Oldal kiválasztása
Többezres tömeg hallgatta az MVM ZENERGIA szabadtéri koncertjét, amit immár negyedszer rendeztek meg!

A szavazók több mint fele a Mozgásjavító Óvoda és Iskolát támogatta

Nem tudom, mi ez, de nagyon jó – mondta egy pizzásdobozt szorongató fiatalember a barátainak, amikor augusztus 31-én este megérkeztek a Szent István-bazilika előtti térre, ahol már többezres tömeg hallgatta az MVM ZENERGIA című szabadtéri koncertet és csodálta a bazilika homlokzatára vetített fényfestést. Ők is ott ragadtak, lelkesen fotóztak a telefonjaikkal, és hüledezve kérdezgették, hogy kik ezek, amikor meghallották Gershwin Summertime című áriáját Harcsa Veronika (ének), Snétberger Ferenc (gitár) és Pálfalvi Tamás (trombita) előadásában. A Summertime az 1935-ben írt Porgy és Bess című opera része, úgy tartják, hogy Gershwin e művének ihletője egy ukrán altatódal volt, melyet a zeneszerző New Yorkban, az Ukrán Nemzeti Kórus egyik előadásán hallott.

A fent leírt kis nézőtéri jelenet jól példázza, hogy azok is, akik fenntartásokkal viseltetnek a komolyzene iránt, ha véletlenül – akár így: jártukban-keltükben – találkoznak vele, a bűvkörébe tudnak kerülni, ha nyitott lélekkel érkeznek. Az immár negyedik alkalommal megrendezett MVM ZENERGIA koncertnek azonban nem csak az a tétje, hogy közterekre vigye ki a komolyzenét, hiszen a kultúraközvetítő szerepén túl jótékonysági rendezvényként is jelentős.
Arról, hogy a koncert bevételével kit támogasson az MVM, internetes szavazáson döntöttek. Három kiváló és tiszteletre méltó munkát végző szervezet vett részt a szavazásban: „A zene mindenkié” Egyesület, amely 1997 óta foglalkozik értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok zenei nevelésével egy speciális „színes kotta” módszer segítségével; az óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, amely 1992 óta segíti a III. kerületben élőket; és a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimná­zium, EGYMI és Kollégium, ahol több mint kétszáz mozgáskorlátozott gyermeket nevelnek, oktatnak és fejlesztenek, segítve a tanulók önállóságának kialakítását.

Több mint kétezer szavazat alapján választották ki a támogatott szervezetet, és a szavazók több mint fele a Mozgásjavító Óvoda és Iskolát támogatta, így a koncert elején Locsmándi Alajos igazgató vehette át az adományt, amelynek teljes összegét az országos beiskolázású intézmény vezetője eszközvásárlásra szándékozik fordítani.

Az intézményt a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy tagsága 1903. december 24-én Nyomorék Gyermekek Menhelye és Egylete néven hívta életre. Az elmúlt évszázad során az eredeti szándék újító törekvésekkel találkozott, és egy szakmailag felkészült csapat segíti a fiatalok fejlődését. Locsmándi Alajos az intézmény honlapján közzétett bemutatkozó szövegének zárógondolata ars poeticaként is olvasható: „Hisszük, hogy tevékenységeink folyamatos megújításával a mozgáskorlátozott gyermekek, fiatalok társadalmi beilleszkedését kell szolgálnunk – hiszen mindannyian valljuk: »Ha meg akarod váltani a világot, fogadd el olyannak, amilyen« (Goethe).”

MVM ZENERGIA

A koncert mind helyszínét, mind látványát és zenei műsorát tekintve sokrétű szimbolikát mozgósított: zene, fény, energia, erő – mindennek a középpontjában pedig egy szakrális tér és egy idesereglett közösség áll, amely adni tud a rászorulóknak. Ennek a közösségnek tagjai a művészek is, akik különleges hangon szólították meg a nyitott lelkűeket. Többszörösen is ajándék egy-egy ilyen alkalom, amely amellett, hogy széles közönséget ér el, úgy kínál minőségi zenét és rendkívüli művészi értéket, hogy közben a felszabadult játéknak is teret enged, izgalmas kísérletei és szokatlan párosításai hatni engedik a könnyű- és a komolyzene sajátos erejét. „Az MVM Csoport számára a sokszínűség érték. Társaságcsoportunk tevékenysége igen sokrétű, közel hatvan tagvállalatának hatékony együttműködése, fúzió­ja eredményességünk alapja. Ezért is gondoltuk, hogy a mostani ZENERGIÁ-n különböző zenei műfajok fúziójával valami újat alkotunk” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az MVM ZENERGIA már hagyományosnak nevezhető szabadtéri koncertje megtestesíti mindazon alapértékeket, amelyek az MVM Csoport társadalmi tevékenységét jellemzik: a fiatal tehetségek, a hátrányos helyzetűek, a kultúra támogatását, az innovációt, illetve az értékteremtést” – tette hozzá Jákó Eszter, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója. Az est során különleges módon találkozott a klasszikus és a könnyűzene, az így született izgalmas alkotásokat a bazilikára vetített látványos fényfestés, a darabokhoz illeszkedő egyedi vizuális tartalom még különlegesebbé tette. Liszt Ferenc, Edith Piaf, Paganini, a Queen, a Margaret Island és Strauss „fűszerezett” alkotásai olyan kiválóságok által szólaltak meg, mint Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt- és Prima díjas érdemes művész; Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas operaénekesnő; dr. Vigh Andrea, Liszt- és Prima díjas hárfa­művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; Harcsa Veronika Fonogram-díjas énekesnő, dalszerző; Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész; Gyémánt Bálint Fonogram-díjas gitárművész, dalszerző; Sárközy Lajos Junior Prima díjas prímás és zenekara; Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművész; és Pálfalvi Tamás Junior Prima díjas trombitaművész.
Kivételes alkalom ezeket a művészeket egy színpadon látni, hát még megtapasztalni azt, ahogy több ezer ember velük együtt énekli a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, amely meglepetésprodukcióként zárta az estet.

MVM ZENERGIA

„A ZENERGIA koncertek sikere évről évre bizonyítja, hogy a komolyzene éppen úgy megállja a helyét, mint tette akár évszázadokkal ezelőtt. Az idei koncert tematikája egy új zenei élmény létrehozása volt a modern és a klasszikus művek ötvözéséből, hatalmas sikert aratott, ismét elkápráztatta a közönséget” – mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki a kezdetektől képviseli a ZENERGIA célkitűzéseit. Az első ilyen alkalom főszereplője ő volt: egy szál zongorán Liszt-műveket játszott, és tízezer ember jött el meghallgatni. A mostani fúziós
koncert nyitányaként Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját játszotta el, majd a műfajt megtartva könnyűzenére váltott, és Gyémánt Bálint (gitár), valamint Sárközy Lajos és zenekara virtuozitására is alapozva a Queen Bohemian Rhapsody című dalát adta elő. Ez a párosítás szépen példázza azt a távlatokat nyitó játékosságot, amelyet Balázs János az est művészeti vezetőjeként a ZENERGIA koncert sokak csodálatát kiváltó műsorában megmutatott.

 

Hozzászólások

Minek köszönhette gyönyörű alakját Grace Kelly?
Szakértők szerint szigorú, de nagyon egészséges étrendet követett Grace Kelly, aki valóságos megszállottja volt a kézápolásnak is.
40 tényleg hasznos trükk, amit minden sportolónak látnia kell
Érdemes megnézni őket, mert biztos talál köztük olyan trükköt, ami önnek is hasznos lesz.
Karácsonyig leadna pár kilót? Segítünk elérni a célját!
A karácsony sok családban a hatalmas evésekről, mesés ünnepi menükről szól. Miért akarunk hát éppen akkorra lefogyni?
A másnapi ruhában fekteti le gyermekeit az anyuka, hogy elkerüljék a reggeli rohanást
Nikkel allergia! Jobb, ha nem csak az ékszerekre figyel!
Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológustól megtudtuk, hogy  bizonyos ételek is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.
S. O. S. - Azonnali életmódváltás, hogy visszanyerje egészségét!
Ha az orvosa azonnali életmódváltást javasolt, akkor nincs idő várakozni! Az alábbi hat pontot vegye komolyan, és változtasson az életén! Tegye meg az egészsége érdekében!
Madaras Norbert: „Az a lényeg, hogy a nő magának akarjon megfelelni”
Te is ismersz olyan nőt, akit valósággal felőröl az állandó megfelelési kényszer? Esetleg egy vagy közülük? Pedig a férfiak szerint egy nő nem is tehetne rosszabbat magával, minthogy folyamatos külső elvárásoknak akar megfelelni.
Megnyílt az első "csendes" fodrászat
Önt is idegesíti, ha valaki folyamatosan beszél a fodrásznál? Jobban szeretné, ha csendben készülne el a frizurája?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.