Szénhidrátcsökkentett mézeskalács
Hozzávalók:
- 0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidráttartalmú zéró liszt, 1/3 finomliszt)
- 17 dkg cukornak megfelelő eritritol
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- mézeskalács-fűszerkeverék
- 2 tojás + 1 sárgája
- 25 dkg méz
- 75 g vaj
Elkészítés:
A mézeskalács-alapanyagokat gyúrjuk össze, majd 2 órát pihentessük hűtőben. Ha nem akar összeállni, mert száraz a liszttől, tegyünk még bele vajat. Amikor letelt a pihenőidő, lisztezett deszkán pár milliméter vastagra nyújtsuk ki, hiszen dagadni fog a szódabikarbóna miatt. Csillagokat szaggassunk a tésztából, majd tegyük sütőpapíros tepsibe, 180 fokos, előmelegített sütőben 5-7 perc alatt süssük meg. Eritritollal megszórhatjuk a tetejét.
Eritritol: Természetes növényi alapú édesítőszer. Édesítőereje a cukorhoz képest 60-80 százalékos. Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
Stevia: A stevia (sztívia) természetes édesítőszer, a növényt, amelyből készül, évszázadok óta ismerik és használják a dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére. A sztíviaalapú édesítőszerek a növény leveleiből kivont steviol-glikozidokat legalább 95%-os koncentrációban tartalmazzák. A stevia 200-300-szor édesebb, mint a közönséges cukor, a mértékre ügyelve használhatjuk ételek, italok édesítésére.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Könnyű és alakkímélő fogások a karácsony utáni időszakra
- Gyakorlatsorok Béres Alexandrától, hogy ledolgozd a habcsókot és a bejglit
- A zsírszövet: barát vagy ellenség?
- Ebédek 500 kalória alatt