A szép bőr legtöbbször a géneknek köszönhető, de az életmód, a környezeti hatások és a bőrápolási szokások is befolyásolják az állapotát. Hiába az igyekezet, gyakran követünk el hibákat a szépségápolásban: elég egy rosszul megválasztott krém vagy túlzásba vitt arctisztítás, és máris sérül az érzékeny arcbőr.

Bőrápolási hibák

Rövid ideig használ egy készítményt

Különösen a problémás bőr kezelésében lenne fontos, hogy kellő ideig használjon egy készítményt. A reklámok azt ígérik, akár egy éjszaka alatt is csodás javulás érhető el, ami – lássuk be – csak álom. Az igazság az, hogy a bőr lassan reagál a kezelésekre, ráadásul az első időben állapota tovább romlik. Átlagosan 4-6 hét után látszik az eredmény, ekkor kell elgondolkozni azon, érdemes-e folytatni az adott szer használatát.

Csak vízzel hidratálja arcbőrét!

Sokan úgy vélik, a hideg csapvíz a leghatékonyabb hidratáló, ám a víz arcbőrre gyakorolt hatását ki kell tapasztalni. Van, akinél kellemetlen, feszülő érzetet vált ki, másnál vörös foltok jelennek meg. A vízkő és a klór irritálhatja a bőrt, a só pedig lerakódhat és a hámréteg kiszáradását okozhatja. Az arcbőr hidratálására célszerű termálvizet használni. Ezek a spray formában kapható frissítők olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hidratálják, nyugtatják a bőrt és megakadályozzák a kiszáradását, védik a szennyeződésektől.

Nem használ fényvédőt

Télen is fontos a megfelelő fényvédelem, különösen, ha azt tervezi, hogy hosszabb időt tölt a szabadban. Használjon fényvédőt tartalmazó nappali hidratálót vagy alapozót, púdert, hogy megvédje bőrét a káros sugaraktól.

Túl sok terméket használ egyszerre

A bőrápolásban is igaz a mondás, miszerint a kevesebb több. Az „extraként” felvitt krémek általában több kárt okoznak, mint hasznot, hiszen ha egyszerre több készítménnyel küzd a problémák ellen, előfordulhat, hogy a végeredmény gyulladt, irritált bőr lesz. Egyszerre mindig csak egy készítményt használjon, és legyen türelmes.

Ami a barátnőjének bevált, önnek is jó lesz

Igen, ha megegyezik a bőrtípusuk – bár még akkor sem biztos. Gyakori szépségápolási hiba, hogy a nők nem a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokat használnak. Ez nem meglepő, ha tudjuk, a nők 60 százaléka nincs tisztában azzal, hogy melyik típusba – száraz, zsíros, érzékeny, kombinált bőr – tartozik. Ha ön is tanácstalan, kérje szakember segítségét.

„Túltisztítja” arcbőrét

A bőr optimális pH-értékét könnyű megbolygatni: a túlzott tisztítás felborítja a faggyútermelés egyensúlyát. A bőr kiszárad és megvastagszik, egyes területeken viszont még több zsírt termel. A száraz bőr feszül, húzódik, sérülékennyé válik és könnyebben ráncosodik. Fontos, hogy kíméletesen tisztítsa arcbőrét, így elkerülheti kiszáradását.

Durva arcradírt használ

Tévhit, hogy a durva, nagy szemcséjű arcradírok jót tesznek a bőrnek. Ezek a bőrradírok apró sérüléseket okoznak a bőrfelszínen, amelyen át baktériumok kerülhetnek a bőrbe, gyulladásokat, fertőzéseket okozva. A radírozást nem szabad túlzásba vinni: zsíros bőrön hetente egyszer javasolt, száraz bőrtípusnál elég két-három hetente.

Nem öblíti ki a hajápoló szereket

Az arc szélein és a homloknál megjelenő apró pattanásokat gyakran a hajápoló szerek okozzák. Sok hajápoló ugyanis olyan zsírokat és olajokat tartalmaz, amelyek eltömíthetik a pórusokat. Ezért fontos, hogy minden hajápoló szert – sampont, kondicionálót, balzsamot – alaposan öblítsen ki a hajából és folyó vízzel mossa le az arcát is. Úgy gondolja, minden olaj árt a bőrnek sokan úgy vélik, hogy a természetes olajok bőrirritációt okoznak, ám ez nem igaz. A növényi olajok biokémiai felépítése hasonló a bőr zsíranyagaihoz, és értékes hatóanyagokat – vitaminokat és ásványi anyagokat – tartalmaznak. Csak az ásványi olajok tömítik el a pórusokat.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink