Az orvosi diagnosztika célja, hogy szakvéleményt állítson ki páciensei számára. A különböző módszereknek köszönhetően a komolyabb betegségek is megállapíthatóak. Megtalálható a probléma forrása, hiszen minden kezelés alapja a megfelelő diagnózis felállítása. Ehhez pedig minden apró információra szükség van. Ebben a bejegyzésben az orvosi diagnosztika menetéről, indokoltságáról számolunk be, avagy mikor és hova érdemes laborvizsgálatra, CT-vizsgálatra jelentkezni.

Ezek az orvosi vizsgálatok segítenek a részletes diagnózis felállításához

Az orvosi diagnosztika állomásai

Az elkülönítő diagnosztika során minden egyes lépésnek megvan a maga szerepe. Ahhoz, hogy megtalálják a probléma gyökerét, ki kell zárni egyes betegségeket, hasonló, vagy egymástól távol álló tünetek alapján. Amennyiben valaki egészségügyi problémákkal küzd, a diagnosztika végére teljes képet kaphat állapotáról. Nem múló panaszok esetén is érdemes kivizsgálásra jelentkezni.

A diagnosztika során az orvos felveszi a páciens adatait, felméri tüneteit és panaszait, felveszi a kórtörténetet, kikérdezi, hogy az alapvető információk birtokába jusson. Ezt követően jönnek a fizikális-, majd a labor-, illetve képalkotó (CT, MR, ultrahang stb.) vizsgálatok. Az anatómia, a fiziológia, és a patológia mellett a pszichológiai részek is nagy jelentőséggel bírnak.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Laborvizsgálat

A labor elengedhetetlen, önmagában viszont még nem diagnózis. Segít feltárni a különböző tünetek hátterében álló betegségeket, illetve kizárni azokat. Ez azért fontos, hogy a betegséget már a korai szakaszban felismerjék. Az eredmények a lelet részét képezik, amire majd a vizsgálatot elrendelő orvos ad kezelési javaslatot. Összességében tehát a pontos diagnózis felállításához, a betegségek lefolyásának nyomon követéséhez, és számos betegség megelőzéséhez fontos a laborvizsgálat.

CT

A CT egy röntgen vizsgálat, célja az emberi testről, és belső szervekről való felvételek készítése. A milliméter pontosságnak köszönhetően láthatóvá válik, ha egy szövet összetétele egy kóros folyamat, daganat, vagy valamilyen gyulladás következtében megváltozott. Legyen szó agyi-, fejtáji-, tüdő-, mellkas- vagy végtagi problémáról. A vizsgálathoz – elsősorban a sugárterhelés miatt – szakorvosi konzultáció szükséges.

A CT-vizsgálat ára általában nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A kiértékelést kizárólag a szakorvosi vizsgálat eredményével együtt szabad elvégezni, a lelet értelmezése pedig nem a páciens feladata.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Hol érdemes ilyen vizsgálatokra elmenni?

A magánklinika előnye, hogy sorban állás, és akár beutaló nélkül lehet kivizsgálásra jelentkezni. A magánegészségügyi intézmények többsége mára jó minőségű, széles szolgáltatási palettával rendelkezik, és ami a legfontosabb: magas szakmai színvonalon működnek.

Az Újbuda Medical Centerben több száz vizsgálat elvégzésére van lehetőség. Orvosi javaslatra, vagy akár egyedi kérésnek megfelelően is ki lehet alakítani az adott vizsgálatcsomagot. Pácienseinket pedig elegáns, igényes környezetben várjuk, fejlett diagnosztikai eszközökkel, szakértelemmel, vendégközpontú ellátással. Legyen szó éves rutin ellenőrzésről, általános egészségügyi szűrésekről, megelőzésről, vagy meglévő panaszok teljes körű kivizsgálásáról. Rövid várakozási idő, gyors és precíz szolgáltatás a diagnosztikától kezdve egészen a gyógyulás végéig.

Hozzászólások

Ez lesz az ősz desszertje: szilvás morzsasüti az új diétakirály
Az évszak sztárja a kicsit fanyar, de sütve elképesztően finom szilva. Nemcsak gombócot lehet készíteni belőle, hanem diétás morzsasütit is.
Így lesz sokáig gyönyörű, barna a bőröd
Ahány ország annyi szokás! Utánajártunk, hogy a különböző tájakon, milyen trükkökkel napoznak a nők.
Futás vagy gyaloglás? Melyik a jobb?
Természetesen mindkettő! A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos az egészség megőrzése szempontjából. A sport remek stresszűző, segít az ideális testsúly megőrzésében.
7 könnyű, diétás leves nyárra
Nincs annál egyszerűbb, mint a nyáron diétázni. Sokkal kevesebb ételt kívánunk, viszont több folyadékra van szüksége a szervezetünknek, ami hamarabb a telítettség érzetét kelti.
Ebből a gyümölcsből kell most minden nőnek jó sokat enni
A nők egyik leggyakoribb, kellemetlen tünetekkel járó hiányállapota a vashiány. A gyógyszertári szerek mellett vagy helyett azonban egy finom gyümölcs segítségével is feltölthetjük vasraktárainkat
Kevesebb szénhidrát szenvedés nélkül
Íme, néhány trükk, amelyek segítségével szenvedés és koplalás nélkül tudod csökkenteni a napi szénhidrátbevitelt.
Pollen-pollen keresztallergia – Ezért fontos tudni, hogy pontosan mi okozza a gondot!
Mi az a pollen-pollen, illetve a pollen-étel keresztallergia? Hogyan derül ki, hogy valójában mi okozza a tüneteket, és mit lehet tenni?
A máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnye
A máriatövis a Silybum marianum néven is ismert növényből származó gyógynövény. A máriatövisből kivont szilimarin antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.