Természetesen ezeket a finomságokat nem csak vacsorára készítheted el, ha van elég időd, akár ebédre is nagyon finom lehet mindegyik. Mindegyik gyorsan elkészíthető, de tartalmas finomság, amely gyakorlatilag bármelyik diétába könnyedén beilleszthető. Ha szeretnél még több ilyen receptet, akkor keresd a hetente megjelenő Fanny magazint az újságárusoknál.
Zöldséges vöröslencse leves
Hozzávalók:
3 répa, 1 nagy fej hagyma, 2 szál szárzeller, 1 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 2 ek. paradicsompüré, 1 tk. római kömény, só, bors, 4 csésze zöldség alaplé, 1 csésze víz, 1 csésze vöröslencse, ½ nagy citrom, ¼ csésze friss koriander vagy petrezselyemzöld
Elkészítés
A répát, hagymát, zellert, burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk fel, majd az összenyomott fokhagymával egy nagy serpenyőben olajon pároljuk nagyjából 5 percig, amíg megpuhul. Keverjük hozzá a paradicsompürét és a fűszereket, és még két percig kevergetve pároljuk. Öntsük hozzá az alaplevet, a vizet és a lencsét. Főzzük kis lángon, félig letakarva nagyjából fél órát vagy amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak. Amikor elkészült, adjuk hozzá a citrom levét és reszelt héját, és szórjuk meg a koriander- vagy petrezselyemzölddel.
Sütőben sült lazac, zöldségekkel
Hozzávalók:
3 csészényi felkockázott édesburgonya, 2 ek. kókuszolaj, só, bors, 3 csészényi brokkoli, virágokra szedve, 4 szelet lazacfilé
A teriyaki szószhoz:
6 ek. szójaszósz, 2 ek. víz, 2 ek. almaecet, 4 ek. kókusz- vagy olívaolaj, 4 fokhagymagerezd összezúzva, 1,5 tk. őrölt gyömbér, 2 ek. juharszirup vagy méz, 2 tk. kukoricakeményítő
Elkészítése:
Az édesburgonyát forgassuk össze olajjal, sóval, borssal, majd egy sütőlapon előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg. Készítsük el a szószt: egy kis lábasban keverjük össze a hozzávalókat, majd forraljuk fel, és kis lángon kevergessük, amíg besűrűsödik. A brokkolit is forgassuk össze olajjal, sóval, borssal.
A sütőlapon a megsült édesburgonyát rendezzük a szélekre, és tegyük középre a lazacszeleteket, és rakjuk köré a brokkolit is. A lazacot sózzuk, borsozzuk, majd a szósszal locsoljuk meg, és 15 percig süssük 180 fokon. Rizzsel, szójaszósszal tálaljuk.
Cukkinimetélt, avokádós pesztóval
Hozzávalók:
1 érett avokádó, 1 gerezd fokhagyma, ½ csésze friss bazsalikomlevél, 1 ek. citromlé, 2 ek. extra szűz olívaolaj, víz, só, bors, 2-3 cukkini keskeny csíkokra vágva
Elkészítése:
Szósz: aprítógépben dolgozzuk össze az avokádót, fokhagymát, bazsalikomot, citromlevet, majd adjuk hozzá az olívaolajat. Tegyünk hozzá evőkanalanként vizet, amíg a szósz sűrűn folyós lesz. Sózzuk, borsozzuk.
Cukkinimetélt: kevés olívaolajon pároljuk meg a cukkinit közepes lángon, amíg még friss zöld marad, de megpuhul. Öntsük le a felesleges vizet. A metéltet forgassuk össze a szósszal és parmezánnal tálaljuk.