Az évek múltával a szövetek és ízületek elvesztik rugalmasságukat. A bőr, a szervezet legnagyobb védelmi rendszere is sok változáson megy át. Ám a bőr mindig jelzi, hogy mire van szüksége. Ahhoz, hogy sokáig megőrizze bőre szépségét, hallgassa meg, mit üzen önnek.

A bőr üzenete

„Szükségem van napvédelemre”

Létezik egy úgynevezett expozíciós határ, amely minden ember számára adott. Ez meghatározza, hogy mennyi időt tölthet a napon káros következmények nélkül. Ez az idő azonban nemcsak a napozással töltött perceket, órákat foglalja magában, hanem minden olyan pillanatot, amelyet valaki napon tölt.

Az UV-sugárzás folyamatos, minden évszakban károsítja a bőrt. Roncsolja a mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint, segítve a ráncok megjelenését, mélyülését. A bőr nem felejt: azokon, akik gyerekkoruktól kezdve folyamatosan megfelelő védelem nélkül teszik ki magukat a napsugárzásnak, már a húszas éveik közepén megjelennek az első ráncok.

„Elárulom a korodat”

Az arcbőr sajnos a legtöbb esetben árulkodik a korról. mMndenki szeretné, ha a bőre feszessége nem változna az idők során, ám az életmód, a környezeti hatások nyomot hagynak, bizonyos bőrelváltozások pedig örökletesek. A bőr 75 százalékát kollagén alkotja, melynek termelődése az életkorral egyre csökken. Ha a kollagén szerkezetében változás áll be, a bőr veszít feszességéből. A kollagén rostnyalábjai szétesnek, a bőr ráncossá válik és nehezebben regenerálódik.

„Vigyázz, hogy mit eszel és mit iszol!”

Az étrend befolyásolja a bőr állapotát, bár az összefüggésre nincs egyértelmű magyarázat. Vannak, akik szerint a vércukorszint stabilizálásával csökkennek a gyulladásos és az oxidatív folyamatok. Mások a tejtermékek káros hatására figyelmeztetnek: a tejben olyan anyagok találhatók, amelyek a tesztoszteron nevű hormon szintjét emelik. A tesztoszteron a bőr faggyúmirigyeinek működését befolyásolja, vagyis okozhat pattanásokat, gyulladásokat. Az biztos, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek segítik a bőr öregedése elleni harcot, a sok feldolgozott szénhidrát viszont csak ront a bőr állapotán

„Érzékennyé váltam!”

A kor előrehaladtával a bőrsejtek megújulási folyamata lelassul. A szaruréteg megvastagodik, az alatta található hám pedig elvékonyodik, és így érzékennyé válik. Bizonyos vegyszerek, illatanyagok, tartósítószerek, de még a verejték is irritálhatja a bőrt.

„Ne dohányozz!”

Dohányzáskor számos olyan anyag keletkezik – például szén-monoxid, kátrány, formaldehid –, amely a bőrt is károsítja. Az agy vitaminokat von el a bőrből a dohányzás hatására, a nikotin pedig csökkenti az alsó rétegek vérkeringését, ezért a bőr  kevesebb oxigénhez jut, így színtelenné, fakóvá válik. Mivel a sejtek termelődése és regenerálódása lelassul, a bőr kiszárad és nem tud ellenállni a külső hatás oknak.

A leszokás után a bőr képes regenerálódni. A bőr öregedésének tünetei visszafordíthatóak, az állapot látványosan javul.

„Soha nem késő rám figyelni”

Optimális esetben az idő előrehaladtával a nők egyre nagyobb gondossággal bánnak a bőrükkel. Megértik az életmódbeli változások pozitív hatásait, hajlandóak újabb és újabb termékeket kipróbálni, védik és ápolják a bőrüket. A bőrápolást azonban soha nem késő elkezdeni.

Megéri figyelni a bőr jelzéseire. Nemcsak a bőr látható elváltozásain segíthet, ha leteszi a cigarettát, egészségesen étkezik, sok folyadékot iszik, stresszmentesen él – fiatalabbnak is érezheti magát.

„Hagyj időt a regenerálódásra!”

Az öregedő bőr hajlamosabb a sérülésekre, és a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe. Fiatal korban a bőr sejtjei naponta cserélődnek, később azonban a sejtregeneráció lelassul és a sejtcsere a felére csökken.
 

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink