A fogtömés a fogkőeltávolítás mellett az egyik leggyakrabban igénybe vett fogászati beavatkozás, a lyukas fog épségének helyreállítására szolgál.

A rettegett fogtömés: így készülj fel rá!

Mikor van szükség fogtömésre?

A fogszuvasodás kialakulásáért az esetek többségében a rossz szájhigiénia okolható. Az elszaporodott baktériumok által termelt savak károsítják a fogzománcot, ez pedig a fogbél sérüléséhez is vezethet. A fogszuvasodást kis fehér és barnás árnyalatú foltok megjelenése jelzi, illetve a külső ingerek (hideg, meleg, nyomás) hatására fellépő éles fájdalom. Ebben az esetben gyors és fájdalommentes megoldást jelent a szuvas fog betömése.

Mi az az esztétikus, vagy kompozit tömés?

A modern fogorvosi rendelőkben szinte kizárólag esztétikus töméseket végeznek, amik teljes mértékben megegyeznek az eredeti fogunk színével, ráadásul a fogtömés felépítése is tökéletesen illeszkedik fogsorunkhoz. Magyarul olyan, mintha csak az eredeti lenne! Esztétikai előnye mellett hasznos tulajdonsága, hogy amennyiben egészséges az ínyünk (tehát nem szenvedünk fogínysorvadásban), egy lépésben, egy rövid, fájdalommentes beavatkozás keretében elvégezhető.

fogtömés

Képek forrása: canva.com

A fogtömés menete

Mint minden fogászati beavatkozást, a fogtömést is panorámaröntgen készítése és orvosi konzultáció előzi meg, ahol a kezelés részletei és a fogtömés árak is megbeszélésre kerülnek. Maga a kezelés első lépése a helyi érzéstelenítés, hogy a tömés teljesen fájdalommentes lehessen. Ezért sem érdemes rettegni tőle, hiszen egy kis zsibbadáson túl semmit sem fogunk érezni belőle.

Az érzéstelenítés más fogászati beavatkozásoknál is gyakori, így például a fogkorona készítésekor .

A következő lépésben a fogorvos megtisztítja és eltávolítja a szuvas részeket, csiszolással kialakítja a tömés befogadásához szükséges üreget, hogy az teljesen tiszta és szuvasodás mentes legyen. Az előkészített üreg felszínét felérdesíti, és speciális ragasztóanyaggal kezeli. Ezt követi maga a tömés, vagyis a tömőanyag rétegeinek felvitele. A kompozit, fogszínű anyagból megformázza az eredeti fogat, speciális UV-fény segítségével pedig megszilárdítja. A tökéletes eredmény elérése érdekében simára és fényesre polírozza a fogat.

Mi a teendő régi, amalgám tömés esetén?

Sokan támadják a régen használatos, amalgámból készült töméseket, hiszen a benne található anyagok, mint a réz, cink, ón és higany rendkívül károsak az egészségre. Méretük miatt is egy idő után hajlamosak berepedezni, vagy a saját fogszövetet repeszteni. A repedések pedig újra utat nyitnak a baktériumoknak és a fogszuvasodásnak. Emellett a fémszínű tömés eltér a fogaink eredeti színétől, ezért nem minősül esztétikus választásnak. Ha még ilyen jellegű tömést őrzünk a fogainkban, minél hamarabb cseréltessük le egy biztonságos, esztétikus változatra!

Diéta és fitnesz fogtömés után

A fogtömés utáni napokra szerencsére egyáltalán nem vonatkoznak szigorú szabályok az életmódunkkal kapcsolatban. Ha teljesen panaszmentesek vagyunk, a fájdalomcsillapító és a zsibbadás elmúlása után (kb. 2-4 órára számítsunk) már nyugodtan ehetünk-ihatunk is. Nem kell nagyon válogatnunk az élelmiszerek között, de első étkezésként érdemes kevésbé kemény fogásokkal próbálkozni.

Jó hír, hogy a mozgással kapcsolatban sem kell megkötéstől tartanunk, de azért maratont ne tervezzünk a fogtömésünk napjára! A legjobb, ha valamilyen kímélő, gyengéd mozgást választunk, mint a séta vagy a jóga, de az sem ördögtől való, ha adunk magunknak egy nap jól megérdemelt pihenést. Mégiscsak fogorvosnál jártunk!

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
Legyen szó fogszuvasodásról, vagy bármilyen más fogászati panaszról, fogsorunk egészségéért a megfelelő szájhigiénia betartásával tehetünk a legtöbbet. Fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása és rendszeres gyakorlása. Ne feledkezzünk meg a fogselyem és a fertőtlenítő szájvíz használatáról sem! Ha mindezek mellett félévente megejtjük a javasolt fogorvosi szűrővizsgálatot is, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a ragyogó és egészséges fogsorunk érdekében!

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.