolja. Menjen el fagyizni, vigye el a gyereket játszóházba, vagy olvasson pár oldalt, hallgasson zenét, menjen el futni, sétálni. Mindenképpen csináljon valamit, bármit, amitől jobban érzi majd magát. A nyugalom, a megkönnyebbülés nem jön magától, dolgozni kell érte.

5. Hagyja el a biztonsági zónát

Az új dolgok kipróbálása mindig izgalmas, olykor azonban ijesztő is. De ez ne tartsa vissza, olyan jó néha egy kicsit bolondnak lenni. Az agynak és a szervezetnek is szüksége van egy kis adrenalinra. Keressen valami izgalmas dolgot, ami vonzza, legyen az akár bungee jumping, akár ejtőernyőzés, vagy, ha ennél visszafogottabb izgalmat szeretne, családostul keressenek fel egy kalandparkot, vegyenek részt egy GPS-es kalandtúrán. Ha csak a saját kis világunkba zárkózva élünk, akkor megvonjuk magunktól az adrenalinbombát, pedig egy-egy ilyen löket hosszú ideig érezteti hatását, s ez pozitívan befolyásolja a mindennapokat és a kapcsolatokat.

6. A cél a hosszú távú örömszerzés legyen

A szex, a vásárlás vagy egy finom étel, mind nagyon jó örömforrás, de sajnos, csak pillanatnyi boldogságot, kielégülést okoz. A boldogsághoz olyan cél vagy tevékenység is szükséges, amely folyamatos, egyenletes örömöt biztosít. Ilyen lehet a rendszeresen végzett sport, hiszen a mozgás endorfint termel, amelyet a rendszerességgel szinten lehet tartani. De kereshetünk másfajta örömforrást is. Mondjuk, csatlakozhatunk alapítványokhoz, klubokhoz, kereshetünk olyan tevékenységet, amellyel másokon segítünk, és ezáltal saját magunknak is örömet okozunk. Ez lehet akár egy iskolai szakkör indítása, adománygyűjtés, adományosztás, a lényeg: mások önzetlen segítése.

7. Játékidő

Minden felnőttnek szüksége van egy kis játékra, bolondozásra. Ha vannak gyerekei, menjen el velük a játszóházba vagy a játszótérre. Labdázzanak, homokozzanak, bohóckodjanak. Ezt megtehetik, mondjuk, egy uszodában is. De épp ilyen érdekes lehet akár felnőtt, akár gyerektársaságban egy mókás társas- vagy kártyajáték. A lényeg a játékon, játékosságon van. Hiszen minden felnőtt volt egyszer gyerek, jó érzés néha visszahozni azt a gondolatvilágot.

8. Gyakorlat teszi a szenvedélyt

A valódi szenvedélyt sosem fogja megtanulni a takaró mélyén vagy a kanapé sarkán ücsörögve. A szenvedély egyrészt belülről jön, másrészt bizony tanulni kell, ez a folyamat pedig olyan hosszú, hogy gyakorlása, fejlesztése egy életen át is tarthat. Minden párkapcsolat egyik meghatározó alapja az, hogy a felek hogyan közelednek egymáshoz, hogyan érzik magukat egymás szexualitásában. Minél jobban, annál kielégítőbb a kapcsolat. De ehhez rendszeresen tennünk is kell valamit.

9. A tevékeny ember boldog ember

Ne várjon arra, hogy a dolgok egyszer csak megtörténnek. Menjen elébe mindennek, tervezzen, szervezzen. Tervezze meg a hétvégéket, ne csak üljenek a családdal vagy kedvesükkel tervek nélkül, a szombat reggeli kávéba bámulva. Tervezze meg a nyaralást, szervezzen maga köré embereket, társaságot. A barátok sem csak úgy teremnek a fán. A barátságért és a társas kapcsolatokért is dolgozni kell. Ám már maga a tervezés, szervezés folyamata is nagy örömet okoz.

10. Hagyja el a kifogásokat

Nem sportolok, mert drága. Nem keresek hobbit, mert nincs időm. Nem játszom a gyerekkel, mert vár a háztartás. Ezek mind olyan kifogások, amelyeket egy kézmozdulattal félre lehet söpörni. Minden megoldható, csak akarni kell. A sportoláshoz nem kell pénz. A háztartás megvár, sőt, a közös sütés-főzés a gyerekek számára felér a legjobb játékkal. Idő csak akkor nincs, ha nem keresünk. A kifogások keresése ráadásként egyet jelent a negatív gondolatokkal, mert mindig csak azt halljuk a fejünkben, hogy „nem” vagy „nincs”. Ezek pedig mélységesen lehúzzák a hangulatot.

11. Csak pozitívan

A pozitív hozzáállás az univerzum legnagyobb titka. A pozitív gondolatok pozitív történéseket vonzanak be. Ugyanez igaz a testbeszédre. Ha mosolyog, az másokat is mosolygásra késztet, ha önkéntelenül megsimogat, megölel vagy megérint valakit, azzal átadja az erőt, a boldogságot. Márpedig minden mosoly újabbat szül, minden pozitív gondolat újabb boldog perceket eredményez, s ez a magatartás segít hozzá ahhoz, hogy még több kedves barát, ismerős vegyen körül minket.

BOLDOGSÁGPROGRAM PÁROKNAK

SKANDINÁV BOLDOGSÁG

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink