A zsírhoz, a zsírszövethez általában rengeted negatív érzelem társul. Pedig a zsírszövet csak a feladatait végzi, sőt bizonyos típusa a fogyásban is szerepet vállal.

A zsírszövet – barát vagy ellenség?

Míg évszázadokkal ezelőtt annak örültek, ha gyarapodtak a zsírpárnák, mert nagyobb eséllyel élték túl a következő éhínséget, az utóbbi bő 100 évben a többség viszont annak örül, ha lead néhány kilót. A zsír, a zsírszövet témájáról Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

 

Zsírbankunk: a fehér zsírszövet

A szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló zsírszövetfajta a fehér zsírszövet. A fehér zsírszövetet alkotó szép kerek zsírsejtek egyik fő feladata az energia tárolása. Ha a szervezet energiaigényénél több energiát viszünk be ételekkel, italokkal, amit a mozgásmennyiség nem ellensúlyoz, a zsírsejtek szorgalmasan elraktározzák a felesleges energiát éhezés esetére trigliceridek formájában.

  • A fehér zsírszövet feladata még a szervezet védelme fizikai hatásokkal, például a hideggel szemben. Ezt a feladatot a bőr alatti zsírpárnák teljesítik. Bizonyos szervek (pl. hasüregi szervek stb.) kipárnázását a testüregekben levő zsírszövet (pl. zsigeri zsír) végzi el.
  • A fehér zsírszövet ezenkívül endokrinszerv, ami fontos szerepet játszik az étvágyszabályozásban, sőt immunszerv, ami segít a fertőzések leküzdésében.
  • A fehér zsírszövet a nemi működéshez is nélkülözhetetlen, pubertásban bizonyos zsírtömeg kell az első menzeszhez, és a ciklus fenntartása, illetve a teherbeesés, terhesség is normál zsírtömeg esetén működik a legjobban.

Felnőttek szervezetében normál testösszetétel esetén kb. 40 billió zsírsejt van, zsírfelesleg esetén pedig kb. 80-100 billió vagy még több, ráadásul a normálisnál jóval nagyobb méretű zsírsejt található. A fehér zsírszövetet alkotó zsírsejtek kb. 10 évig élnek, és a tévhittel ellentétben egész életünkben keletkeznek is, akár a zsírleszívás után is. A mennyiségéről a testzsírszázalék-mérés segítségével tájékozódhatunk a legegyszerűbben. (1. táblázat)

 

zsírszövet

1. táplázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

Miért hízunk, hova hízunk?

Nemcsak a zsír mennyisége, hanem a genetikai és hormonális adottságaink alapján kialakuló elsődleges zsírraktár helye is lényeges. Egyrészt ez határozza meg az alakunkat, másrészt bizonyos betegségek előfordulásával kapcsolatos rizikót is jelez.

Az alma (hasi) típusú zsírraktározás hajlamosít a szív- és keringési, illetve az anyagcsere-betegségekre (pl. cukorbetegség). Míg a körte (csípőtáji) típusú zsírraktározás a visszérbetegségekre és a lipödémára hajlamosít. A változókor táján vagy egyéb hormonális változások esetén alakváltás is bekövetkezhet, amikor a körte típusúak fokozatosan a hasra kezdenek raktározni, és nemcsak a bőr alá, így a zsigeri zsírtömeg akár 49 százalékkal nőhet a menopauza végére. Ha az elsődleges zsírraktárak megtelnek, egyéb területeken is megkezdődik a raktározás, például hasi típus esetén a hát, felkar, nyaki zsírpúp és a toka következik. Majd elhízáskor a sokadlagos zsírraktárak is sorra kerülnek.

A szervezet legjobban az elsődleges zsírraktáraihoz ragaszkodik. A nehezen leadható zsírpárnák méretének csökkentésére gyakran nem elég általános hatásként a fogyókúrás étrend és a testmozgás.

Tévhit, hogy célzott testmozgás – például hasizomgyakorlat – az adott terület bőr alatti zsírszövetére is hat.

A zsírszövetre ható helyi kezelést, például orvosi elektrolipolízist is hasznos alkalmazni. A zsírszövet az őssejtek gazdag tárháza, a jövőben akár szövetek regenerálására, pótlására is alkalmas lehet, ezért is érdemes rá barátként tekinteni. (2. táblázat)

 

zsírszövet

2. táblázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

A barna zsírszövet felpörgeti az anyagcserét

A barna zsírszövetnek a fő feladata a hőtermelés, az elraktározott zsírt tüzelőanyagként égeti el. Barna zsírszövet felnőttekben már csak néhány helyen (pl. a nyak hátsó részén) igen kis, körülbelül 10 gramm mennyiségben található meg. Elhízottakban, idős emberekben, cukorbetegekben az átlagosnál kevesebb a mennyisége. A mennyiség még nem minden, a barna zsírszövet ugyanis csak aktiválás után képes számottevő zsírmennyiség elégetésére.

Hogyan aktiválhatjuk a barna zsírszövetünket? Kutatások szerint a tartós hideg hatás megnövelheti a barna zsírszövet mennyiségét és aktiválhatja azt. Töltsünk minél több időt mérsékelten hideg környezetben, mozogjunk a szabadban megfelelően felöltözve, de nem túlöltözve. Az úszás nagyon hasznos, a hideg vízben való mozgás szintén fokozza a hőtermelést, aktiválja a barna zsírszövetet. Ha pedig a lakásban, munkahelyen kicsit lejjebb vesszük a fűtést, az nemcsak a pénztárcánknak, hanem a testsúlyunknak is előnyös lehet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Miért aludj többet?
Egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés. A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is több alvásidőre van szükségük, ők 11-18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk – és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek. 
Hihetetlen erősítő gyakorlat, te meg tudod csinálni?
Mintha a fizika összes törvényével menne szembe ez az edzés, mely lényegében az egész testet megdolgoztatja! Gyilkos! Rengeteg videót találhatsz róla a neten, de te vajon meg tudod csinálni?
Amikor agyunkra megy a diéta (szó szerint)!
Tévedés azt gondolni, hogy a szellemi hanyatlás csak a nagyszüleinket veszélyezteti. Az apró feledékenységek, a „jaj, nem jut eszembe” állapot már a harmincas éveink közepétől is jelentkezhet. De megfelelő táplálkozással és mozgással sokat tehetünk azért, hogy szellemileg is frissek maradjunk minden életkorba.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!
Mit egyél, ha szeretnél több C-vitamint?
A C vitamin fokozza immunrendszerünk működését, ennek köszönhetően lerövidíti a meghűléses megbetegedések hosszát és enyhíti a tüneteket. Azonban a náthán kívül még számos esetben fejti ki jótékony hatását.
Milyen izzadásgátlót vigyek az edzőterembe?
Az aktív életmód megfelelő higiéniát is követel. Nem mindegy, milyen kozmetikumokat használunk a tisztálkodás és az izzadság elleni védelem során. A MAKEUP webáruház szakértői összeállítottak egy listát a legjobb izzadásgátló dezodoroktól, amelyek hatékony védelmet nyújtanak edzés során is:
Éhgyomorra kávét? Tilos vagy lehet? Itt az igazság!
Akad, aki addig semmihez nem kezd hozzá, amíg meg nem itta az első kávéját éhgyomorra. A kérdés csak az, hogy vajon ez egy egészségtelen szokás, amiről mihamarabb le kellene szokni, vagy nyugodtan megtehetjük?
Egy jó módszer, hogy 40 év felett is leolvadjon a hasi zsír
A kor előrehaladtával a súlyfeleslegtől egyre nehezebb megszabadulni. Különösen a has tájékán
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.