A bőr öregedése természetes folyamat, és bár vannak, akik szeretnék megállítani az időt, a legtöbben elfogadják, hogy az évek múlása nyomot hagy a bőrön. De mi a helyzet akkor, ha a bőr idő előtt öregszik? Szakemberek szerint ennek legtöbbször a nem megfelelő bőrápolási rutin, illetve néhány rosszul rögzült életmódbeli szokás az okozója. Lássuk, mik ezek!

Bőröregítő szokások

Nem megfelelően alkalmazott napvédő szerek

Az első és legfontosabb dolog, amit a bőr védelmében tenni kell, az a napkrémek alkalmazása. Az UV-fény krónikus hatásai közül a bőr idő előtti öregedése, ráncosodás, pigmentfoltok és különböző bőrrákfajták képződése a legjelentősebb. Az UV-sugarak hatására ugyanis a szervezetet fokozottan éri szabadgyök-terhelés, ami károsítja a kollagént, az elasztint és a bőrsejteket.

Már egy magas faktorszámú (SPF 30) napvédő krém 12 héten át tartó alkalmazása is elegendő ahhoz, hogy az UV-sugárzással kapcsolatba hozható bőrkárosodások, például az egyenetlen textúra és a pigmentáció enyhüljön, a folyamat visszaforduljon. Jelentősen javul a helyzet, ha a készítményeket a megfelelő módon alkalmazzák: ausztrál kutatók négy évig figyeltek 900 embert, és úgy találták, hogy azok, akik naponta és megfelelően alkalmazták a fényvédő krémeket, 24 százalékkal kisebb valószínűséggel mutatták az öregedés látható jeleit, mint azok, akik nem használtak krémet vagy nem a használati útmutatásnak megfelelően alkalmazták azokat.

Túl sok finomított élelmiszer fogyasztása

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. A keményítő, a cukros ételek, a fehér lisztet tartalmazó élelmiszerek, a burgonyacsipszek sokféle bőrproblémát okozhatnak. Ezek ugyanis ingadozóvá teszik a vércukorszintet, ami kedvez a gyulladásos folyamatoknak, amelyek viszont bőrproblémákhoz – pattanások, aknék kialakulásához – vezethetnek. Ha a kollagéntermelés nem megfelelő, a pattanások gyakran heget hagyva gyógyulnak. A hegek mellett jellemző a bőr elszíneződése is. Ezek, csakúgy, mint a napfoltok, idősebb megjelenést eredményeznek. A cukormolekulák ráadásul csökkentik a bőr rugalmasságát, elősegítik a bőr korai ráncosodását.

Dohányzás

Mielőtt egy újabb cigarettára gyújtana, ne feledje, hogy nemcsak a tüdejét, a szívét és az érrendszerét teszi tönkre, hanem a bőrét is. Egy ikerkísérletben kimutatták, hogy az ikerpárok azon tagjai, akik öt évvel hosszabb ideig füstöltek testvéreiknél, ráncosabbak, fakóbb bőrűek lettek. Különösen a száj- és szemkörnyéki ráncok jelentek meg korábban és mélyebben. De nemcsak az arcon, a test más részén is nyomot hagy a dohányzás: a kar belső része is könnyebben ráncosodik a dohányosoknál. Az ok valószínűleg az, hogy a dohányzás „összehúzza” az ereket, nehézkesebbé teszi a vérkeringést, így csökkentve a sejtekhez jutó friss oxigén és tápanyagok mennyiségét.A dohányban található kémiai anyagok gátolják a kollagén- és elasztintermelést, melyek mindegyike döntő fontosságú a bőr fiatalságának megőrzésében.

Kevés alvás

Az alvás nemcsak a jó fizikai és mentális állapot meg őrzésében segít, de késlelteti a bőr öregedését is. Éjszaka a szervezet a nappal elszenvedett károkat állítja helyre: regenerálja a napsugárzás, a káros anyagok, a környezeti ártalmak miatti sérüléseket. A bőrsejtek ugyanis folyamatosan cserélődnek, ez biztosítja a bőr tisztaságát és egészségét. A megújulás nagy része éjszaka történik. Elegendő pihenés nélkül a bőrsejtek cseréje lelassul, ami végül az egészséges sejtek csökkenéséhez, a bőr idő előtti öregedéséhez vezet.

Túlzásba vitt alkoholfogyasztás

Az alkohol bizonyítottan csökkenti az antioxidánsok szintjét a bőrben, lehetőséget hagyva a szabad gyököknek a káros folyamatok beindítására. Az alkohol ráadásul dehidratálja a bőrt, amitől az arc szárazzá, durva tapintásúvá válik. Nőknek hetente maximum egy-két pohár vörösbor fogyasztása ajánlott, és mindenképpen érdemes kerülni a rövid italok vagy a különböző, cukrokkal és szirupokkal felturbózott koktélok fogyasztását.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink