Az érzékeny bőr ápolása nem könnyű feladat. A rosacea az arcon értágulatokkal, gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség. A kellemetlen tünetek napfény hatására általában rosszabbodnak, így a nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítani a bőrápolásra, a bőr védelmére.

A rosaceás bőr védelme

Mi a rosacea?

A rosacea értágulatokkal járó, ismeretlen eredetű gyulladásos betegség. Eleinte a bőr csak átmenetileg pirul ki, később – a kitágult hajszálerek miatt – a pirosság állandóvá válik. Az arcon csomók, pörsenések fejlődnek, az érintett területen a bőr megvastagszik. Okozhatja hormonális zavar, tartós szteroidkezelés, öröklött hajlam, esetleg az arcbőrön élősködő atkák. A tünetek rohamokban alakulnak ki, a tünetes és a tünetmentes periódusok váltakoznak. Fellángolásához különböző tényezők járulhatnak hozzá: stressz, csípős, zsíros, tartósított élelmiszerek, élvezeti cikkek (kávé, alkohol, cigaretta), túlzott fizikai igénybevétel, környezeti hatások. Bár gyógymód nincs, a terápia két pillére a kiserek falának a megerősítése és ezzel párhuzamosan kerülni kell az olyan tényezőket, amelyek az erek tágulását fokozhatják.

Hogyan csökkentheti a gyulladást?

    Figyeljen az étrendjére. 
A fűszeres ételek, az alkohol és a koffein erősítik a gyulladást és fogyasztásuk után szinte biztos, hogy fellángol a rosacea.

    Kerülje a közvetlen napfényt, különösen 11 és 15 óra között, amikor a legerősebb az UV-sugárzás.

Az erős napfény akár égési sérüléseket is okozhat az érzékeny bőrön, és súlyosbíthatja a rosaceát. Mindig használjon fizikai fényvédőket: ezek nem elnyelik, hanem visszaverik a nap sugarait. Viseljen széles karimájú kalapot, hogy megvédje az arcát a napsugárzástól.

    Óvatosan az arctisztítókkal.
A durva kémiai és fizikai hámlasztók felerősíthetik a gyulladásos folyamatokat. Illat- és színezőanyag-mentes, kifejezetten az érzékeny bőrre kifejlesztett hidratáló szappant vagy lemosót használjon.

    Kerülje az alkoholt – és nem csak ital formájában.
 Az alkoholfogyasztás tágítja az ereket, ilyen jellegű hatása helyileg alkalmazva még durvább lehet. Az alkoholtartalmú lemosók, szépségápolási termékek a rosaceás bőr ellenségei. Minden esetben, ha új terméket próbál ki, alaposan ellenőrizze az összetevők listáját. 

    Forduljon a természet patikájához.
Rengeteg természetes gyulladáscsökkentő összetevőt tartalmazó bőrápoló készítményt lehet kapni. Erőteljes gyulladáscsökkentő a körömvirág, a kígyószisz és a kamilla. A kamilla illóolaja erős koncentrációjú, bőrallergiát válthat ki, ezért a használata nem ajánlott. A hideg kamillatea viszont nyugtatja a gyulladt, vörös bőrt. Nem ajánlottak az olajos és vazelinalapú termékek, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák.

     Mellőzze a parfümök, dezodorok használatát.
A mesterséges illatanyagok erősen irritáló hatásúak.

    Kerülje a meleg vízben fürdést, zuhanyozást és a szaunát.
A forró zuhany, a meleg ugyanis felerősítheti a gyulladásos folyamatokat. Ha éppen aktív szakaszban van a betegsége, tartsa a bőrnyugtató krémeket hűtőszekrényben. A jeges vizes borogatás gyorsan összehúzza a vérereket, azonnali enyhülést hoz.

    Forduljon orvoshoz!
Enyhébb esetekben vényköteles krémekkel, gyógyszerekkel (metronidazoltartalmú krémekkel és antibiotikumokkal) jól kezelhető a betegség. Súlyosabb esetben megoldás lehet a rádiófrekvenciás vagy lézeres kezelés.

    Válasszon kifejezetten a rosaceás bőrre kifejlesztett alapozót, púdert.
A piros, gyulladt területeket nehéz elfedni, ezért érdemes pluszpénzt áldozni a speciális szépségápolási termékekre.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink