Az arcbőr állapota függ az évszaktól, a napszaktól és az általános állapottól. A nyári időszak különösen nehéz az érzékeny bőrűeknek, a napsugárzás hatására ugyanis a bőr víz- és zsírhiánnyal küzd, ezért még érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. Gyakori panasz ilyenkor a pattanások megjelenése, a bőrpír, a kiütések és az extra szárazság. Íme, a leggyakoribb gondok és ötletek a tünetek enyhítésére.

Érzékeny arcbőr

Vörös foltok

Érzékeny bőrűeknél gyakori, hogy piros foltok jelennek meg a bőrön. Gyakran a napfény, valamilyen forró ital vagy fűszeres étel elfogyasztása után jelentkezik a bőrpír, ami csak nagyon lassan múlik el. Ha a folt állandósul, krónikussá válik, pattanásszerű csomók jelennek meg, és a hajszálerek láthatóvá válnak, rosaceáról beszélünk. A rosacea súlyosabb eseteinél az orr bőrének megvastagodása is előfordulhat.

MIT TEHET?

A rosacea nem gyógyítható, de a tünetek mérsékelhetők. Védje arcbőrét az UV-sugaraktól, nyáron magas faktorú napkrém használata és széles karimájú kalap viselése ajánlott. Rendszeresen használjon hidratáló krémet. Kerülje az olyan durva arckezeléseket, mint például a kémiai hámlasztás vagy a mikrodermabrázió. Míg a fűszeres ételek, az alkohol, a kávé súlyosbíthatják a tüneteket, addig a probiotikumokat tartalmazó joghurtok, a C-vitamin segítenek a viszketés csillapításában, a gyulladás csökkentésében. Az érzékeny, könnyen kipirosodó bőrnek jót tesz a bőrnyugtató hatású Licochalcone (édesgyökér) hatóanyag.

Allergiás reakciók

Az érzékeny bőr könnyebben kipirosodik, akár a legkisebb irritációra is fokozottan reagál. Az allergia oka, hogy a szervezet immunrendszere bizonyos összetevőket veszélyesnek ítél, és fokozott immunreakcióval válaszol. Nagyon gyakori, hogy az arcápolók egyes összetevőire reagál a bőr pirossággal, duzzadással, viszketéssel, illetve csalánkiütéssel. A bőr ilyenkor durva tapintásúvá válik.

MIT TEHET?

Ha allergiás reakciót észlel, azonnal hagyja abba a kozmetikumok használatát. Súlyos esetben keressen fel bőrgyógyászt. Enyhébb esetekben enyhítheti a tüneteket a tejes borogatás: áztasson egy csésze meleg tej és egy csésze meleg víz keverékébe puha pamutrongyot, és helyezze az irritált területekre. Az aloe vera és a kortizont tartalmazó krémek is hasznosak ilyenkor. Kerülje a cukros ételeket, amelyek táplálják a gyulladásos folyamatokat, és fogyasszon cinkben gazdag ételeket, például babot, kesudiót.

Extra száraz bőr

Az érzékeny bőr hajlamos a dehidratációra, hiszen nem képes megvédeni önmagát, a védekező mechanizmusai gyengülnek, szabad utat adva a kórokozóknak. Ráadásul megfelelő hidratáció nélkül a bőr gyorsabban is öregszik, így az érzékeny bőrűeknél megfelelő ápolás hiányában számolni kell a ráncok idő előtti megjelenésével.

MIT TEHET?

Az extra száraz bőr a legtöbb esetben múló állapot. Igyon elég folyadékot, és gondoskodjon bőre rehidratálásáról. Kerülje az alkoholt tartalmazó kozmetikumokat, használjon tápláló, ceramidot, peptideket és niacinamidot tartalmazó hidratáló krémet. Segíthetnek a tápláló szérumok, maszkok is.

Pattanások

Túl a serdülőkoron is gyakori panasz a pattanások felbukkanása. Oka lehet egyebek között a stressz, az alváshiány, a hormonműködés zavarai, és olyan kozmetikumok használata, amelyek eltömítik a pórusokat.

MIT TEHET?

Ha a pattanások megjelenését egy új kozmetikum okozta, viszonylag egyszerű a helyzet: azonnal hagyja abba a termék használatát. Nézze át az öszzetevők listáját, és próbálja megfejteni, melyik okozhatta a pattanásokat. Az érzékeny bőrt, még ha pattanásos is, nem ajánlott alkoholos szerrel kezelni. Jó megoldás ilyenkor a szalicilsavat tartalmazó lemosó, ez kevésbé irritálja a bőrt. Egyen antioxidánsokban, ómega 3 zsírsavakban, szelénben, E-vitaminban gazdag ételeket.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink