nélkülözhetetlen, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok rejlenek. A hideg napokon különösen fontos, hogy a bőrünket káros anyagoktól mentes, természetes ápolószerekkel kényeztessük. Jótékony olajok, amelyek táplálják és védik a bőrét.

Ápoló olajok

Mandulaolaj

Az egyik legfontosabb bőrápoló olaj: gazdag ásványi anyagokban és fehérjékben. Jótékony hatását leginkább magas B1-, B2-, B6- és E-vitamin-, valamint magas ómega 9 zsírsavtartalmának köszönheti. Minden típusra használható, de különösen a problémás, száraz, igénybe vett bőrre ajánlott. Hidratálja a bőrt, enyhíti a viszketést, csökkenti a gyulladást. Segít megőrizni a bőr rugalmasságát, késlelteti a ráncok megjelenését. Hatékony a cellulit elleni küzdelemben is. A száraz, töredezett haj ápolására is kiváló.

Avokádóolaj

Gazdag A-, D- és e-vitaminokban. Az avokádóolaj 85 százalékban telítetlen zsírsavakból áll: kiválóan ápolja, táplálja a száraz, ekcémás bőrt. Segíti a sejtmegújulást, ezért hegek kezelésére is alkalmas. Gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrre – ekcéma, pikkelysömör esetén – is alkalmazható.

Olívaolaj

Az olívaolaj a bőrrel rokon komponenseket tartalmaz: olajsava a bőr faggyújának alkotórésze, amely segít megőrizni a bőr egészségét, linolsavapedig elősegíti regenerálódását. A linolsav védi és táplálja a bőrt, gátolja a vízvesztést. Az e-vitamin az egyik leghasznosabb antioxidáns, amely késlelteti a bőr öregedését. Gyulladáscsökkentő, így a pattanások elleni küzdelemben is kiváló.

Mogyoróolaj

Gazdag telítetlen zsírsavakban (olajsav, linolsav) és e-vitaminban. Ennek köszönhetően nagyon jó hidratáló, bőrtápláló. Minden bőrtípusra alkalmazható, nagyon jó masszázsolaj. A száraz, ekcémás bőr kezelésében kiváló. Szabályozza a faggyútermelést, gátolja a mitesszerképződést, ideális a zsíros bőr ápolására.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj megőrzi a bőr simaságát, rugalmasságát, ugyanis képes a kollagénszöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni. A bőrben könnyen és gyorsan felszívódik. Különösen a száraz, érett bőr ápolására ajánlott. Rengeteg esszenciális zsírsavat (pl. linolénsavat) tartalmaz, amely ápol: a bőr legfelső rétegében sok linolsav található, amelyek megakadályozzák a kiszáradást, berepedezést. A flavonoidok védenek a káros külső hatásoktól, csökkentik a bőr idő előtti öregedését.

Lenmagolaj

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj, de gazdag A-, b-, C-, D- és E-vitaminban és ásványi anyagokban is. Táplálja, védi a bőrt, késlelteti öregedését. Erősíti a hajat és a körmöt. Gyulladáscsökkentő, segíti a sebgyógyulást, jó az aknékra, csípésekre. Hatásos herpeszre is.

Kendermag olaj

A kendermagolaj gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6, C-, D- és E-vitaminban és ásványi anyagokban.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink