A szép bőr legtöbbször a géneknek köszönhető, de az életmód, a környezeti hatások és a bőrápolási szokások is befolyásolják az állapotát. Hiába az igyekezet, gyakran követünk el hibákat a szépségápolásban: elég egy rosszul megválasztott krém vagy túlzásba vitt arctisztítás, és máris sérül az érzékeny arcbőr.

Bőrápolási hibák

Rövid ideig használ egy készítményt

Különösen a problémás bőr kezelésében lenne fontos, hogy kellő ideig használjon egy készítményt. A reklámok azt ígérik, akár egy éjszaka alatt is csodás javulás érhető el, ami – lássuk be – csak álom. Az igazság az, hogy a bőr lassan reagál a kezelésekre, ráadásul az első időben állapota tovább romlik. Átlagosan 4-6 hét után látszik az eredmény, ekkor kell elgondolkozni azon, érdemes-e folytatni az adott szer használatát.

Csak vízzel hidratálja arcbőrét

Sokan úgy vélik, a hideg csapvíz a leghatékonyabb hidratáló, ám a víz arcbőrre gyakorolt hatását ki kell tapasztalni. Van, akinél kellemetlen, feszülő érzetet vált ki, másnál vörös foltok jelennek meg. A vízkő és a klór irritálhatja a bőrt, a só pedig lerakódhat és a hámréteg kiszáradását okozhatja. Az arcbőr hidratálására célszerű termálvizet használni. Ezek a spray formában kapható frissítők olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hidratálják, nyugtatják a bőrt és megakadályozzák a kiszáradását, védik a szennyeződésektől.

Nem használ fényvédőt

Télen is fontos a megfelelő fényvédelem, különösen, ha azt tervezi, hogy hosszabb időt tölt a szabadban. Használjon fényvédőt tartalmazó nappali hidratálót vagy alapozót, púdert, hogy megvédje bőrét a káros sugaraktól.

Túl sok terméket használ egyszerre

A bőrápolásban is igaz a mondás, miszerint a kevesebb több. Az „extraként” felvitt krémek általában több kárt okoznak, mint hasznot, hiszen ha egyszerre több készítménnyel küzd a problémák ellen, előfordulhat, hogy a végeredmény gyulladt, irritált bőr lesz. Egyszerre mindig csak egy készítményt használjon, és legyen türelmes.

Ami a barátnőjének bevált, önnek is jó lesz

Igen, ha megegyezik a bőrtípusuk – bár még akkor sem biztos. Gyakori szépségápolási hiba, hogy a nők nem a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokat használnak. Ez nem meglepő, ha tudjuk, a nők 60 százaléka nincs tisztában azzal, hogy melyik típusba – száraz, zsíros, érzékeny, kombinált bőr – tartozik. Ha ön is tanácstalan, kérje szakember segítségét.

„Túltisztítja” arcbőrét

A bőr optimális pH-értékét könnyű megbolygatni: a túlzott tisztítás felborítja a faggyútermelés egyensúlyát. A bőr kiszárad és megvastagszik, egyes területeken viszont még több zsírt termel. A száraz bőr feszül, húzódik, sérülékennyé válik és könnyebben ráncosodik. Fontos, hogy kíméletesen tisztítsa arcbőrét, így elkerülheti kiszáradását.

Durva arcradírt használ

Tévhit, hogy a durva, nagy szemcséjű arcradírok jót tesznek a bőrnek. Ezek a bőrradírok apró sérüléseket okoznak a bőrfelszínen, amelyen át baktériumok kerülhetnek a bőrbe, gyulladásokat, fertőzéseket okozva. A radírozást nem szabad túlzásba vinni: zsíros bőrön hetente egyszer javasolt, száraz bőrtípusnál elég két-három hetente.

Nem öblíti ki a hajápoló szereket

Az arc szélein és a homloknál megjelenő apró pattanásokat gyakran a hajápoló szerek okozzák. Sok hajápoló ugyanis olyan zsírokat és olajokat tartalmaz, amelyek eltömíthetik a pórusokat. Ezért fontos, hogy minden hajápoló szert – sampont, kondicionálót, balzsamot – alaposan öblítsen ki a hajából és folyó vízzel mossa le az arcát is.

Úgy gondolja, minden olaj árt a bőrnek

Sokan úgy vélik, hogy a természetes olajok bőrirritációt okoznak, ám ez nem igaz. A növényi olajok biokémiai felépítése hasonló a bőr zsíranyagaihoz, és értékes hatóanyagokat – vitaminokat és ásványi anyagokat – tartalmaznak. Csak az ásványi olajok tömítik el a pórusokat.

Nem figyel az összetevőkre

A legtöbb arcápoló termék tartalmaz kőolajszármazékot, amely olcsó és nagy mennyiségben áll a kozmetikai ipar rendelkezésére. Az ásványi olajok azonban nem ápolják a bőrt, csak „betakarják”: nem engedik lélegezni, nem tudja megtartani a nedvességet, ezért a bőr kiszárad. Vásároljon natúr kozmetikumokat, amelyek mélyen táplálnak és hidratálnak.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink