Vannak bizonyos szabályok az életben, amelyeket soha nem kérdőjelezünk meg. A bőrápolásban azonban nem minden egyértelmű: sokan egész életükben olyan rutint követnek, melyet még az anyukájuktól lestek el. Biztos, hogy ezek a szabályok ma is megállják a helyüket? Ennek jártunk utána.

5 átgondolandó szabály

ELSŐ SZABÁLY
NAPONTA KÉTSZER HASZNÁLJON ARCTISZTÍTÓT!

Igen, ez a legtöbb szakember tanácsa, de egyre több olyan kozmetikus, bőrgyógyász van, aki azt mondja, nem szükséges naponta kétszer elvégezni a tisztítási ceremóniát. Különösen, ha nem egy szennyezett nagyvárosban él és nem sminkeli magát. Ekkor ugyanis bőven elég este, a tápláló éjszakai hidratáló krém felvitele előtt lemosni az arcot. Valójában az egyszeri mosás kíméli a bőrt: a tisztítás során ugyanis – különösen, ha erős, vegyi anyagokkal telepumpált anyagokat használ – a bőr természetes olajtartalmát is eltávolítja, így a bőre kiszárad, és a kórokozók szabad utat kapnak. 

MÁSODIK SZABÁLY
HÁMLASSZON HETENTE!

Nos, a kémiai hámlasztás, amelyet AHA- és BHA-hámlasztókkal végezhet otthon, tényleg fontos. Az otthoni kémiai hámlasztás alapvetően gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket és újítja meg a bőrfelszínt. Bőrtípustól függ, de a legtöbb esetben 10-14 naponta elegendő hámlasztót használni – és akkor sem mindegy, hogy milyet. Ha a hámlasztás túl „sikeres”, a felhám megsérül. Ennek jele a kiszáradás, a hámlás, a bőrpír és a gyulladás. Ilyenkor az egészséges bőrsejtek is elpusztulnak, a bőr nem fiatalabb és ragyogóbb lesz, hanem éppen ellenkezőleg, sérült és idősebbnek látszik. Fontos, hogy hámlasztásra gyengéd termékeket válasszon, melyek a bőr megkarcolása nélkül, kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejteket. Enyhe csípő érzés még teljesen normális, de ha a hámlasztás vége irritált, vörös bőr, akkor a termék túl intenzív. Ekkor érdemes minimum 1 hét szünetet tartani, és kíméletesebb, a hatóanyagokat alacsonyabb koncentrációban tartalmazó készítményt keresni.

HARMADIK SZABÁLY
A RETINOLOS KÉSZÍTMÉNYEK CSAK IDŐSEBB KORBAN HASZNÁLHATÓK!

A retinol, vagyis az A-vitamin és származékai, a retinoidok valóban a legjobb ránctalanító, bőröregedésgátló összetevők között vannak. Erős antioxidánsok, melyek segítik az új bőrsejtek keletkezését, javítják a bőr struktúráját. Hatásukra a felhám megvastagszik, ezáltal csökkentik, illetve megelőzik a ráncosodást. Az A-vitamin-származékok azonban nem csak a ráncok elleni harcban használhatók hatékonyan: képesek kommunikálni a sejtekkel, arra késztetve őket, hogy viselkedjenek úgy, mint egy fiatal, egészséges sejt, így például bármilyen korosztálynál a napkárosodott bőrre is jó hatással vannak. Halványítják a májfoltokat, a pattanások nyomait. Jól kezelhetők velük a szeborreás bőrbetegségek, a pikkelysömör, a szemölcs.

NEGYEDIK SZABÁLY
AKNÉS BŐRRE NEM SZABAD OLAJAT HASZNÁLNI!

Az aknés bőr állapotát a különféle olajok és nehéz hidratálók tovább ronthatják. Ám jó néhány növényi olaj tökéletesen alkalmas a pattanásos bőr ápolására. A pattanás elsődleges oka a túlzott faggyútermelés. Felnőttkorban legtöbbször hormonális problémák okozzák a kellemetlen tüneteket, ezeket is orvosolni kell, de közben a bőr állapota külsőleg is javítható. Tökéletes természetes ápolószere az aknés bőrnek az argánolaj, a levendula- vagy a kókuszolaj, amelyek faggyúszabályozó hatásuknak köszönhetően csökkenthetik a pattanások mennyiségét, miközben a bőrt nem szárítják, hanem hidratálják, puhítják. Az olajok tartalmaznak antioxidánsokat is, amelyek segítenek a sérült bőrsejtek regenerálódásában és csökkentik a gyulladást.

ÖTÖDIK SZABÁLY
PATTANÁSOS BŐRRE HASZNÁLJON BENZOYL-PEROXIDOT!

A benzoyl-peroxid tényleg hatékony a pattanások kezelésében, azonban elég durva, kíméletlen a bőrrel. Elpusztítja az aknét okozó baktériumokat – és sajnos a bőr természetes védőrétegét is gyengíti. Szárítja, irritálhatja a bőrt, ráadásul preoxidáns, vagyis öregíti a bőrt. A szalicilsav vagy a teafaolaj sokkal inkább bőrbarát, érdemes először ezekkel próbálkozni.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.