1. Ki kell zárni a betegségeket
Csak orvos tudja eldönteni, hogy a rossz táplálkozási szokások vagy betegség okozza a gyomortáji panaszainkat, a puffadást. Ha az derül ki, hogy nincsen szervi ok, sem gyulladás, akkor nekifoghatunk a számunkra kedvező és előnyös étrend beállításának. Először ki kell tapasztalnunk, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyek a kellemetlen tüneteket okozzák, majd le kell cserélni őket.
2. A probiotikumok hasznosak
A probiotikumokat nemcsak egy hasmenéses betegség után érdemes szedni, hanem rendszeresen. A jótékony bélbaktériumok megkönnyítik az emésztést, megszüntetik a puff adást, felszabadítják az emésztőrendszert a gázoktól.
Mi tartalmaz probiotikumokat? Vásárolhatunk a gyógyszertárban is készítményeket, de jó erre a célra a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta, hasznos a fokhagyma és az étcsokoládé is.
3. Rostokban gazdag étrend
Ha naponta fogyasztunk rostokban gazdag ételeket, akkor megkönnyítjük az emésztőszervek munkáját. Másrészt a rostok a jóllakottságérzetet is kedvezően befolyásolják. Mindennap legyen az étlapunkon zabpehely vagy zabkorpa, chiamag, útifűmaghéj, friss zöldségek, gyümölcsök.
4. A sózás csökkentése
Ha szeretjük a markáns, sós ízeket, és zömében ezek teszik ki a napi étrendet, ezt felül kell vizsgálni. Érdemes csökkenteni a sófogyasztást, mert az is okozhatja, hogy puffadtak, vizet tartanak vissza a szöveteink. Nem kell lenullázni a sót, de vissza kell terelni az egészséges mértékre. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok készétel, konzerv, szósz, mustár már eleve tartalmaz jelentős mennyiségű sót.
5. A rágózás is puffaszt
Ha sokat rágózunk, mert így szeretnénk csökkenteni a sóvárgást, túl sok levegőt nyelünk le, az pedig gázosodást okoz. De a rágókban található édesítőknek is lehet ilyen mellékhatásuk. Mindig rágjunk csukott szájjal, ezzel megelőzhetjük a felesleges levegő benyelését.
6. Csökkentsük az alkoholt
A nyáresti sörözgetések, koktélozások ugyan nagyon kellemesek, de sok felesleges kalóriával terhelik a szervezetet. Emellett az alkohol hatására a gyomorban elszaporodhatnak olyan rossz baktériumok, amelyek gázokat termelnek.
7. A cukor is bűnös
Azon túl, hogy a cukor konkrétan zsírpárnákká alakul a hason és a deréktájon, az emésztés során is okoz kellemetlenséget, felfúvódást, feszülést. A cukorral ma már a táplálkozástudomány is egyre szigorúbb, ha teljesen elhagyjuk, akkor járunk a legjobban.
8. Ha felborul a hormonrendszer oda a lapos has
A hízás mindig együtt jár a hormonrendszer kisebb-nagyobb zavarával. Ha nem sikerül fogyni, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és a hormonrendszer, különösen a pajzsmirigy működését ellenőriztetni.
9. Ne maradjon ki az uzsonna!
Délután három és négy óra között együnk jó minőségű fehérjét tartalmazó ételt, joghurtot, tojást, kis darabka sajtot, fehérjeturmixot. Ez segít megelőzni az esti falást, szinten tartja a vércukrot és az anyagcserét.
10. Bizonyos zöldségek
Hiába imádjuk a brokkolit, a karfiolt, a borsót, a babféléket, ha rendszeresen kellemetlen panaszokat okoznak, akkor olyan zöldségeket kell keresni, amelyeket jobban elvisel az emésztőrendszerünk.
11. Nem mindegy, mit iszunk
A tej és a szénsavas italok olyan gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, amelyek puffadással járnak. Hagyjuk el egy időre ezeket, és figyeljük meg, jobb lett-e a közérzetünk, változik-e az állapotunk. Ezzel párhuzamosan emeljük meg a vízfogyasztásunkat, ez segíteni fogja a pangó víz ürülését is.
12. A természet patikája segít
Már kutatásokkal is alátámasztották, hogy az édeskömény, a borsmenta és a gyömbér nyugtató hatással bír az emésztőrendszerre. Ezen túlmenően a borsmenta csökkenti a görcsöket és a gázosodást, a gyömbér enyhíti a hányingert és a gyulladást, az édesköménynek vízhajtó hatása is van.
Ezek is érdekelhetnek:
- HOZD MAGAD FORMÁBA! HASFORMÁLÓ GYAKORLATSOR – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
- ÍGY GYILKOLJA AZ EGÉSZSÉGET A HASI ELHÍZÁS
- 8 TIPP AZ ÁLOMALAK ELÉRÉSÉHEZ