A mediterrán népek általában jobb egészségnek örvendenek, mint mi, akik a kontinens belsejében élünk. Ennek legfőbb oka egészségesebb étrendjükben rejlik, és abban, hogy nagy mennyiségben fogyasztanak olívaolajat.

A jolly joker olívaolaj

Ma már nálunk is sok háztartásban megtalálható a zöldes színű olaj. Talán már az is átment a köztudatba, hogy grillezésre és rántott hús készítésére nem igazán alkalmas, elveszti értékes alkotóelemeit, inkább salátákat locsoljunk meg vele, önteteket, pácokat készítsünk. Aki járt Olaszországban, tudja, hogy minden vendéglőben kint van az asztalon, a frissen sült bruschettára is azt locsolják.

Mit jelent az, hogy extraszűz?

A megérett bogyókat többször is kipréselik, hogy minden csepp olajat kinyerjenek. Az első préselés nyomán keletkezik az extraszűz olaj, amelyet az extra virgin felirat jelez a palackokon. Ez a legkiválóbb ízű, illatú, minőségű olaj. A további préselések után már az olaj minősége gyengébb, ezt jelezniük kell a gyártóknak, ezt a pomace és a sansa feliratok mutatják. A szakértők szerint a zsírsavösszetételükben nincsen különbség, nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A nagy márkák forgalmazói általában összevásárolják az olajat a kistermelőktől, és összekeverik. Ez olcsóbb, ugyanakkor ezeknek a termékeknek nem lesz olyan karaktere, íze és aromája. Az üvegen található címke is megtévesztő lehet. Az „olasz termék” felirat sok esetben nem az alapanyag származási helyére, hanem arra utal, hogy a terméket Olaszországban csomagolták. A törvény lehetővé teszi, hogy egy ország anélkül importálja, csomagolja és újraexportálja az olívaolajat, hogy feltüntetné a származási helyét.

Mitől jobb, mint a többi?

Más növényi olajokkal összehasonlítva, első pillantásra nem mutat semmivel sem jobb összetevőket, mondják a szakértők. Aztán 2005 szeptemberében megjelent a világ legnevesebb természettudományos lapjában, a natureben egy kutatás, mely szerint amerikai kutatók extraszűz olívaolajból gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületet nyertek ki. A mediterrán népek nagy mennyiségben fogyasztják ezt az olajat, általában jobb egészségi állapotuknak ez is lehet az oka.

5 szépségápolási csúcstipp

A konyhai felhasználáson túl használhatjuk az otthoni kozmetikában is. Érdemes egy üveget kozmetikai célokra is tárolnunk, így biztosan nem lesz keveredés meg családi felháborodás, hogy egyszer a mozzarellára tesszük az olajat, máskor meg a lábunkra.

Összeszedtük az öt legjobb „csináld magad!” ötletet.

1.A száraz, töredezett hajjal szinte csodát tesz 1 dl fellangyosított olívaolaj. Hagyjuk fenn a hajon bő fél órát, majd a szokásos módon, samponnal mossuk le.
2. Az olívaolaj kiváló sminklemosó és arcápoló is egyben. Mártsuk bele finoman a vattakorongot, és töröljük át az arcunkat.
3. Egy kis csészébe tegyünk két evőkanál barna cukrot. Öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, és máris kész a tökéletesen vegyszermentes testradír.
4. Egy tojássárgájához adjunk egy evőkanál mézet, egy evőkanál olívaolajat, és alaposan keverjük össze. Kenjük fel az arcra 20 percre, majd langyos vízzel mossuk le.
5. Ha kiszáradt a kezünk vagy a lábunk, kenjük be alaposan langyos olívaolajjal, és hagyjuk, hogy jól beszívódjon. Kis tálkában áztathatjuk is a kezünket egy negyedórán át, aztán az olajat tegyük félre, mert többször is felhasználhatjuk erre a célra

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink