Az orvosi diagnosztika célja, hogy szakvéleményt állítson ki páciensei számára. A különböző módszereknek köszönhetően a komolyabb betegségek is megállapíthatóak. Megtalálható a probléma forrása, hiszen minden kezelés alapja a megfelelő diagnózis felállítása. Ehhez pedig minden apró információra szükség van. Ebben a bejegyzésben az orvosi diagnosztika menetéről, indokoltságáról számolunk be, avagy mikor és hova érdemes laborvizsgálatra, CT-vizsgálatra jelentkezni.

Ezek az orvosi vizsgálatok segítenek a részletes diagnózis felállításához

Az orvosi diagnosztika állomásai

Az elkülönítő diagnosztika során minden egyes lépésnek megvan a maga szerepe. Ahhoz, hogy megtalálják a probléma gyökerét, ki kell zárni egyes betegségeket, hasonló, vagy egymástól távol álló tünetek alapján. Amennyiben valaki egészségügyi problémákkal küzd, a diagnosztika végére teljes képet kaphat állapotáról. Nem múló panaszok esetén is érdemes kivizsgálásra jelentkezni.

A diagnosztika során az orvos felveszi a páciens adatait, felméri tüneteit és panaszait, felveszi a kórtörténetet, kikérdezi, hogy az alapvető információk birtokába jusson. Ezt követően jönnek a fizikális-, majd a labor-, illetve képalkotó (CT, MR, ultrahang stb.) vizsgálatok. Az anatómia, a fiziológia, és a patológia mellett a pszichológiai részek is nagy jelentőséggel bírnak.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Laborvizsgálat

A labor elengedhetetlen, önmagában viszont még nem diagnózis. Segít feltárni a különböző tünetek hátterében álló betegségeket, illetve kizárni azokat. Ez azért fontos, hogy a betegséget már a korai szakaszban felismerjék. Az eredmények a lelet részét képezik, amire majd a vizsgálatot elrendelő orvos ad kezelési javaslatot. Összességében tehát a pontos diagnózis felállításához, a betegségek lefolyásának nyomon követéséhez, és számos betegség megelőzéséhez fontos a laborvizsgálat.

CT

A CT egy röntgen vizsgálat, célja az emberi testről, és belső szervekről való felvételek készítése. A milliméter pontosságnak köszönhetően láthatóvá válik, ha egy szövet összetétele egy kóros folyamat, daganat, vagy valamilyen gyulladás következtében megváltozott. Legyen szó agyi-, fejtáji-, tüdő-, mellkas- vagy végtagi problémáról. A vizsgálathoz – elsősorban a sugárterhelés miatt – szakorvosi konzultáció szükséges.

A CT-vizsgálat ára általában nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A kiértékelést kizárólag a szakorvosi vizsgálat eredményével együtt szabad elvégezni, a lelet értelmezése pedig nem a páciens feladata.

diagnosztika

Fotó: Freepik

Hol érdemes ilyen vizsgálatokra elmenni?

A magánklinika előnye, hogy sorban állás, és akár beutaló nélkül lehet kivizsgálásra jelentkezni. A magánegészségügyi intézmények többsége mára jó minőségű, széles szolgáltatási palettával rendelkezik, és ami a legfontosabb: magas szakmai színvonalon működnek.

Az Újbuda Medical Centerben több száz vizsgálat elvégzésére van lehetőség. Orvosi javaslatra, vagy akár egyedi kérésnek megfelelően is ki lehet alakítani az adott vizsgálatcsomagot. Pácienseinket pedig elegáns, igényes környezetben várjuk, fejlett diagnosztikai eszközökkel, szakértelemmel, vendégközpontú ellátással. Legyen szó éves rutin ellenőrzésről, általános egészségügyi szűrésekről, megelőzésről, vagy meglévő panaszok teljes körű kivizsgálásáról. Rövid várakozási idő, gyors és precíz szolgáltatás a diagnosztikától kezdve egészen a gyógyulás végéig.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Fogyás 3 fázisban: így használd a dinnyediétát
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatsz!
Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy
Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.

Ajánlataink