A pirítós nemcsak finom, de segít élvezetesen felhasználni a már nem egészen friss pékárut is. A kenyérpirító pedig akár a konyha dísze is lehet. Hogyan válasszunk készüléket?

A konyha dísze is lehet a kenyérpirító

Érdemes a pirítóst gyakran beiktatni az étkezésünkbe, hiszen változatos reggelik, vacsorák alapja lehet – gondoljunk csak a bruschettára, a mártogatós szószok kísérőjére, de akár saláták ropogós kiegészítője is lehet. Segítségével a több napos, kissé szikkadt kenyérbe is új életet lehelhetünk, sőt, egy jó kenyérpirító segít a lefagyasztott kenyérszeletek kiolvasztásában is.

A kenyérpirítók teljesítménye általában 650-2400 W között mozog. Ez a pirítós elkészítésének idejét is mutatja – ez 2 vagy 3 percig tart -, minél nagyobb a teljesítmény, annál a pirítás ideje annál rövidebb. A komolyabb típusokon van lehetőség a teljesítmény szabályozására, ennek köszönhetően mindig egyformán átsült, tökéletes pirítós kerülhet a tányérunkra.

Ma már a legtöbb kenyérpirító rendelkezik kivehető morzsatálcával, amely biztosítja, hogy ne legyen tele a konyhapult morzsával, ez egy mozdulattal kihúzható és kiüríthető. Amennyiben nincs ilyen tálca vagy tartály a készülékben, időről időre fejre kell fordítani a készüléket és kirázni belőle a morzsákat.

Képek forrása: Alza

Akár hat szelethez

Alapvető paramétere a kenyérpirítónak a nagysága, azaz, hogy egyszerre hány szelet kenyeret tudunk készíteni benne. Ha négy-ötfős családi reggelikre készülünk, akkor a kétszeletes típusok kevésnek bizonyulnak, mert állandóan fel kell ugrálnunk újabb és újabb szeleteket pirítani. Ez esetben célszerű hosszabb, négyszeletes kenyérpirítót választani. Sőt, van a piacon 6 szeletes kenyérpirító is, amely kényelmes lehet a nagyobb háztartásokban.

Hasznos funkció a pirítórekeszek szélességének szabályozhatósága, amely minden szelethez képes alkalmazkodni, garantálva az egyenletes pirítást.

Okos funkciók

A kenyérpirítóknál is különböző funkciókat találunk. A pirítás szabályozása lehetővé teszi az adott pékáru átsütésének mértékét, míg a zsemlék, kiflik és más péksütemények melegítését felállítható melegítőrács teszi lehetővé. Az azonnali befejezés gomb megnyomása után a készülék rögtön megszakítja a pirítást, a kiolvasztás funkció pedig képes kiolvasztani a fagyott pékárut, hogy olyan íze legyen, mint a frissnek. Némelyik drágább kenyérpirító még hasznosabb funkciókkal rendelkezik, például az idő megadása beállítja a sütés pontos idejét a preferált állapot eléréséért. A középre igazítás funkció biztosítja, hogy a pirítósok mindig középen helyezkedjenek el, ezáltal a sütés egyenletes lesz, a magas emelés pedig jobban kiemeli a pirítósokat a kenyérpirítóból, mint általában, megkönnyítve a kivételüket.

Minden stílushoz

És végül, de nem utolsósorban, ejtsünk szót a küllemről is, hiszen a kenyérpirító kint áll a konyhapulton, azaz szerves része a látványnak! Ma már ezen a téren is nagy a választék, mindenki megtalálja a konyhája stílusához leginkább illő modellt. A modern lakásokba a fekete vagy rozsdamentes acél kenyérpirító illik – ápolásához érdemes speciális inox-tisztítószert használni -, a rusztikus stílushoz a nosztalgikus külsejű, retró jellegű készülékek passzolnak, de akár piros kenyérpirítót is választhatunk, amely a konyha dísze lesz.

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.