A zsírhoz, a zsírszövethez általában rengeted negatív érzelem társul. Pedig a zsírszövet csak a feladatait végzi, sőt bizonyos típusa a fogyásban is szerepet vállal.

A zsírszövet – barát vagy ellenség?

Míg évszázadokkal ezelőtt annak örültek, ha gyarapodtak a zsírpárnák, mert nagyobb eséllyel élték túl a következő éhínséget, az utóbbi bő 100 évben a többség viszont annak örül, ha lead néhány kilót. A zsír, a zsírszövet témájáról Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

 

Zsírbankunk: a fehér zsírszövet

A szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló zsírszövetfajta a fehér zsírszövet. A fehér zsírszövetet alkotó szép kerek zsírsejtek egyik fő feladata az energia tárolása. Ha a szervezet energiaigényénél több energiát viszünk be ételekkel, italokkal, amit a mozgásmennyiség nem ellensúlyoz, a zsírsejtek szorgalmasan elraktározzák a felesleges energiát éhezés esetére trigliceridek formájában.

  • A fehér zsírszövet feladata még a szervezet védelme fizikai hatásokkal, például a hideggel szemben. Ezt a feladatot a bőr alatti zsírpárnák teljesítik. Bizonyos szervek (pl. hasüregi szervek stb.) kipárnázását a testüregekben levő zsírszövet (pl. zsigeri zsír) végzi el.
  • A fehér zsírszövet ezenkívül endokrinszerv, ami fontos szerepet játszik az étvágyszabályozásban, sőt immunszerv, ami segít a fertőzések leküzdésében.
  • A fehér zsírszövet a nemi működéshez is nélkülözhetetlen, pubertásban bizonyos zsírtömeg kell az első menzeszhez, és a ciklus fenntartása, illetve a teherbeesés, terhesség is normál zsírtömeg esetén működik a legjobban.

Felnőttek szervezetében normál testösszetétel esetén kb. 40 billió zsírsejt van, zsírfelesleg esetén pedig kb. 80-100 billió vagy még több, ráadásul a normálisnál jóval nagyobb méretű zsírsejt található. A fehér zsírszövetet alkotó zsírsejtek kb. 10 évig élnek, és a tévhittel ellentétben egész életünkben keletkeznek is, akár a zsírleszívás után is. A mennyiségéről a testzsírszázalék-mérés segítségével tájékozódhatunk a legegyszerűbben. (1. táblázat)

 

zsírszövet

1. táplázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

Miért hízunk, hova hízunk?

Nemcsak a zsír mennyisége, hanem a genetikai és hormonális adottságaink alapján kialakuló elsődleges zsírraktár helye is lényeges. Egyrészt ez határozza meg az alakunkat, másrészt bizonyos betegségek előfordulásával kapcsolatos rizikót is jelez.

Az alma (hasi) típusú zsírraktározás hajlamosít a szív- és keringési, illetve az anyagcsere-betegségekre (pl. cukorbetegség). Míg a körte (csípőtáji) típusú zsírraktározás a visszérbetegségekre és a lipödémára hajlamosít. A változókor táján vagy egyéb hormonális változások esetén alakváltás is bekövetkezhet, amikor a körte típusúak fokozatosan a hasra kezdenek raktározni, és nemcsak a bőr alá, így a zsigeri zsírtömeg akár 49 százalékkal nőhet a menopauza végére. Ha az elsődleges zsírraktárak megtelnek, egyéb területeken is megkezdődik a raktározás, például hasi típus esetén a hát, felkar, nyaki zsírpúp és a toka következik. Majd elhízáskor a sokadlagos zsírraktárak is sorra kerülnek.

A szervezet legjobban az elsődleges zsírraktáraihoz ragaszkodik. A nehezen leadható zsírpárnák méretének csökkentésére gyakran nem elég általános hatásként a fogyókúrás étrend és a testmozgás.

Tévhit, hogy célzott testmozgás – például hasizomgyakorlat – az adott terület bőr alatti zsírszövetére is hat.

A zsírszövetre ható helyi kezelést, például orvosi elektrolipolízist is hasznos alkalmazni. A zsírszövet az őssejtek gazdag tárháza, a jövőben akár szövetek regenerálására, pótlására is alkalmas lehet, ezért is érdemes rá barátként tekinteni. (2. táblázat)

 

zsírszövet

2. táblázat
Fotó: Diéta és Fitnesz

 

A barna zsírszövet felpörgeti az anyagcserét

A barna zsírszövetnek a fő feladata a hőtermelés, az elraktározott zsírt tüzelőanyagként égeti el. Barna zsírszövet felnőttekben már csak néhány helyen (pl. a nyak hátsó részén) igen kis, körülbelül 10 gramm mennyiségben található meg. Elhízottakban, idős emberekben, cukorbetegekben az átlagosnál kevesebb a mennyisége. A mennyiség még nem minden, a barna zsírszövet ugyanis csak aktiválás után képes számottevő zsírmennyiség elégetésére.

Hogyan aktiválhatjuk a barna zsírszövetünket? Kutatások szerint a tartós hideg hatás megnövelheti a barna zsírszövet mennyiségét és aktiválhatja azt. Töltsünk minél több időt mérsékelten hideg környezetben, mozogjunk a szabadban megfelelően felöltözve, de nem túlöltözve. Az úszás nagyon hasznos, a hideg vízben való mozgás szintén fokozza a hőtermelést, aktiválja a barna zsírszövetet. Ha pedig a lakásban, munkahelyen kicsit lejjebb vesszük a fűtést, az nemcsak a pénztárcánknak, hanem a testsúlyunknak is előnyös lehet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink