Bár azt mondják, negyven fölött olyan az arcunk, amilyet megérdemlünk, a fittségét sokáig megőrizhetjük. Ha tornáztatjuk, lehet ugyanolyan erős, egészséges, mint a testünk többi része, és az elkerülhetetlen ráncosodási folyamat kezdetét is kitolhatjuk. Bojtor Márta, a módszer kifejlesztője állítja, az arcedzés mindenkinél hatásos.

Gyúrjunk arcra is!

A külső körülményeknek leginkább kiszolgáltatott testrészünknek is edzésre, sőt kifejezetten izomépítésre van szüksége. Az arctorna egy rafinált, logikus rendszer sok száz gyakorlattal, amely a saját anyagával: izommal tölti fel a bőrt. Ennek köszönhetően kisimulnak a szarkalábak és a homlokráncok, a deformálódott, ötszögletű arc – életkortól függően – visszanyeri eredeti állapotát, a toka viszszahúzódik, a fáradt, hervadt arc egészségessé, erőteljessé válik. Csodásan hangzik, pedig csupán heti két-három kemény edzés a titka.

Mintha szkandereznénk…

Az arcunkon is ugyanolyan izmok vannak, mint a testünk többi részén, csak kisebbek és más irányba állnak. Úgy kell elképzelni, mintha az edzőteremben súlyzókkal dolgoznánk, ez a művelet valóban a gyúráshoz hasonlít. Az erőt az izmainkkal fejtjük ki, a kezünkkel pedig nagy erővel ellentartunk, így nem a lendületre pazaroljuk a befektetett energiánkat, hanem izomépítésre fordítjuk. Nem grimaszolás és nem is masszírozás, olyan, mintha szkandereznénk vagy ellenáramoltatott medencében úsznánk.

Minél korábban? Nem!

Tinédzserkorban még nem kell arctornázni. Huszonhét éves kor körül, bár még hibátlan az arcunk, a sejtekből már elkezd kiszivárogni a víz. A folyadékveszteség miatt az izmok zsugorodnak és erőtlenednek, a gravitáció pedig minden testrészünket föntről lefelé húzza. A bőrünk azonban nem „aszalódik” az izomtömeggel együtt, ezért csak később alakulnak ki a ráncok, hepehupák és egyenetlenségek. Ezt a folyamatot jelenleg nem lehet megállítani és mindenkinél elindul, viszont izomtömeg-növeléssel akár 45 éves korunkig is megőrizhetjük az arcunk fi atalkori kontúrjait. Ha rendszeresen tornáztatjuk, később is csak érik és nem erodálódik az arc. Később is el lehet kezdeni, de sokkal könnyebb a jót megtartani, mint a hibákat javítani. Hetvenévesen még lehet arctornázni, de utána már az erek nem bírják.

Nem mindig lehet

Ezzel a módszerrel csak egészséges arcon lehet dolgozni. Annyira erős mozgás, hogy egy beteg – például stroke-on átesett, bénult, gyulladt – arc esetén nem kívánt folyamatokat indíthat el. Minden olyan betegség kizáró ok, amely az ereket veszélyezteti, illetve a zöldhályog, a kezeletlen magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

Arctornaóra

Az izom az edzések közötti pihenőidőben dolgozza fel a kapott információt, azaz a meglévő izomra további izomsejteket épít, ezért legalább egy napot ki kell hagyni két arctornaedzés között. Idősebb korban pedig inkább csak kétnaponta ajánlott. A bemelegítést a kőkemény erősítő gyakorlatsor követi, majd a nyújtás és lazítás zárja az órát. A résztvevők ülnek vagy fekszenek. Minden arcizmot meghúznak, mindig másképpen, hogy ne szokja meg az izom és tudjon fejlődni. Kialakulhat izomláz is, de az jó fájdalom, jelzi, hogy lesz eredmény. Heti két-három alkalom esetén három hónap után már kezd látszani. De előbb-utóbb mindenkinél, biztosan. A fejlődés tempója az életkortól és az arc állapotától függ. Bár az ország több pontján elérhető ez a tréning, kellő mozgáskoordinációval, motivációval akár otthon is lehet arctornázni. Azért jobb, ha felügyelet mellett végezzük, és a hangulata is más.

Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
5 baki, amit feltétlenül kerülj el hengerezés közben
Már az amatőr sportolók körében is egyre népszerűbb az SMR henger használata. A módszer hatékonyságához azonban elengedhetetlen a helyes kivitelezés. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat.
Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?
A kiegyensúlyozott étrend az életmódváltás és a fogyás egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb pillére. Hogyan segít az egészséges táplálkozási szokásokat kialakítani a szakember?
Fizess elő egy évre a Diéta és Fitnesz magazinra, és nyerj városi kerékpárt!
Fizess elő egy évre 4200 Ft-ért, olvasd elsők között magazinunkat, és nyerd meg a Lynx Lady Carribean City kerékpárt!
Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?
Bár az étkezésünk megreformálása elméletben könnyűnek tűnhet, a megvalósítás nem mindig egyszerű... Dr. Gajdács Ágnes obezitológus néhány fontos tudnivalót oszt meg az életmódváltásról.
Mentás csokipuding: hűsítő desszert a forró napokra
Ha egy könnyű, frissítő-hűsítő édességet szeretnél készíteni, mindenképpen érdemes kipróbálni a mentás csokipudingot!
Egészségteszt: Vajon eleget iszol?
Tesztünkből kiderül! Ahhoz, hogy hidratálj maradj, fontos folyamatosan – nyáron pedig még inkább – odafigyelned a folyadékbevitelre.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.