A zsírhoz, a zsírszövethez általában rengeted negatív érzelem társul. Pedig a zsírszövet csak a feladatait végzi, sőt bizonyos típusa a fogyásban is szerepet vállal.

A zsírszövet – barát vagy ellenség?

Míg évszázadokkal ezelőtt annak örültek, ha gyarapodtak a zsírpárnák, mert nagyobb eséllyel élték túl a következő éhínséget, az utóbbi bő 100 évben a többség viszont annak örül, ha lead néhány kilót. A zsír, a zsírszövet témájáról Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

 

Zsírbankunk: a fehér zsírszövet

A szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló zsírszövetfajta a fehér zsírszövet. A fehér zsírszövetet alkotó szép kerek zsírsejtek egyik fő feladata az energia tárolása. Ha a szervezet energiaigényénél több energiát viszünk be ételekkel, italokkal, amit a mozgásmennyiség nem ellensúlyoz, a zsírsejtek szorgalmasan elraktározzák a felesleges energiát éhezés esetére trigliceridek formájában.

  • A fehér zsírszövet feladata még a szervezet védelme fizikai hatásokkal, például a hideggel szemben. Ezt a feladatot a bőr alatti zsírpárnák teljesítik. Bizonyos szervek (pl. hasüregi szervek stb.) kipárnázását a testüregekben levő zsírszövet (pl. zsigeri zsír) végzi el.
  • A fehér zsírszövet ezenkívül endokrinszerv, ami fontos szerepet játszik az étvágyszabályozásban, sőt immunszerv, ami segít a fertőzések leküzdésében.
  • A fehér zsírszövet a nemi működéshez is nélkülözhetetlen, pubertásban bizonyos zsírtömeg kell az első menzeszhez, és a ciklus fenntartása, illetve a teherbeesés, terhesség is normál zsírtömeg esetén működik a legjobban.

Felnőttek szervezetében normál testösszetétel esetén kb. 40 billió zsírsejt van, zsírfelesleg esetén pedig kb. 80-100 billió vagy még több, ráadásul a normálisnál jóval nagyobb méretű zsírsejt található. A fehér zsírszövetet alkotó zsírsejtek kb. 10 évig élnek, és a tévhittel ellentétben egész életünkben keletkeznek is, akár a zsírleszívás után is. A mennyiségéről a testzsírszázalék-mérés segítségével tájékozódhatunk a legegyszerűbben. (1. táblázat)

 

zsírszövet

1. táplázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

Miért hízunk, hova hízunk?

Nemcsak a zsír mennyisége, hanem a genetikai és hormonális adottságaink alapján kialakuló elsődleges zsírraktár helye is lényeges. Egyrészt ez határozza meg az alakunkat, másrészt bizonyos betegségek előfordulásával kapcsolatos rizikót is jelez.

Az alma (hasi) típusú zsírraktározás hajlamosít a szív- és keringési, illetve az anyagcsere-betegségekre (pl. cukorbetegség). Míg a körte (csípőtáji) típusú zsírraktározás a visszérbetegségekre és a lipödémára hajlamosít. A változókor táján vagy egyéb hormonális változások esetén alakváltás is bekövetkezhet, amikor a körte típusúak fokozatosan a hasra kezdenek raktározni, és nemcsak a bőr alá, így a zsigeri zsírtömeg akár 49 százalékkal nőhet a menopauza végére. Ha az elsődleges zsírraktárak megtelnek, egyéb területeken is megkezdődik a raktározás, például hasi típus esetén a hát, felkar, nyaki zsírpúp és a toka következik. Majd elhízáskor a sokadlagos zsírraktárak is sorra kerülnek.

A szervezet legjobban az elsődleges zsírraktáraihoz ragaszkodik. A nehezen leadható zsírpárnák méretének csökkentésére gyakran nem elég általános hatásként a fogyókúrás étrend és a testmozgás.

Tévhit, hogy célzott testmozgás – például hasizomgyakorlat – az adott terület bőr alatti zsírszövetére is hat.

A zsírszövetre ható helyi kezelést, például orvosi elektrolipolízist is hasznos alkalmazni. A zsírszövet az őssejtek gazdag tárháza, a jövőben akár szövetek regenerálására, pótlására is alkalmas lehet, ezért is érdemes rá barátként tekinteni. (2. táblázat)

 

zsírszövet

2. táblázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

A barna zsírszövet felpörgeti az anyagcserét

A barna zsírszövetnek a fő feladata a hőtermelés, az elraktározott zsírt tüzelőanyagként égeti el. Barna zsírszövet felnőttekben már csak néhány helyen (pl. a nyak hátsó részén) igen kis, körülbelül 10 gramm mennyiségben található meg. Elhízottakban, idős emberekben, cukorbetegekben az átlagosnál kevesebb a mennyisége. A mennyiség még nem minden, a barna zsírszövet ugyanis csak aktiválás után képes számottevő zsírmennyiség elégetésére.

Hogyan aktiválhatjuk a barna zsírszövetünket? Kutatások szerint a tartós hideg hatás megnövelheti a barna zsírszövet mennyiségét és aktiválhatja azt. Töltsünk minél több időt mérsékelten hideg környezetben, mozogjunk a szabadban megfelelően felöltözve, de nem túlöltözve. Az úszás nagyon hasznos, a hideg vízben való mozgás szintén fokozza a hőtermelést, aktiválja a barna zsírszövetet. Ha pedig a lakásban, munkahelyen kicsit lejjebb vesszük a fűtést, az nemcsak a pénztárcánknak, hanem a testsúlyunknak is előnyös lehet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.