Az orvosi diagnosztika célja, hogy szakvéleményt állítson ki páciensei számára. A különböző módszereknek köszönhetően a komolyabb betegségek is megállapíthatóak. Megtalálható a probléma forrása, hiszen minden kezelés alapja a megfelelő diagnózis felállítása. Ehhez pedig minden apró információra szükség van. Ebben a bejegyzésben az orvosi diagnosztika menetéről, indokoltságáról számolunk be, avagy mikor és hova érdemes laborvizsgálatra, CT-vizsgálatra jelentkezni.

Ezek az orvosi vizsgálatok segítenek a részletes diagnózis felállításához

Az orvosi diagnosztika állomásai

Az elkülönítő diagnosztika során minden egyes lépésnek megvan a maga szerepe. Ahhoz, hogy megtalálják a probléma gyökerét, ki kell zárni egyes betegségeket, hasonló, vagy egymástól távol álló tünetek alapján. Amennyiben valaki egészségügyi problémákkal küzd, a diagnosztika végére teljes képet kaphat állapotáról. Nem múló panaszok esetén is érdemes kivizsgálásra jelentkezni.

A diagnosztika során az orvos felveszi a páciens adatait, felméri tüneteit és panaszait, felveszi a kórtörténetet, kikérdezi, hogy az alapvető információk birtokába jusson. Ezt követően jönnek a fizikális-, majd a labor-, illetve képalkotó (CT, MR, ultrahang stb.) vizsgálatok. Az anatómia, a fiziológia, és a patológia mellett a pszichológiai részek is nagy jelentőséggel bírnak.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Laborvizsgálat

A labor elengedhetetlen, önmagában viszont még nem diagnózis. Segít feltárni a különböző tünetek hátterében álló betegségeket, illetve kizárni azokat. Ez azért fontos, hogy a betegséget már a korai szakaszban felismerjék. Az eredmények a lelet részét képezik, amire majd a vizsgálatot elrendelő orvos ad kezelési javaslatot. Összességében tehát a pontos diagnózis felállításához, a betegségek lefolyásának nyomon követéséhez, és számos betegség megelőzéséhez fontos a laborvizsgálat.

CT

A CT egy röntgen vizsgálat, célja az emberi testről, és belső szervekről való felvételek készítése. A milliméter pontosságnak köszönhetően láthatóvá válik, ha egy szövet összetétele egy kóros folyamat, daganat, vagy valamilyen gyulladás következtében megváltozott. Legyen szó agyi-, fejtáji-, tüdő-, mellkas- vagy végtagi problémáról. A vizsgálathoz – elsősorban a sugárterhelés miatt – szakorvosi konzultáció szükséges.

A CT-vizsgálat ára általában nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A kiértékelést kizárólag a szakorvosi vizsgálat eredményével együtt szabad elvégezni, a lelet értelmezése pedig nem a páciens feladata.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Hol érdemes ilyen vizsgálatokra elmenni?

A magánklinika előnye, hogy sorban állás, és akár beutaló nélkül lehet kivizsgálásra jelentkezni. A magánegészségügyi intézmények többsége mára jó minőségű, széles szolgáltatási palettával rendelkezik, és ami a legfontosabb: magas szakmai színvonalon működnek.

Az Újbuda Medical Centerben több száz vizsgálat elvégzésére van lehetőség. Orvosi javaslatra, vagy akár egyedi kérésnek megfelelően is ki lehet alakítani az adott vizsgálatcsomagot. Pácienseinket pedig elegáns, igényes környezetben várjuk, fejlett diagnosztikai eszközökkel, szakértelemmel, vendégközpontú ellátással. Legyen szó éves rutin ellenőrzésről, általános egészségügyi szűrésekről, megelőzésről, vagy meglévő panaszok teljes körű kivizsgálásáról. Rövid várakozási idő, gyors és precíz szolgáltatás a diagnosztikától kezdve egészen a gyógyulás végéig.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink