A fogtömés a fogkőeltávolítás mellett az egyik leggyakrabban igénybe vett fogászati beavatkozás, a lyukas fog épségének helyreállítására szolgál.

A rettegett fogtömés: így készülj fel rá!

Mikor van szükség fogtömésre?

A fogszuvasodás kialakulásáért az esetek többségében a rossz szájhigiénia okolható. Az elszaporodott baktériumok által termelt savak károsítják a fogzománcot, ez pedig a fogbél sérüléséhez is vezethet. A fogszuvasodást kis fehér és barnás árnyalatú foltok megjelenése jelzi, illetve a külső ingerek (hideg, meleg, nyomás) hatására fellépő éles fájdalom. Ebben az esetben gyors és fájdalommentes megoldást jelent a szuvas fog betömése.

Mi az az esztétikus, vagy kompozit tömés?

A modern fogorvosi rendelőkben szinte kizárólag esztétikus töméseket végeznek, amik teljes mértékben megegyeznek az eredeti fogunk színével, ráadásul a fogtömés felépítése is tökéletesen illeszkedik fogsorunkhoz. Magyarul olyan, mintha csak az eredeti lenne! Esztétikai előnye mellett hasznos tulajdonsága, hogy amennyiben egészséges az ínyünk (tehát nem szenvedünk fogínysorvadásban), egy lépésben, egy rövid, fájdalommentes beavatkozás keretében elvégezhető.

fogtömés

Képek forrása: canva.com

A fogtömés menete

Mint minden fogászati beavatkozást, a fogtömést is panorámaröntgen készítése és orvosi konzultáció előzi meg, ahol a kezelés részletei és a fogtömés árak is megbeszélésre kerülnek. Maga a kezelés első lépése a helyi érzéstelenítés, hogy a tömés teljesen fájdalommentes lehessen. Ezért sem érdemes rettegni tőle, hiszen egy kis zsibbadáson túl semmit sem fogunk érezni belőle.

Az érzéstelenítés más fogászati beavatkozásoknál is gyakori, így például a fogkorona készítésekor .

A következő lépésben a fogorvos megtisztítja és eltávolítja a szuvas részeket, csiszolással kialakítja a tömés befogadásához szükséges üreget, hogy az teljesen tiszta és szuvasodás mentes legyen. Az előkészített üreg felszínét felérdesíti, és speciális ragasztóanyaggal kezeli. Ezt követi maga a tömés, vagyis a tömőanyag rétegeinek felvitele. A kompozit, fogszínű anyagból megformázza az eredeti fogat, speciális UV-fény segítségével pedig megszilárdítja. A tökéletes eredmény elérése érdekében simára és fényesre polírozza a fogat.

Mi a teendő régi, amalgám tömés esetén?

Sokan támadják a régen használatos, amalgámból készült töméseket, hiszen a benne található anyagok, mint a réz, cink, ón és higany rendkívül károsak az egészségre. Méretük miatt is egy idő után hajlamosak berepedezni, vagy a saját fogszövetet repeszteni. A repedések pedig újra utat nyitnak a baktériumoknak és a fogszuvasodásnak. Emellett a fémszínű tömés eltér a fogaink eredeti színétől, ezért nem minősül esztétikus választásnak. Ha még ilyen jellegű tömést őrzünk a fogainkban, minél hamarabb cseréltessük le egy biztonságos, esztétikus változatra!

Diéta és fitnesz fogtömés után

A fogtömés utáni napokra szerencsére egyáltalán nem vonatkoznak szigorú szabályok az életmódunkkal kapcsolatban. Ha teljesen panaszmentesek vagyunk, a fájdalomcsillapító és a zsibbadás elmúlása után (kb. 2-4 órára számítsunk) már nyugodtan ehetünk-ihatunk is. Nem kell nagyon válogatnunk az élelmiszerek között, de első étkezésként érdemes kevésbé kemény fogásokkal próbálkozni.

Jó hír, hogy a mozgással kapcsolatban sem kell megkötéstől tartanunk, de azért maratont ne tervezzünk a fogtömésünk napjára! A legjobb, ha valamilyen kímélő, gyengéd mozgást választunk, mint a séta vagy a jóga, de az sem ördögtől való, ha adunk magunknak egy nap jól megérdemelt pihenést. Mégiscsak fogorvosnál jártunk!

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
Legyen szó fogszuvasodásról, vagy bármilyen más fogászati panaszról, fogsorunk egészségéért a megfelelő szájhigiénia betartásával tehetünk a legtöbbet. Fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása és rendszeres gyakorlása. Ne feledkezzünk meg a fogselyem és a fertőtlenítő szájvíz használatáról sem! Ha mindezek mellett félévente megejtjük a javasolt fogorvosi szűrővizsgálatot is, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a ragyogó és egészséges fogsorunk érdekében!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink