Az ünnepek nehéz ételei után semmi másra nem vágyunk jobban, mint könnyű, egészséges ételekre. Az alábbi receptek ebben lesznek segítségünkre: klasszikus téli ételek csupa vitamindús hozzávalóval.

Könnyű és alakkímélő fogások a karácsony utáni időszakra

Pirított sütőtök

fogások karácsony után, sütőtök

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

kb. 1,8 kg kiló sütőtök

1 ek repceolaj

1 tk őrölt római kömény

½ tk füstölt pirospaprika

½ tk só

10-15 g pirított, aprított dió

½ db gránátalma magjai (opcionális)

1-2 ek zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld)

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőtök húsát kockázzuk fel, keverjük el az olajjal, a római köménnyel, a paprikával és a sóval. Az egészet egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd süssük aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.

2. Ha kicsit kihűlt, tálaljuk frissen aprított petrezselyemzölddel, pirított dióval és gránátalmamagokkal meghintve.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

DF-tipp:

Némi kis kockákra tördelt feta sajtot is adhatsz hozzá. A dió helyett használhatsz natúr tökmagot.

 

Téli saláta

fogások karácsony utánra, téli saláta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 ek olívaolaj

1 tk méz

½ ek frissen facsart citromlé

1 tk dijoni mustár

½ tk mák

½ tk só

1 nagyobb fej mángold

2 db sárgarépa, reszelve

1 csésze bébispenót (vagy mirelit spenót, felengedve)

1 kisebb alma

30 g dióbél

15 g natúr aszalt áfonya

 

Elkészítése:

1. Keverjük össze az olajat, a mézet, a citromlevet, a mustárt, a mákot és 1/4 tk sót. A mángoldot aprítsuk fel, majd ízesítsük az előbb elkészített mézes-mustáros szószból 1 teáskanálnyival és a maradék sóval.

2. Keverjük össze alaposan a salátát a dresszinggel, takarjuk le, és tegyük hűtőbe pihenni egy órára. Ezután keverjük hozzá a reszelt sárgarépát, az apróra tépkedett spenótot, a felszelt almát, a diót és az áfonyát. A maradék dresszinget ráöntve tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

 

Egyszerű zöldségleves

zöldségleves, fogások karácsony után

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

3 db közepes sárgarépa

db 2 közepes fehérrépa

2 maroknyi fagyasztott borsó

½ fej karfiol, rózsákra szedve

1 db paprika

1 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 szál újhagyma zöldje

300 ml húslevesalaplé

¼ tk kakukkfű

1 csokor petrezselyemzöld

2 gerezd fokhagyma

bors

1 ek repceolaj

 

Elkészítése:

1. A répákat tisztítsuk meg, vágjuk egyforma nagyságú darabokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és pároljuk meg az olajon. Adjuk hozzá a répákat, a felkockázott paprikát, paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel körülbelül 2 liter vízzel, majd adjuk hozzá a húslevesalaplevet. Fűszerezze sóval, borssal.

2. Forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a karfiolt, a borsót, az újhagymát és a kakukkfüvet. Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

 

MÉG TÖBB KÖNNYŰ FOGÁS:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink