Bár azt mondják, negyven fölött olyan az arcunk, amilyet megérdemlünk, a fittségét sokáig megőrizhetjük. Ha tornáztatjuk, lehet ugyanolyan erős, egészséges, mint a testünk többi része, és az elkerülhetetlen ráncosodási folyamat kezdetét is kitolhatjuk. Bojtor Márta, a módszer kifejlesztője állítja, az arcedzés mindenkinél hatásos.

Gyúrjunk arcra is!

A külső körülményeknek leginkább kiszolgáltatott testrészünknek is edzésre, sőt kifejezetten izomépítésre van szüksége. Az arctorna egy rafinált, logikus rendszer sok száz gyakorlattal, amely a saját anyagával: izommal tölti fel a bőrt. Ennek köszönhetően kisimulnak a szarkalábak és a homlokráncok, a deformálódott, ötszögletű arc – életkortól függően – visszanyeri eredeti állapotát, a toka viszszahúzódik, a fáradt, hervadt arc egészségessé, erőteljessé válik. Csodásan hangzik, pedig csupán heti két-három kemény edzés a titka.

Mintha szkandereznénk…

Az arcunkon is ugyanolyan izmok vannak, mint a testünk többi részén, csak kisebbek és más irányba állnak. Úgy kell elképzelni, mintha az edzőteremben súlyzókkal dolgoznánk, ez a művelet valóban a gyúráshoz hasonlít. Az erőt az izmainkkal fejtjük ki, a kezünkkel pedig nagy erővel ellentartunk, így nem a lendületre pazaroljuk a befektetett energiánkat, hanem izomépítésre fordítjuk. Nem grimaszolás és nem is masszírozás, olyan, mintha szkandereznénk vagy ellenáramoltatott medencében úsznánk.

Minél korábban? Nem!

Tinédzserkorban még nem kell arctornázni. Huszonhét éves kor körül, bár még hibátlan az arcunk, a sejtekből már elkezd kiszivárogni a víz. A folyadékveszteség miatt az izmok zsugorodnak és erőtlenednek, a gravitáció pedig minden testrészünket föntről lefelé húzza. A bőrünk azonban nem „aszalódik” az izomtömeggel együtt, ezért csak később alakulnak ki a ráncok, hepehupák és egyenetlenségek. Ezt a folyamatot jelenleg nem lehet megállítani és mindenkinél elindul, viszont izomtömeg-növeléssel akár 45 éves korunkig is megőrizhetjük az arcunk fi atalkori kontúrjait. Ha rendszeresen tornáztatjuk, később is csak érik és nem erodálódik az arc. Később is el lehet kezdeni, de sokkal könnyebb a jót megtartani, mint a hibákat javítani. Hetvenévesen még lehet arctornázni, de utána már az erek nem bírják.

Nem mindig lehet

Ezzel a módszerrel csak egészséges arcon lehet dolgozni. Annyira erős mozgás, hogy egy beteg – például stroke-on átesett, bénult, gyulladt – arc esetén nem kívánt folyamatokat indíthat el. Minden olyan betegség kizáró ok, amely az ereket veszélyezteti, illetve a zöldhályog, a kezeletlen magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

Arctornaóra

Az izom az edzések közötti pihenőidőben dolgozza fel a kapott információt, azaz a meglévő izomra további izomsejteket épít, ezért legalább egy napot ki kell hagyni két arctornaedzés között. Idősebb korban pedig inkább csak kétnaponta ajánlott. A bemelegítést a kőkemény erősítő gyakorlatsor követi, majd a nyújtás és lazítás zárja az órát. A résztvevők ülnek vagy fekszenek. Minden arcizmot meghúznak, mindig másképpen, hogy ne szokja meg az izom és tudjon fejlődni. Kialakulhat izomláz is, de az jó fájdalom, jelzi, hogy lesz eredmény. Heti két-három alkalom esetén három hónap után már kezd látszani. De előbb-utóbb mindenkinél, biztosan. A fejlődés tempója az életkortól és az arc állapotától függ. Bár az ország több pontján elérhető ez a tréning, kellő mozgáskoordinációval, motivációval akár otthon is lehet arctornázni. Azért jobb, ha felügyelet mellett végezzük, és a hangulata is más.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink