Az alakformáló fehérnemű ideig-óráig segíthet, de a rendszeres puffadásnak, a makacs hasi zsírpárnáknak több oka lehet. Az biztos, hogy az étrend beállítása sokat segít a bajokon. Lássuk, mit kell tennünk!

12 trükk a lapos hasért

1. Ki kell zárni a betegségeket

Csak orvos tudja eldönteni, hogy a rossz táplálkozási szokások vagy betegség okozza a gyomortáji panaszainkat, a puffadást. Ha az derül ki, hogy nincsen szervi ok, sem gyulladás, akkor nekifoghatunk a számunkra kedvező és előnyös étrend beállításának. Először ki kell tapasztalnunk, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyek a kellemetlen tüneteket okozzák, majd le kell cserélni őket.

2. A probiotikumok hasznosak

A probiotikumokat nemcsak egy hasmenéses betegség után érdemes szedni, hanem rendszeresen. A jótékony bélbaktériumok megkönnyítik az emésztést, megszüntetik a puff adást, felszabadítják az emésztőrendszert a gázoktól.
Mi tartalmaz probiotikumokat? Vásárolhatunk a gyógyszertárban is készítményeket, de jó erre a célra a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta, hasznos a fokhagyma és az étcsokoládé is.

3. Rostokban gazdag étrend

Ha naponta fogyasztunk rostokban gazdag ételeket, akkor megkönnyítjük az emésztőszervek munkáját. Másrészt a rostok a jóllakottságérzetet is kedvezően befolyásolják. Mindennap legyen az étlapunkon zabpehely vagy zabkorpa, chiamag, útifűmaghéj, friss zöldségek, gyümölcsök.

4. A sózás csökkentése

Ha szeretjük a markáns, sós ízeket, és zömében ezek teszik ki a napi étrendet, ezt felül kell vizsgálni. Érdemes csökkenteni a sófogyasztást, mert az is okozhatja, hogy puffadtak, vizet tartanak vissza a szöveteink. Nem kell lenullázni a sót, de vissza kell terelni az egészséges mértékre. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok készétel, konzerv, szósz, mustár már eleve tartalmaz jelentős mennyiségű sót.

5. A rágózás is puffaszt

Ha sokat rágózunk, mert így szeretnénk csökkenteni a sóvárgást, túl sok levegőt nyelünk le, az pedig gázosodást okoz. De a rágókban található édesítőknek is lehet ilyen mellékhatásuk. Mindig rágjunk csukott szájjal, ezzel megelőzhetjük a felesleges levegő benyelését.

6. Csökkentsük az alkoholt

A nyáresti sörözgetések, koktélozások ugyan nagyon kellemesek, de sok felesleges kalóriával terhelik a szervezetet. Emellett az alkohol hatására a gyomorban elszaporodhatnak olyan rossz baktériumok, amelyek gázokat termelnek.

7. A cukor is bűnös

Azon túl, hogy a cukor konkrétan zsírpárnákká alakul a hason és a deréktájon, az emésztés során is okoz kellemetlenséget, felfúvódást, feszülést. A cukorral ma már a táplálkozástudomány is egyre szigorúbb, ha teljesen elhagyjuk, akkor járunk a legjobban.

8. Ha felborul a hormonrendszer oda a lapos has

A hízás mindig együtt jár a hormonrendszer kisebb-nagyobb zavarával. Ha nem sikerül fogyni, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és a hormonrendszer, különösen a pajzsmirigy működését ellenőriztetni.

9. Ne maradjon ki az uzsonna!

Délután három és négy óra között együnk jó minőségű fehérjét tartalmazó ételt, joghurtot, tojást, kis darabka sajtot, fehérjeturmixot. Ez segít megelőzni az esti falást, szinten tartja a vércukrot és az anyagcserét.

10. Bizonyos zöldségek

Hiába imádjuk a brokkolit, a karfiolt, a borsót, a babféléket, ha rendszeresen kellemetlen panaszokat okoznak, akkor olyan zöldségeket kell keresni, amelyeket jobban elvisel az emésztőrendszerünk.

11. Nem mindegy, mit iszunk

A tej és a szénsavas italok olyan gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, amelyek puffadással járnak. Hagyjuk el egy időre ezeket, és figyeljük meg, jobb lett-e a közérzetünk, változik-e az állapotunk. Ezzel párhuzamosan emeljük meg a vízfogyasztásunkat, ez segíteni fogja a pangó víz ürülését is.

12. A természet patikája segít

Már kutatásokkal is alátámasztották, hogy az édeskömény, a borsmenta és a gyömbér nyugtató hatással bír az emésztőrendszerre. Ezen túlmenően a borsmenta csökkenti a görcsöket és a gázosodást, a gyömbér enyhíti a hányingert és a gyulladást, az édesköménynek vízhajtó hatása is van.

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink